Translate

vrijdag 6 augustus 2021

Wilde katten zijn teruggekeerd naar de bossen in Zuid-Nederland: wat is het verschil met een verwilderde huiskat?

 

Wildcats keren na eeuwen afwezigheid terug naar Nederland


A European wildcat
De Europese wilde kat, hier gezien in een bos in Oostenrijk. Foto: Alamy
 in Brussels

Ze verdwenen eeuwen geleden, maar wilde katten zijn teruggekeerd naar de bossen van Zuid-Nederland, zeggen lokale natuurbeschermers.

De wilde kat, die langere poten en een plattere kop heeft dan zijn huiselijke neef, verdween in de middeleeuwen uit de moderne Nederlandse gebieden als gevolg van jacht en bosontruiming. De terugkeer van het dier, met zijn kenmerkende ronde en zwart geringde staart, is een teken van de verwildering van bossen in de Zuid-Nederlandse regio Limburg, aldus Hettie Meertens, bioloog die werkt voor de ark-natuurbeschermingsgroep.



Het aantal wilde katten neemt sinds 2013 toe in Zuid-Limburg, zei ze, omdat ze zijn verhuisd van "verzadigde" habitats in het naburige Eifelgebergte van Duitsland en de Belgische Ardennen om op zoek te gaan naar nieuwe gebieden.



De terugkeer van de katten naar Nederland is het gevolg van het veranderen van bosbeheer dat de natuur verkiest boven houtoogst. Wildere bossen bieden de omgevallen bomen en holle ruimtes waarin ze graag rusten. Natuurbeschermers hebben boeren ook aangemoedigd om "katachtige" heggen in hun velden te planten om habitat te bieden voor de woelmuizen waarop de katten jagen. 
ARK is van plan om volgend jaar het aantal wilde katten te tellen, een moeizame taak met camera's op bomen. Meertens zet valeriaanolie, een geur die de katten aantrekt, op takken om ze aan te moedigen onder de cameralens te blijven hangen.

https://www.ark.eu/natuurontwikkeling/natuurlijke-processen/predatie/wilde-kat

Dennenmarters, een wezelachtig zoogdier, keren sinds 2015 ook terug naar de bossen van de regio.

"Het ecosysteem is compleet met de carnivoren. Ze vertegenwoordigen het wilde bos en dat is heel belangrijk", aldus Meertens.

https://www.theguardian.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten