Translate

maandag 2 april 2018

Goed bedoeld maar niet reëel......80 muizen in huis van dierenvriend gevonden



Een huis vol muizen



In het noordoosten van het land trof onze preventiecoördinator minstens tachtig muizen aan toen zij samen met een hulpverlener bij een cliënt thuis polshoogte ging nemen. De man had deze dieren gered uit een dierenwinkel om te voorkomen dat zij als slangenvoer zouden eindigen. Vervolgens bleven de muizen zich voortplanten, en werden uiteindelijk uit huis gehaald.
Als het welzijn van een dier in het geding komt, gaat het niet altijd om iets wat duidelijke sporen nalaat zoals mishandeling of verwaarlozing. Onze Helpdesk Hulpverleners is speciaal in het leven geroepen voor dienstverleners in het sociale domein die met dit soort zaken te maken krijgen. Zo kwam ook een hulpverlener uit de regio noordoost met ons in contact met een vraag over een van haar cliënten, een echte muizenliefhebber. 


Enkele van de muizen die voortgekomen zijn uit de twee muizen waar het mee begon.

Van voermuis naar huisdier

Het begon allemaal in een dierenwinkel in het noordoosten van het land, waar een man voermuizen aantrof. Dit zijn muizen die speciaal gefokt worden om als voer verkocht te worden. De man kon het idee niet verdragen dat deze kleine knaagdieren zouden eindigen als levend slangenvoer. Hij besloot twee muizen mee naar huis te nemen en hen daar een goed leven te bieden. Hoe goedbedoeld ook, de Dierenbescherming kan helaas niet achter dit soort acties staan. Zoals dit praktijkvoorbeeld goed laat zien, is dit voor particulieren amper in goede banen te leiden. 

Voortplanting in rap tempo

Wat ontstond als een nobele daad, liep na verloop van tijd behoorlijk de spuigaten uit. Een muis kan zich vanaf jonge leeftijd in razend tempo voortplanten, en dat deden deze muizen dan ook volop. Ondanks dat hun nieuwe eigenaar zijn best deed om de mannetjesmuizen van de vrouwtjes te scheiden, wisten er toch een paar te ontsnappen uit hun nieuwe onderkomen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat ze met gemak tussen de tralies van een gemiddeld knaagdierenverblijf passen. Hierdoor is het niet ongebruikelijk dat deze dieren weten weg te glippen. 


Eenmaal bij de man thuis plantten de muizen zich in rap tempo voort. 

Bijstand van Helpdesk Hulpverleners

Al gauw begon de situatie uit haar voegen te barsten, vandaar dat de hulpverlener van deze man zich genoodzaakt zag om bij ons aan de bel te trekken. Via onze Helpdesk Hulpverleners werd zij bijgestaan met een bezoek bij haar cliënt aan huis. Hier bleek al gauw dat de situatie niet houdbaar was, zowel voor de muizen als voor hun eigenaar. Het aantal muizenverblijven was inmiddels gegroeid tot meer dan tien kooien. Ter plekke werd het aantal muizen op minstens tachtig geschat. Het kostte de eigenaar als rasechte muizenliefhebber ontzettend veel moeite, maar in het belang van de dieren ondertekende hij de hulpverklaring waarmee hij afstand deed van zijn geliefde knaagdieren. 

Veilig onderkomen voor de muizen

De grote omvang van de groep muizen bracht meteen ook een grote omvang van dit project met zich mee. Waar laat je zo een-twee-drie een groep van ruim tachtig muizen? Dankzij een mooie samenwerking tussen diverse partijen is het gelukt om de muizen een goede eerste opvang te bieden. Dierenambulance OverGelder moest maar liefst twee keer rijden om alle muizen te vervoeren. Vervolgens werden ze allemaal samen opgevangen in Dierenbeschermingscentrum Amersfoort en zijn de zieke dieren gecontroleerd door de dierenarts. Al gauw bleek het probleem nog groter dan de eerder geschatte tachtig: 66 volwassen muizen en 49 babymuizen. En daar blijft het niet bij: een aantal vrouwtjes is drachtig, dus er zijn nog meer muizenbaby’s op komst. 

Dankzij de vriendelijke hulp van een vrijwillige vervoerder uit Amersfoort werden de muizen naar opvangcentra door heel Nederland gebracht. Ook externe opvangcentra van buiten de Dierenbescherming waren zo behulpzaam om een aantal muizen onderdak te bieden. 

De muizen werden in Amersfoort gecontroleerd en (gedeeltelijk in groepjes) van elkaar gescheiden. 

Deze muizen zoeken huizen


We willen natuurlijk niets liever dan dat deze muizen goed terechtkomen en een fijn huis vinden. We zijn op zoek naar mensen die deze muizen in groepjes een fijn thuis willen bieden waar ze alle zorg krijgen die ze nodig hebben. We letten er bij de selectie van mogelijke nieuwe eigenaren goed op dat deze mooie muizen niet alsnog eindigen als levend voer. 

Interesse of een helpende hand bieden?


Help jij ons zorgen dat deze muizen goed terechtkomen? Je kunt hiervoor contact opnemen met een van de dierenopvangcentra waar op dit moment nog gezocht wordt naar een goed tehuis voor deze dieren (in Amersfoort, IJmuiden, Rijswijk en Ridderkerk, of het externe opvangcentrum in Rotterdam of Soest).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten