De doodgeschoten Capellenaar Wisam (37) is donderdag, in het bijzijn van zo'n tweehonderd nabestaanden, begraven. Zijn hond Esco begeleidde de rouwstoet naar het graf.
Galant loopt Esco - een zwarte sjaal om de nek - voor de menigte in Rotterdam-Crooswijk uit. Vrienden zeggen dat wanneer je maar lang genoeg in de kijkers van het dier tuurt, je daadwerkelijk zijn overleden baasje ziet. De twee waren dan ook onafscheidelijk: Wisam noemde de chowchow liefkozend ‘zijn zoontje’
Het was Esco die vrijdagnacht weigerde om de zijde van zijn neergeschoten baasje te verlaten. Ze gromde naar de hulpverleners. Eenmaal aan een lantaarnpaal vastgebonden, blééf het dier maar aan zijn riem trekken. Volgens buren was het een hartverscheurend tafereel.
Merg en been
Waarom moest Wisam dood? Hij had nergens wat mee te maken, hij dacht 24 uur per dag aan muziek
Donderdag ziet de viervoeter, die nu bij Wisams beste vriend woont, op een afstandje toe hoe zijn baasje wordt begraven. Om hem heen huilen de nabestaanden. Het gejammer van een oudere vrouw gaat door merg en been. De hond zelf blijft rustig.
Zo goed als Wisam voor Esco was, zo vriendelijk gedroeg hij zich ook tegenover anderen. Dat vertelt zijn vader, Saad Al Abassi (69): ,,Hij deed geen vlieg kwaad, had nooit ruzies. De wereld hield van hem. Ziet u al deze mensen? Ik ken 90 procent niet. Het waren zijn mensen, zijn fans.”
Bekend gezicht
De Capellenaar werkte als dj en groeide uit tot een bekend gezicht binnen de Irakese gemeenschap in Nederland. Maar ook daarbuiten, weet zijn vader. Trots laat hij op YouTube een videoclip zien. ,,Hij gaf vreugde aan het Arabische volk.”
Na de schietpartij trof de politie zo’n 8 kilometer verderop een uitgebrande wagen aan, vermoedelijk de vluchtauto. De nabestaanden staan voor een raadsel: over de achtergrond van de schietpartij aan het Valeriusrondeel, pal vóór de flat waar het slachtoffer woonde, weten ze niets. Al Abassi: ,,Wij hopen dat de politie dit zo snel mogelijk gaat oplossen. Wáárom moest Wisam dood? Hij had nergens wat mee te maken, hij dacht 24 uur per dag aan muziek.”
‘Chowchows beschermen wat voor hun belangrijk is’
Een hond die zijn op straat neergeschoten baas bewaakt. Het tragische tafereel verbaast Ashley van Lieshout niet. Zij is eigenaar van Dogs Favourite en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden. ,,Laat ik vooropstellen dat ik deze specifieke hond niet ken, maar chowchows staan bekend om hun baasgerichtheid en beschermen wat voor hun belangrijk is.”
Kan Esco over het verlies van zijn baas heen komen?
,,Honden hebben emoties. Ik ben ervan overtuigd dat zij ook rouwen. Dat heb ik persoonlijk ervaren na het overlijden van mijn oma. Nadat de honden mee waren geweest maar het uitvaartcentrum, gingen zij haar niet meer zoeken in het lege huis. Ik raad mensen aan om ook hun hond afscheid te laten nemen van de overledenen.’’
Moeten honden mee naar de uitvaart?
,,In het voorbeeld van mijn oma zag je duidelijk verschil tussen de honden. De ene bleef op afstand en gooide haar neus in de lucht, de andere ging in de open kist kijken. Het gaat er om dat zij beseffen dat iemand dood is. Honden kunnen dat al op een afstandje ruiken. Soms is dat genoeg, soms willen ze dichterbij kijken of snuffelen. Je moet honden niet dwingen om contact te maken als ze dat niet willen. Net zoals mensen gaan honden hier op hun eigen manier mee om.’’
Helpen gedragstherapeuten wel eens honden bij rouwverwerking?
,,Dit is niet typisch gedrag waarvoor een therapeut wordt ingeschakeld. Wat wel belangrijk is dat we bewust worden dat dieren ook emoties hebben en dus tijd nodig hebben om dit te verwerken. Ik hoop dat deze hond goed wordt opgevangen na zo’n heftige gebeurtenis en de tijd krijgt om te herstellen.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten