Translate

zondag 29 november 2015

Wetenschap VS komt eindelijk tot inzicht alle proefdier mensapen mogen met pensioen ( video )




Jarenlang werd in de VS volop onderzoek gedaan op chimpansees. Goed nieuws voor de dieren die nog altijd voor wetenschappelijke doeleinden werden vastgehouden: ze mogen met pensioen.
Bron : www.aap.nl
 
                                                                               
Nadat twee jaar geleden al werd gestopt met het onderzoek op het overgrote deel van de chimpansees in de National Institutes of Health (NIH), wordt nu het volledige programma stopgezet. Vijftig chimpansees werden nog in bewaring gehouden voor eventueel toekomstig onderzoek, maar ook deze groep wordt nu naar een speciale opvang gebracht.
NIH-directeur Francis Collins schrijft in een gelekte memo vorige week dat de vijftig chimpansees niet langer nodig zijn, aangezien er in de afgelopen drie jaar geen onderzoeksaanvragen zijn geweest van wetenschappers. Slechts één verzoek kwam binnen, maar dat werd later ingetrokken.


“Wetenschap is zelf tot het inzicht gekomen”

David van Gennep, directeur van Stichting AAP in Almere, is erg blij met het nieuws. “Het is in de eerste plaats natuurlijk fantastisch voor de chimpansees dat ze nu niet meer in die ellende hoeven te zitten,” zegt Van Gennep, “maar wat misschien net zo belangrijk is, is dat de wetenschap zelf tot het inzicht is gekomen dat het niet langer nodig is om mensapen voor onderzoek te gebruiken.”
In Nederland is het al sinds 2003 niet meer toegestaan om biomedisch onderzoek te doen op mensapen, en steeds meer landen hebben de afgelopen jaren die trend gevolgd. De Amerikaanse NIH gingen in 2013 overstag, maar wilden nog een kleine groep behouden voor het geval er in de toekomst sprake zou zijn van een noodsituatie in de volksgezondheid, of als zo’n onderzoek ten goede zou komen aan in het wild levende chimpansees.

Peter Walsh, ecoloog aan de University of Cambridge, is het oneens met de beslissing van de NIH, zo laat hij weten aan Sciencemag. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een ebolavaccin voor wilde gorilla’s en chimpansees, en daarvoor zouden de dieren onmisbaar zijn. Van Gennep noemt dat discutabel. “Voor mij klinkt het als het zoeken naar een reden om de achterdeur open te houden. Ik houd meer van de Nederlandse aanpak. Wij zeggen: nee, het is onder geen enkele omstandigheid toegestaan om onderzoek te doen op mensapen.”

Veilige haven

Hoe gaat het nu verder met de dieren die lang in gevangenschap werden gehouden? De NIH zijn al een tijd bezig om eerder gepensioneerde chimpansees te verhuizen naar Chimp Haven in Keithville, Louisiana (in de video hierboven). Lastig, omdat het in totaal om zo’n driehonderd dieren gaat, inclusief de laatste vijftig. Die capaciteit heeft Chimp Haven nu nog niet, maar de opvang zal het komende jaar uitbreiden. De mensapen kunnen niet meer terugkeren in het wild, maar in Chimp Haven kunnen ze nu na jarenlang gedwongen in overheidsdienst te hebben ‘gewerkt’, eindelijk vrij ademen in de bosrijke buitenlucht en zich vermaken met andere chimpansees.





1 opmerking:

  1. Nu de rest vd dieren nog. Honden bv hebben ook een gruwelijk leven. Er zijn prima en voldoende alternatieven maar ja.... zoals altijd draait het om geld. Maar hoe meer gebruik er gemaakt gaat worden vd alternatieven des te goedkoper worden ze.

    Het is iig. geweldig nieuws dat deze apen eindelijk zoveel mogelijk Aap mogen zijn en nog een beetje genieten op hun oude dag.

    BeantwoordenVerwijderen