De 10 jarige Lucia van Kuijen uit Den Haag heeft dinsdag een kalfje uit een melkveehouderij vrijgekocht om het dier te redden van de slacht. De basisschoolleerling was afgelopen week op schoolreisje naar een boer in Maasland en vond het verschrikkelijk om te zien dat de kalfjes niet bij hun moeder stonden. Nadat de boer vertelde dat het twee weken oude kalfje Keesje vrijdag naar de mesterij zou gaan waarna hij geslacht zou worden, was Lucia vastberaden het dier te redden.
Koeienrusthuis
„Ik heb de boer gevraagd wat het kalfje kostte, en na de excursie tegen mijn moeder gezegd dat ik niks voor mijn verjaardag wilde en dat ik het kalfje van al mijn spaargeld ging kopen”, vertelt Lucia. „Mijn moeder zei dat we het kalfje niet konden kopen omdat we geen ruimte hadden om een kalf te houden. Dus heb ik koeienrusthuis De Leemweg in Friesland gebeld en gevraagd of hij daar mag wonen, en dat mocht.”
Op weg
Lucia heeft het dier dinsdag samen met haar ouders opgehaald bij de boer. Een hachelijke onderneming met een trailer door de lentestorm. „Het is eigenlijk onverantwoord, maar we doen het omdat we het vreselijk vinden voor het dier”, zegt moeder Rosella van Kuijen dinsdagmiddag. „We stonden vast bij Amersfoort, maar inmiddels rijden we weer richting Friesland.” De dierenvrienden hopen einde van de middag het kalfje over te kunnen dragen aan het koeienrusthuis.
Vastberaden
Lucia doet regelmatig mee aan acties van Een Dier Een Vriend (EDEV), een organisatie die opkomt voor de rechten van dieren. „Wij zijn erg trots op haar vastberadenheid om dit kalfje te redden”, zegt een woordvoerder van EDEV. „Ze weet dat ze niet de hele wereld hiermee kan redden, maar wel de wereld van kalfje Keesje.”
Arm dier. Weer een slachtoffer van een dierenbeul !!
NOORDWIJK - 'Hij kon niet meer in de benen komen en bleef liggen in zijn stal. Medicijnen sloegen niet aan. Het was duidelijk dat het dier stervende was.' Het leek juist goed te gaan met het paard dat enkele weken geleden zwaar verwaarloosd werd aangetroffen in een wei in Noordwijk. Desondanks is het dier nu toch overleden.
Dat schrijft de Dierenbescherming op haar website. Half maart nam de Dierenbescherming het paardje mee, na een tip van de dierenpolitie. Het dier zat onder de luizen en was graatmager. Ook had het paard een etterende wond.
Enkele dagen later was het paardje aan de beterende hand. 'Het dier eet en drinkt goed!', kon de Dierenbescherming toen melden. In een dierenkliniek kreeg het paard een behandeling tegen het zand in zijn darmen. Ook werd hij ontluisd.
Behandeling niet aangeslagen
Nu blijkt toch dat de behandeling niet is aangeslagen. 'Om verder lijden te voorkomen is gekozen voor euthanasie. Een hele verdrietige afloop', aldus de Dierenbescherming.
Zoveel verwaarloosde honden!! En dan hebben we het nog niet gehad over verwaarloosde katten, konijnen, paarden etc.....dramatisch !!
Er zijn vorig jaar 700 honden in beslag genomen na een melding op het nummer 144 van de dierenpolitie. Ruim 300 honden hebben in samenwerking met de Dierenbescherming een nieuw thuis gevonden.
Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Dijksma zijn er meer dieren in beslag genomen door het succes van het noodnummer 144. ZIE OOK: Dierenpolitie redt 30 konijnen
De Nijntjes na de in beslag neming
De Dierenbescherming en lokale initiatieven worden volgens de staatssecretaris ingezet om de opgevangen dieren een nieuw thuis te geven. Ook wordt geprobeerd om mensen beter te laten nadenken voordat ze een dier aanschaffen.
Impulsaankoop
Met de campagne 'Voorkom impulsaanschaf huisdieren' en advertenties op Marktplaats worden mensen aangespoord om beter na te denken over het nemen van een huisdier. De campagne wordt volgens Dijksma veel aangeklikt en de vragenlijst die erbij hoort is veel ingevuld.
Voor konijnen die al lang in het asiel zitten, is ook een oplossing bedacht. Er wordt gekeken of het mogelijk is die dieren te verkopen in de dierenwinkel, zodat ze een tweede kans kunnen krijgen.
De rotswoningen in de stad Petra in Jordanië vormen één van de meest bekende en mooiste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten. Een belangrijk onderdeel van de toeristenindustrie vormen de 1.350 ezels en paarden, die vaak onder erbarmelijke omstandigheden gehouden worden. De dieren vervoeren toeristen op hun rug en in koetsjes. Vaak is hun last te zwaar en de werkdagen zijn te lang. Daarnaast hebben de dieren geen schaduwplekken, vaak onvoldoende voedsel en schoon drinkwater en geen medische verzorging door dierenartsen. Ze lijden aan uitputting, kreupelheid en koliek.
VIER VOETERS is samen met de Jordaanse Princess Alia Foundation (PAF) en de plaatselijke VVV een project begonnen om de gezondheid en werkomstandigheden van de paarden en ezels in Petra te verbeteren. Er worden stallen gebouwd, drainagesystemen aangelegd en de bestaande veterinaire kliniek wordt gemoderniseerd. Daarnaast zorgen we voor medicijnen, medische apparatuur en training van de lokale dierenartsen, hoefsmeden en eigenaren van de dieren.
Op dit moment geeft het VIER VOETERS team samen met twee lokale dierenartsen eerste hulp aan gewonde en zieke paarden en ezels. Veel dieren hebben last van pijnlijke wonden en ontstekingen aan hun benen, omdat ze moeten galopperen op een te harde en stenige ondergrond.
De zes jaar oude merrie Alebayah is een typisch voorbeeld: maandenlang heeft ze een wond aan haar knie gehad, die maar niet wilde genezen. VIER VOETERS dierenarts en paardenexpert Ovidiu Rosu liet het wondvocht analyseren om te achterhalen welke bacterie verantwoordelijk was voor de infectie. Op basis daarvan kunnen we Alebayah de juiste antibiotica geven. Daarnaast heeft ze rust nodig.
De vele eigenaren zijn blij met de aanwezigheid van VIER VOETERS en accepteren ons aanbod om hun paarden en ezels gratis te behandelen.
Zodra de stallen gereed zijn, beschikken de paarden over vers drinkwater, kunnen ze gewassen worden en rusten in de schaduw. Daarnaast zullen VIER VOETERS en de Princess Alia Foundation regelmatige veterinaire zorg bieden en eigenaren trainen. Zo kunnen we samen de paarden en ezels een gezonder en aangenamer leven geven.
Door de dieren te helpen, helpt VIER VOETERS ook de mensen in de regio. Zonder de paarden en ezels kunnen de ca. 8.000 bewoners niet in hun levensonderhoud voorzien.
Beste lezers van deze blog. Vandaag plaats ik het schitterende werk van de Harmony Fund . De organisatie opgericht door Laura Simpson ( VS ) is inmiddels een dierbare internet vriendin van me geworden. Twee keer mocht ik bij haar aankloppen voor een spoedproject in China en in Thailand
Niet eens zozeer door tijdgebrek ga ik de nieuwsbrief niet vertalen. Ik heb 27 jaar in Australië gewoond en ondanks dat ik de Nederlandse taal koester is de emotie van deze nieuwsbrief niet echt goed te vertalen. Dank je Laura en collega's jullie zijn toppers.
March Winds Blow
Kisses to the Dogs of Romania
Yet again, our spectacular monthly supporters
have enabled us to provide aid to three dog rescue centers in Romania. You’re
providing food for more than 2,000 dogs here!
We thought you might enjoy
seeing how that aid impacts a single dog.
This is Sienna who was found in a grocery store
parking lot. She was hungry and shivering and was spotted by our beloved rescue
partner Norica Prigoana who runs a very special rescue center in
Gherla.
Norica took Sienna home for a warm bath to raise her body
temperature, and after several good meals and time under the blankets, Sienna
began to come around.
Every month Harmony Fund sends aid to sponsor
the rescue, veterinary care and sheltering of street dogs in Romania who are
injured or simply hungry & alone. The caregivers of these animals are some
of the most selfless and devoted rescuers on the planet.
New Bosnian Dog Sanctuary - Love
Abounds!
It’s a bit hard to get a photo of the stray
dogs of Travnik standing up. Every time Bosnian rescuer Anela Elkazevic
approaches, they simply fall over as the excitement of receiving affection
washes over them. It’s hard to believe that gentle souls (like this one
being warmed in blankets) are among the dogs under threat from a new task
force of dog catchers. But many of the dogs can stop running soon. The fence is
going up around the new sanctuary at this very moment and dogs will start
pouring in next week.
This gorgeous piece of land, pure wilderness,
will become a haven for the dogs. We’ll start with fencing and then housing will
be erected for a caretaker and for the dogs. Volunteers from Germany will be
helping to organize spay/neuter for the incoming dogs and to also help host an
adoption program.
“You are amazing!” Anela wrote a few days ago when we
sent funds to commence work. “Thank you very much!! Now we can start. This is a
dream come true!”
Anela says the homeless dogs chase after her
car to follow her home after she feeds them. She thinks of how many have chased
after the cars of the families who left them. Soon, very soon, they’ll all be
home and the only running they’ll do is to chase each other through those
gorgeous, great big fields.
Delivery of 7,000+ meals to Turkish Street
Cats
We’d love to take you all on a balloon ride
over the streets of Avsallar, Turkey. This is something you simply must lay eyes
on to appreciate. Volunteers here walk the streets for six to eight hours each
day, feeding the hungry street animals. The sacks of food are wheeled along in
carts and so many of the cats and dogs come running when they see the “chuck
wagon” approaching. In a community where animals are chased and poisoned and
stoned, we bring them love and good food. The lucky ones are adopted
internationally. All of this is made possible by our monthly
supporters.
Want to Volunteer in Turkey?
We’re
in the middle of another round of spay/neuter here and always on the hunt for
volunteers to come and spend a week and lend a hand feeding animals in the
street. If you are interested, please email Jenny@harmonyfund.org.
European Games Campaign Making
Headway?
Those of you who follow us on Facebook may know
that we’ve been hosting the international protest against the round-up of dogs
in advance of the upcoming European Games in Baku, Azerbaijan. After watching
undercover video and hearing reports from local residents that dogs were being
rounded up to cleanse the streets, we went to work to force the European Games
leadership to be held accountable for the welfare of dogs in host cities like
Baku.
Here’s what we now know:
More than 20,000 people have signed our petition.
2 million people have experienced the campaign
through social media.
This week, the state veterinary staff was seen
administering rabies prevention to street dogs – instead
of grabbing them and driving away.
The Communications Director for the European Games
has been fired.
And we’ve been sponsoring the rescue of dogs
through Baku Animal Rescue
It’s very difficult to penetrate such
multi-million dollar events, but it’s possible that this time, we are being
heard.
Food Delivery for Shelter in Donetsk,
Ukraine
“At this time, we are only surviving because of
your support.” Those are the profound words uttered by Viktoria Vasilyeva who
runs the PIF shelter in Eastern Ukraine.
"The situation with food for the
dogs is desperate and we're sending SOS signal wherever we can,” shelter worker
Vita explains. “We're collecting money to buy it in Russia because it's possible
to transport it to Donetsk as humanitarian aid in the end of March. We're
currently monitoring dog food prices on the Russian market because in Donetsk
and other Ukrainian cities they are sky-high."
In a thousand full moons, we couldn’t begin to
express the depth of our gratitude for all of you who have donated to help.
Please accept our apologies for asking for continued support for the animals
here,but the need is ongoing and substantial. We do need
help.
Helping the Wild Ones in Zimbabwe
This month, we sent a donation to The Twala
Trust Animal Sanctuary in Zimbabwe to help in the care of wild
animals.
"We have 3 severely neglected sub adult lions that will be
arriving in a few weeks and your donation will make a great difference to giving
these sad little souls the new life they so deserve," Twala Director Sarah
Carter said. "Your support and your compassion move mountains."
We're so
thankful that the lions will have a safe refuge to go to thanks to Sarah's
monumental year-round efforts to host this sanctuary. And, through the kindness
of our monthly donors, we’re also able to sponsor year-round wildlife protection
at the nearby Turgwe Hippo Trust.
Joyful Recovery as Paralyzed Street
Dog Can Walk Once More
Frank was hit by a car a few weeks ago in
Bosnia. Luckily a girl found him and started calling for help. She knocked on
the door of her teacher, asking what to do.
"I got a call from my friend
saying her student had found a dog in the middle of the road and he can't move,"
Suzana Demiraca told us. "I took him in. People helped locally to get the
X-rays, food and diapers. He was very emaciated, dirty, scared, shocked and old
(missing incisors). Radiographs showed a hip dysplasia on one leg and a broken
femur on the other. So we took him to the surgery on a debt, because we couldn't
waste time, and risk leaving him paralyzed for the rest of his life. A week
after the surgery I started massaging his legs, and after a few days of doing
that we started doing some exercises. And then after two weeks, when the vet
came to do a check-up Frank stood up!"
Suzana wrote us asking for help to
pay for Frank's veterinary debt and we were happy to help. After all, what
greater joy than helping a dog to walk again. Frank is now walking fairly well
and will be adopted by a woman in Italy who will bring him to physical therapy
to continue his special care.
A TREMENDOUS THANK YOU to all of you who
support the Harmony Fund and touch the lives of thousands of animals like Frank
each and every month.
The "Kitty" is a Bit Low for April ...
After responding to so many emergency
situations this month, the "kitty" is rather low. In addition to our normal
projects, we had so many rescues in Sarajevo that couldn't wait. It's just so
difficult to turn away animals in need for the simple lack of
funds.
Grace is one of the dogs we
saved recently. She was trapped inside an abandoned house that collapsed down on
her. Because she was a street dog and is unfamiliar with human kindness, she
needs one-on-one care with a rescuer there who is trying to help her. We bought
Grace this bed and we're quite certain it's the first one she's ever had. Our
goal is for her to learn to be touched by people, to walk on a leash -- just the
simple things.
Please Consider Sharing & Donating
Though it's always very uncomfortable to ask,
we'd be so grateful for a
donationfrom anyone who feels compelled to help us continue to
save lives in the month ahead. And, if you perhaps might consider sharing this email with other animal
lovers, we'd be more grateful than words can say.
If you no longer wish to receive
these emails, please reply to this message with "Unsubscribe" in the subject
line or simply click on the following link: Unsubscribe
Zeist - Vele duizenden beroemde gebouwen in Nederland en de rest van de wereld doen zaterdagavond een uur het licht uit voor Earth Hour. In Nederland hult een record van ruim honderd bijzondere gebouwen zich om 20.30 uur in het donker, waaronder De Martinitoren, De Kuip en het Paleis op de Dam. Beroemde internationale monumenten die meedoen zijn onder meer de Eiffeltoren, het Akropolis en de Golden Gate Bridge. Earth Hour is hét jaarlijkse evenement waarmee de wereldbevolking oproept tot meer actie tegen klimaatverandering. Het wordt voor de negende keer gehouden.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is internationaal de drijvende kracht achter Earth Hour, waar dit jaar een record van 172 landen aan deelnemen. Het nationale switch-off moment in Nederland is bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Daar doet WNF-ambassadeur André Kuipers het licht uit van het monumentale gebouw en van de replica van het VOC-schip De Amsterdam dat er ligt aangemeerd. Op het moment dat Het Scheepvaartmuseum zich in duisternis hult, gaan ook de lichten uit van tientallen andere markante gebouwen in Nederland.
