https://actionforprimates.org/
In april van dit jaar (2024) ontving de Taiwan Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Taiwan SPCA) https://www.spca.org een rapport van internationale dierenbeschermingsorganisaties waarin werd vermoed dat een vrouw uit Taiwan meerdere video's uploadde naar verschillende besloten Facebook-groepen waarin het misbruik en het doden van makaken te zien was. De inhoud was buitengewoon gruwelijk en gewelddadig, inclusief daden zoals het in brand steken van de dieren, het afsnijden van hun lippen en het slaan van hen met wapens. De wreedheid van de acties was schokkend. Na ontvangst van het rapport diende de Taiwan SPCA onmiddellijk een klacht in bij de Taipei City Criminal Investigation Division, waarbij relevant bewijsmateriaal werd verstrekt en de politie werd verzocht in te grijpen om het te onderzoeken.
In minder dan twee maanden tijd lokaliseerde de politie de dader en ontdekte tijdens het onderzoek dat ze in totaal 26 video's van dierenmishandeling had geüpload voor anderen om te bekijken. Haar acties waren in strijd met de artikelen 25 en 27-1 van de Wet op de dierenbescherming en de zaak werd vervolgens doorverwezen naar het parket. Hoewel de dader de misdaad toegaf en bekende dat ze video's van dierenmishandeling op de platforms Telegram en Bilibili opnieuw had gedeeld, kreeg ze een uitgestelde vervolging van een jaar en een boete van NT $ 30,000 vanwege haar coöperatieve houding en het ontbreken van een strafblad.
Connie Chiang, uitvoerend directeur van Taiwan SPCA, verklaart: "We zijn de autoriteiten dankbaar voor hun proactieve behandeling van deze zaak. Hoewel deze video's niet in Taiwan zijn gefilmd, moedigt het opzettelijk delen ervan voor anderen om te kijken soortgelijk crimineel gedrag aan en moet het niet lichtvaardig worden opgevat. We maken ons grote zorgen over het welzijn van de dieren in de video's, maar als het misbruik in het buitenland heeft plaatsgevonden, is onze huidige optie om hulp te blijven zoeken bij organisaties in andere landen. Een grote uitdaging in online zaken is dat sommige social media platforms niet meewerken aan politieonderzoeken. Als deze platforms geen IP-adressen of basisinformatie van gebruikers verstrekken, wordt het extreem moeilijk om de betrokkenen te traceren."
Internationale dierenbeschermingsgroepen Action for Primates en Lady Freethinker, die Taiwan SPCA op de hoogte brachten van de activiteiten van de Taiwanese vrouw, hebben ook verklaringen afgelegd over deze zaak: "We verwelkomen de actie die de autoriteiten in Taiwan hebben ondernomen tegen deze persoon voor het plaatsen van expliciete en obscene video's van apenmarteling op Facebook. Mensen die betrokken zijn bij het verspreiden van dergelijke gruwelijke online inhoud die het wrede en sadistische misbruik en doden van baby-aapjes afbeeldt, moeten ter verantwoording worden geroepen, en het is onhoudbaar dat Meta het bestaan van dergelijke individuen en groepen op zijn platform tolereert. We hopen dat de betrokkenheid van wetshandhavers een afschrikmiddel zal zijn voor anderen die betrokken zijn bij of overwegen soortgelijke obscene inhoud op sociale-mediaplatforms te plaatsen. We doen ook een beroep op Meta en andere socialemediabedrijven om onmiddellijk actie te ondernemen om te voorkomen dat er inhoud over dierenmarteling op hun platforms wordt geplaatst."
Hoe sociale-mediaplatforms dierenmishandeling bevorderen
De Taiwanese SPCA vormde samen met 27 wereldwijde dierenbeschermingsorganisaties de Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), die eerder meerdere rapporten publiceerde [1]waaruit bleek dat dieren het slachtoffer zijn geworden bij het nastreven van betrokkenheid en advertentie-inkomsten op sociale media. Veel makers van online inhoud vangen en misbruiken illegaal wilde dieren (inclusief bedreigde diersoorten) om aandacht en populariteit te krijgen. Naarmate het aantal weergaven van een video toeneemt, stijgt ook de populariteit van die video of dat kanaal op het platform. Populaire inhoud wordt vervolgens verder blootgesteld op de pagina's van gebruikers dankzij platformalgoritmen, wat leidt tot nog meer weergaven. De meest populaire inhoud zal waarschijnlijk een doelwit worden voor advertenties, waardoor nog meer gebruikers van sociale media kunnen worden bereikt, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
Onderzoeken door internationale dierenbeschermingsorganisaties, zoals Lady Freethinker en Action for Primates, hebben aangetoond dat mensen in de VS en Europa op sociale mediaplatforms zoals Telegram zelfs individuen in Indonesië betalen[2] en dicteren hoe makaken (inclusief baby-aapjes) moeten worden gemarteld, mishandeld en gedood. Veel van de geproduceerde video's die deze wreedheid uitbeelden, zijn sindsdien verspreid op reguliere sociale mediaplatforms zoals Facebook. Dit toont aan dat sociale-mediaplatforms een belangrijk medium zijn geworden voor internationale criminele activiteiten.
Het onderzoek door Action for Primates en Lady Freethinker www.ladyfreethinker.org spoorde de BBC aan om haar eigen onderzoek van een jaar uit te voeren[3]en ontdekte dat sommige van deze apen martelgroepen honderden leden hebben. De ernst van deze misstanden die door de dierengroepen en de BBC aan het licht zijn gebracht, heeft de wetshandhavers in de VS en het VK ertoe aangezet een onderzoek in te stellen, wat heeft geleid tot succesvolle vervolgingen van verschillende betrokken personen, waarbij één persoon deze week is veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. De Indonesische politie heeft ook actie ondernomen tegen verschillende daders die in West-Java, Indonesië wonen, en als gevolg daarvan zijn twee mensen die betrokken waren bij het martelen en doden van baby-aapjes gevangen gezet en heeft een derde arrestatie plaatsgevonden.
Social media platforms moeten wettelijk verplicht zijn om proactief schadelijke inhoud te verwijderen en samen te werken met wetshandhavingsinstanties
Dierenmishandeling is een wereldwijd probleem en ongeacht waar de video's worden gefilmd of geüpload, het openbare karakter van sociale media zorgt ervoor dat deze inhoud door iedereen kan worden bekeken en gedeeld. Socialemediabedrijven bieden een platform voor de wijdverbreide verspreiding van wrede daden van dierenmishandeling, waardoor dierenbeschermingsorganisaties geloven dat deze bedrijven een grote verantwoordelijkheid hebben om dit te stoppen.
Deze bedrijven hebben de mogelijkheid om intern beleid te implementeren en zowel handmatige als geautomatiseerde beoordelingsmechanismen te verbeteren om inhoud met betrekking tot dierenmishandeling te beperken. Hoewel elk platform meestal een aantal beleidsregels en gebruikersrichtlijnen heeft, worden gevallen van dierenmishandeling momenteel vaak niet adequaat aangepakt. Zelfs wanneer dergelijke inhoud duidelijk in strijd is met de platformregelgeving of door het publiek is gemeld, slagen veel platforms er niet in de inhoud te verwijderen.
De SMACC-coalitie heeft actief gecommuniceerd met verschillende sociale mediabedrijven, heeft deze platforms dringend verzocht gerelateerde video's te verwijderen en heeft aangeboden hen te helpen bij het verbeteren van hun beleid. Sommige bedrijven nemen het probleem echter niet zo serieus als zou moeten, wat leidt tot een zeer trage vooruitgang. Deze platforms blijven afhankelijk van gebruikers om overtredingen te melden, maar verwijderen de video's vaak niet, zelfs niet na ontvangst van meldingen. Na mislukte communicatie met deze bedrijven pleiten dierenbeschermingsorganisaties voor juridische maatregelen om platforms te verplichten proactief inhoud van dierenmishandeling te verwijderen in plaats van passief te vertrouwen op meldingen. Tegelijkertijd moeten internetproviders het mandaat krijgen om indien nodig samen te werken met rechtshandhavingsinstanties en relevante informatie te verstrekken over gebruikers die illegale video's uploaden, wat essentieel is om overtreders effectief te kunnen vervolgen.
Als we de Britse Online Safety Act als voorbeeld nemen, is het wetsvoorstel in oktober 2023 aangenomen met als doel kinderen en kwetsbare groepen te beschermen tegen "illegale" of "schadelijke" online inhoud, waaronder dierenmishandeling. Deze wetgeving legt grotere verantwoordelijkheden en verplichtingen op aan sociale mediabedrijven, waardoor ze dergelijke inhoud op hun platforms actief moeten beoordelen en beperken.
[1] https://www.smaccoalition.com/reports
[2] https://ladyfreethinker.org/youtube-monkey-haters-form-private-group-where-members-are-paying-to-have-baby-monkeys-tortured-and-killed-on-camera/
[3] https://www.bbc.co.uk/news/extra/Iot1dIWVS5/hunting-the-monkey-torturers
Artikel 25.1 Een gevangenisstraf of dwangarbeid van minder dan twee jaar, in combinatie met een boete van meer dan NT $ 200,000 en minder dan NT $ 2,000,000, wordt opgelegd voor een van de volgende situaties:
25.1.1 Het doden, opzettelijk verwonden of verwonden van een dier in strijd met Clausule 5.2, Artikel 6 of Clausule 12.1 met als gevolg verminkte ledematen of falen van vitale organen van het dier.
Artikel 27-1 :Een gevangenisstraf of dwangarbeid van minder dan een jaar, of een boete van minder dan NT $ 30.000, of beide, zal worden opgelegd voor een actie om tekst-, foto-, audio- of video-opnamen, elektronische gegevens die in strijd zijn met artikel 6, artikel 10 of clausule 12.1 te verspreiden, uit te zenden of te verkopen; of om het bovenstaande in het openbaar te tonen, of om anderen te laten meekijken en/of luisteren.
Contactpersoon voor de media:
Taiwan SPCA uitvoerend directeur mevrouw Connie Chiang
+886-953-850-303.connie.chiang@spca.org.tw