Iconische monumenten
In heel Amsterdam doen bijna twintig bezienswaardigheden mee aan Earth Hour. Alleen al op De Dam doen het Paleis op de Dam, de Bijenkorf en Madame Tussauds een uur de lichten uit. De verlichting op en vanaf de straat blijft wel aan, in verband met de openbare veiligheid. In Rotterdam gaan landmarks als de Euromast, de Erasmusbrug, De Kuip en Hotel New York op zwart. Een greep uit andere deelnemende bouwwerken is: de Martinitoren in Groningen, de St Janskathedraal in Den Bosch, de St. Janskerk in Gouda, de Waag in Deventer, het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, het Stadhuis in Haarlem en Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Een landelijk overzicht staat op de Earth Hour-site van het WNF.
Earth Hour trekt zaterdag als een golf over de aarde. De Fiji Eilanden in de Stille Zuidzee beginnen. Daarna volgen iconische monumenten als Harbour Bridge in Sydney, het tempelcomplex Prambanan in Indonesië (Java), de uitgelichte Tafelberg in Kaapstad, het Akropolis in Athene, het Alhambra en La Sagrada Familia in Spanje, de Eiffeltoren in Parijs, Brandenburger Tor in Berlijn en Edinburgh Castle in Schotland. In de Verenigde Staten gaan onder meer Times Square in New York en de Golden Gate Bridge in San Fransisco op zwart. In Argentinië doet het beeld Christus de Verlosser dat uittorent boven Rio de Janeiro weer mee en op Aruba knipt Fort Zoutman de lichten een uur uit.
Evenementen
Naast het doven van de lichten zijn er in heel Nederland sfeervolle evenementen; van speur- en lampionnenoptochten tot candle light dinners en concerten bij kaarslicht. Het Scheepvaartmuseum houdt direct na het nationale switch off-moment een Michiel de Ruyter-stadswandeling, waarbij deelnemers met duurzame WakaWaka-lampjes op zonne-energie de oude wijk van deze zeeheld ontdekken. Ook diverse grote bedrijven doen mee met Earth Hour, zoals Eneco en diverse IKEA-vestigingen die activiteiten in het donker houden.
Even wat anders. Vanaf vandaag plaats ik iedere dag deze link van de Dierenbescherming. De dierenasielen zitten vol en de vakanties moeten nog beginnen. Dierenvrienden onder ons weten wat dat betekend. Wilt u de link delen? Alvast bedankt !!
Dat katten en honden soms best goed met elkaar overweg kunnen, dat wisten we al. Het verhaal van deze pitbull gaat echter een stap verder. De zwerfhond nam de zorg op zich van een hulpeloos kittenweesje.
Pitbull en kitten
Het ongebruikelijke stel werd dinsdag gevonden aan de kant van de weg door een dierenreddingsteam in Texas. In eerste instantie dachten de werknemers dat het om een pitbull met een puppy ging, maar al snel ontdekte men dat het in werkelijkheid om een kitten van een paar dagen oud ging. Het diertje zoog melk uit de tepel van de pitbull. De dieren werden met spoed naar een dierenkliniek in Dallas gebracht, waar dierenarts Rick Hamlin versteld stond van de band tussen de twee.
“In mijn 28-jarige loopbaan heb ik nog nooit zoiets meegemaakt”, zegt hij nog altijd verbouwereerd tegenover The Dodo. “Mijn god, om een pitbull in het wild te vinden die zo’n band heeft met een klein katje, dat is echt heel bijzonder.”
Het is onduidelijk hoe de hond en de kitten bij elkaar zijn gekomen. “In dit gebied zijn veel zwerfdieren, dus het is het meest waarschijnlijk dat de moeder pitbull een nestje pups had en dat die zijn overleden. Daardoor had ze nog melk. En met de moeder van de kitten moet ook iets gebeurd zijn, waardoor deze kitten alleen bleef. De pitbull vond haar waarschijnlijk en heeft het opgevoed alsof het haar eigen pup was”, aldus Hemlin.
De rechtbank in Arnhem doet donderdag uitspraak in een fraudezaak rond eieren. Het Openbaar
Ministerie (OM) denkt dat twee directeuren van een eierbroederij en drie pluimveehouders fors verdienden door miljoenen eieren ten onrechte als scharrel- of vrije-uitloopeieren aan te bieden.
Justitie zei eerder zeker 1 miljoen euro te willen terugvorderen. Ook hangt de bedrijven boetes tot 150.000 euro boven het hoofd. De aanklager wil bovendien dat de eigenaren en leidinggevenden worden veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen tot acht maanden.
Foto: www.ciwf.nl Deze kippen hebben veel te weinig ruimte. Hun eieren werden verkocht als vrijuitloopeieren
Deze kippen komen naar buiten. Zij leggen vrijuitloop eieren. Zie het verschil
Volgens het OM hadden de bedrijven uit Friesland, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant veel meer kippen dat in de boekhouding stond. De dieren hadden daardoor minder ruimte, waardoor ze ten onrechte als scharrelkip of vrije-uitloopkip werden omschreven. De eieren van die dieren gaan voor hogere prijzen over de toonbank dan eieren van legbatterijkippen.
Het onderzoek naar de fraudezaak heeft al geleid tot betere controles en regelgeving.
De Partij voor de Dieren heeft om opheldering gevraagd over mogelijke import van chloorkip in Europa. Vorige week kwam naar buiten dat de Europese Commissie het nu geldende importverbod voor chloorkippen wil opheffen.
Amerika probeert al jaren toegang te krijgen tot de Europese markt voor de chloorkip, meldt de PvdD op haar website. In de VS wordt kippenvlees na het slachten standaard behandeld met chloor.
Dit is een goedkope manier om ziekteverwekkers af te stoppen. In de EU is deze methode verboden omdat het risico’s met zich meebrengt voor de volksgezondheid. De import van Amerikaanse chloorkippen is dan ook al jaren verboden. De Amerikaanse regering wil al heel lang dat dit verbod opgeheven wordt.
Onder druk van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS lijkt dat nu inderdaad te gaan gebeuren. Deze vrijhandelsdeal, TTIP genaamd, dreigt alle milieu-, dierenwelzijns- en voedselveiligheidsnormen overboord te zetten. Marianne Thieme heeft vragen gesteld over het opheffen van het importverbod op de chloorkip.
Normen voedselveiligheid verlaagd
Marianne Thieme: „De regering heeft steeds volgehouden dat de Europese normen voor voedselveiligheid niet verlaagd zullen worden, en dat er dus geen chloorkippen of hormoonvlees op de Europese markt toegelaten zullen worden. Deze uitspraken blijken een wassen neus, nu zelfs al voordat TTIP überhaupt van kracht is, deze normen al worden verlaagd.” De Partij voor de Dieren waarschuwt dat naast chloorkip ook andere verboden voeding op termijn naar Europa zal komen. „Brussel wil koste wat het kost dat het vrijhandelsverdrag met Amerika er komt, of we er nu hormoonvlees, kloondieren of chloorkip voor op ons bord krijgen,” zegt Anja Hazekamp.
De PvdD is een fel tegenstander van vrijhandelsverdragen die ten koste gaan van mens, dier en milieu en de democratie vergaand uithollen.
We found the little puppy in a filth-encrusted cage, exposed to the brutal winter weather. But despite the terrible conditions she had endured, Elly was remarkably friendly and curious. Our team immediately fell in love with her.
Elly is one of 57 dogs HSI recently rescued from a South Korean dog meat farm.
We brought Elly and the others back to the United States, where they are receiving the care and attention they so desperately need. When she arrived at the San Francisco SPCA, Elly climbed right onto her doggie bed and started playing with the toys in her kennel.
She is having a wonderful time meeting new friends and learning how to be a dog!
Here's a description of the scene from our Animal Rescue Team of the farm Elly came from:
The barns are dark and cold… The cages don’t appear to have been cleaned for years. The dogs were being fed on animal carcasses - often with the entire carcass being just tossed to them. They circle endlessly. As you walk down the aisles, you see eyes peering out from the darkness and then the dogs slowly approach the front of their cages.
This is the terrible industry we are trying to stop. These 57 dogs are now safe, but millions more are still suffering, hungry and scared.
HSI is working with dog meat farmers to transition to more humane ways of making a living. This is the second time that a farmer has cooperated with us by agreeing to permanently shut down his dog meat farm and shift to crop-based farming.
Our goal is to help build a foundation of local and national support for ending the dog meat trade in South Korea.
Cheryl Walls uit de Amerikaanse staat South Carolina had nooit verwacht haar rosse kater Kevin ooit nog terug te zien nadat hij in de herfst van 2013 het hazenpad koos. Nu achttien maanden en meer dan 3.000 km later zijn de kater en zijn baasje weer herenigd nadat een inspecteur het miauwende dier ontdekte in een trailer in Californië.
Walls (44) adopteerde de kater in juni 2013 nadat haar verloofde was overleden. Een dier in huis leek haar een goed idee om het verdriet een plaats te kunnen geven. Hoewel Kevin een echte binnenkat was, ontsnapte hij tijdens de herfst uit haar huis.
"Eerlijk, ik dacht dat iemand hem had opgepikt en meegenomen", zei de vrouw. "Ik dacht dat ik hem nooit nog zou terugzien." Tot Walls begin deze maand een mailtje kreeg van een dierenasiel in Californië om te vragen of Kevin haar kat was. "Ik belde het opvangcentrum en inderdaad ze hadden mijn kat", aldus de vrouw. "Ik kon het niet geloven."
Een landbouwinspecteur had de miauwende kater aangetroffen in een trailer tijdens een inspectie aan de grens tussen twee staten. De chauffeur wist van niks en dus werd er onmiddellijk aangenomen dat het dier een verstekeling was. Een dierenarts stelde aan de hand van een microchip vast dat de kater afkomst was uit het verre South Carolina.
Walls werd omvergeblazen door het heuglijke nieuws maar de vrouw beschikte niet over de financiële middelen om Kevin te laten overvliegen. Twee non-profitorganisaties waren zo ontroerd door het verhaal dat ze geld doneerden om Kevin weer naar huis te brengen.
Ondertussen is de kater weer thuis bij zijn liefhebbende familie. "Kevin is nog aan het bekomen van zijn avontuur", verklapte zijn baasje. "Hij zit binnen en we houden hem heel goed in het oog hoor."
VIER VOETERS bouwt opvangcentrum voor voormalige vechtberen
Berengevechten zijn al bijna 15 jaar verboden in de Oekraïne, maar nog steeds worden tientallen beren gebruikt en mishandeld voor berengevechten. Bij deze gevechten worden gedurende meerdere uren twee of drie honden losgelaten bij een geketende beer. De beer is daarbij geketend en kan zich nauwelijks verdedigen. De bouw van een VIER VOETERS opvangcentrum in de buurt van Lviv biedt de overheid een mogelijkheid om deze dieren te redden en een nieuw thuis te geven in een natuurlijke leefomgeving die aan al hun levensbehoeften voldoet.
De plannen voor het opvangcentrum zijn deze week gepresenteerd door het Oekraïense Ministerie van milieu, de gemeente Yavoriv en vertegenwoordigers van VIER VOETERS. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS: “De meeste mensen in de Oekraïne hebben geen idee van de welzijnsproblemen waar de vechtberen mee te maken hebben. Samen met de overheid willen we hier verandering in brengen. Wanneer mensen beseffen hoe wreed deze ‘traditie’ is voor de beren komt er hopelijk een eind aan.”
Naast publieksvoorlichting zet VIER VOETERS zich in voor verbetering van de reeds bestaande wetten en striktere handhaving. De bouw van een opvangcentrum in de buurt van Lviv speelt daarbij een belangrijke rol. Bruine beren zijn een beschermde soort in de Oekraïne en zonder vergunning mogen deze dieren niet gehouden worden. De jacht op beren is ook niet toegestaan. Toch zal pas echt een verbetering van hun situatie optreden wanneer de overheid besluit meer controles uit te voeren, en hogere boetes en strengere straffen uit te delen aan degenen die beren mishandelen of illegaal verhandelen.
De recente conflicten in de Oekraïne hebben de onderhandelingen vertraagd, maar nu is besloten om een geschikt stuk land van 12 hectare in de buurt van de stad Lviv ter beschikking te stellen aan VIER VOETERS voor de bouw van het opvangcentrum. Het nieuwe centrum wordt gebouwd met steun van Royal Canin. Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS Nederland: “Niet alleen zal het opvangcentrum in het UNESCO reservaat Roztochya een passend thuis bieden aan de geredde beren; het zal ook de regio verder helpen doordat het project werkgelegenheid biedt en de regio interessanter maakt voor toeristen.”
'Einde aan konijnenhouderij!' Dierenactivisten voeren actie in Haarsteeg
HAARSTEEG - Ze zijn met ongeveer twintig man en ze lopen met spandoeken en megafoons over een landweggetje in Haarsteeg. Door de striemende regen zijn ze onderweg naar een konijnenhouderij. En hun leuzen liegen er niet om: 'Dierenmoordenaar', 'bloed aan je handen'. Maar echt veel bekijks heeft het ploegje van de Stichting Konijn in Nood niet.
Maar daar was het hun leider Peter Janssen, ook wel bekend als de vegan streaker uit Vught, niet om te doen. "We doen dit niet voor het grote publiek. Doel van het protest is te protesteren daar waar het dierenleed plaatsvindt."
'Tumoren en andere aandoeningen'
Volgens Janssen maakt het bedrijf in Haarsteeg zich schuldig aan dierenleed. "Er is hier gefilmd door dierenactivisten in de nacht. Je zag dat konijnen tumoren hadden en andere aandoeningen." De bewuste beelden van misstanden in de konijnenhouderij zijn al wat ouder, uit 2011. Maar Janssen denkt dat er niet veel is verbeterd.
"Wij kijken niet naar details. Wij hebben geen interesse in een grotere kooi of een welzijnsmatje. Wij willen gewoon een einde aan de konijnenhouderij. Dit protest is een startschot van een campagne tegen de konijnenhouderij. We zullen ook een burgerinitiatief starten. En we willen een konijnenfokverbod zoals voor de nertsen."
'Praatjes vanuit de industrie'
De LTO heeft een plan van aanpak gelanceerd om voor 2016 flinke verbeteringen aan te brengen in de konijnenhouderijen. Maar de Stichting Konijn in Nood heeft daar geen vertrouwen in. "Dat zijn praatjes vanuit de industrie."
"Er heerst anarchie in deze sector", zegt Janssen. "Ze stellen hun eigen welzijnsnormen op. Als de slager zijn eigen vlees gaat keuren, komt het niet goed." De konijnenhouder in Haarsteeg wilde niet reageren op de actie.
‘Beste welzijn van Europa’
De actievoerders stonden zaterdagmiddag ook bij Sjef Lavrijsen uit Reusel op de stoep. Ook hij is konijnenhouder en voorzitter van de vakgroep van de LTO. Hij denkt dat een verbod van de konijnenfok in Nederland niet reëel is. “Dan wordt het vlees gehaald in Verweggistan en daar wordt helemaal niet opgekomen voor dierenwelzijn. Hier in Nederland hebben we nog altijd het beste welzijn voor konijnen in Europa.”
Volgens Lavrijsen doet de sector van alles voor het welzijn van de konijnen. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar 95 procent van de konijnenhouders voldoet nu aan de nieuwste eisen.” Ook ontkent Lavrijsen dat er sprake zou zijn van ‘anarchie’ in de regelgeving. “Wij worden wel degelijk gecontroleerd door de overheid.” Lavrijsen wil graag de dialoog aan met de actievoerders. “Maar het is niet zo zinvol op het moment dat ze voor je bedrijf staan te schreeuwen. Zij hebben nooit de dialoog gezocht.”