Translate

woensdag 12 januari 2022

Honderden dierenactivisten protesteerden in Istanbul om te stoppen met het doden en mishandelen van zwerfdieren "Raak mijn hond en kat niet aan"


Vorig jaar haalde de documentaire Stray internationale krantenkoppen omdat het keek naar het dagelijks leven in Istanbul door de ogen van de honden Zeytin, Nazar en Kartal, die door de straten zwierven, op zoek naar voedsel en interactie met mensen.

Protest om bescherming van zwerfhonden in Turkije te eisen

Protest dat bescherming eist van zwerfhonden en -katten, in Istanbul, Turkije 9 januari. Op de plakkaten staat: "Raak mijn hond niet aan!", "Raak mijn kat niet aan!", foto: Reuters/Murad Sezer

Honderden dierenrechtenactivisten en honden- en kattenliefhebbers protesteerden zondag in Istanbul om er bij de Turkse regering op aan te dringen te stoppen met het doden en misbruiken van zwerfdieren.

Met plakkaten met de tekst 'Raak mijn hond niet aan' en 'Raak mijn kat niet aan' eisten demonstranten bescherming van zwerfhonden en katten in het land.

In december zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dat de straten geen plaats zijn voor dakloze dieren en beval gemeenten om zwerfhonden van de straat te verwijderen en in opvangcentra te plaatsen, wat de dood voor de dieren betekent, volgens dierenwelzijnsorganisaties.

Nadat een jong meisje werd aangevallen door honden, tweette de president op 25 december "om zwerfdieren van de straat te verwijderen en ze naar schone en veilige omgevingen te verplaatsen. Ik roep al onze gemeenten op om snel stappen te ondernemen om de veiligheid van onze burgers te waarborgen en deze levens te beschermen."

Het meisje werd niet aangevallen door zwerfdieren, maar door honden met baasjes; drie mensen werden na de aanslag opgepakt. De zaak wordt door de overheid gebruikt om het verwijderen van dieren van de straat te rechtvaardigen, zeggen dierenrechtenactivisten.

"De gemeenten zoeken naar manieren om van honden af te komen, omdat ze ze als een last voor hen zien. Hoewel het illegaal is, aarzelen ze niet om honden te doden, ze in het bos te gooien of ze op te sluiten in opvangcentra," vertelt Barış Karlı van de Turkse dierenwelzijnsorganisatie Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) aan The Animal Reader in een mail.

Hij legt uit dat er regels zijn in de Turkse dierenbeschermingswet die het illegaal maken om willekeurig zwerfdieren te verzamelen en te doden.

"De leefruimte van katten en honden bestaat uit straten, parken, tuinen, dat wil zeggen, waar mensen ook zijn. Gemeenten kunnen alleen honden die op straat leven naar een tijdelijk dierenasiel brengen voor castratie, vaccinatie en behandeling," zegt hij, eraan toevoegend dat de dieren na behandeling moeten worden teruggebracht naar de plaats waar ze zijn meegenomen.

Na het bevel van Erdoğan begonnen steden "honden als afval te verzamelen", zegt Karlı. En hoewel de steden geen dierenasielen hebben, nemen ze de honden nog steeds en "gooien ze in de bossen of doden ze."

Hayvanlara Adalet Derneği (Justice for Animals Association), opgericht door advocaten, heeft in verschillende steden in Turkije strafrechtelijke klachten ingediend over het recente illegaal verzamelen van zwerfdieren.

Zwerfhonden hebben altijd een moeilijk leven gehad omdat mensen in lokale overheden ze niet leuk vinden, maar de verklaring van de president heeft de haat naar een heel nieuw niveau gebracht, wat heeft geleid tot een "hondenmoord", zegt Karlı.

"Ze hebben misschien hondenhaat opgevoerd, maar wij, samen met activisten uit alle beroepen, vooral advocaten, staan sterker, moediger, vastberadener en georganiseerder achter onze honden dan ooit tevoren," voegt Karlı eraan toe. "We zullen zo'n bloedbad niet toestaan."


"Ondanks de wet gaf de president onwettige instructies en beval de gemeenten om alle dieren te verzamelen en op te sluiten in opvangcentra", vertelt Öykü Yağcı van de Vegan Association of Turkey (TVD) aan The Animal Reader. Ze zegt dat de woorden van de president (nog meer) haat tegen zwerfhonden hebben veroorzaakt en dat lokale overheden het bevel van de president gebruikten als een excuus om zich te ontdoen van alle zwerfdieren.

"Dieren met of zonder oormerken, dieren die mild en vriendelijk zijn, worden nu haastig verzameld door de gemeenten wanneer het duidelijk is dat deze dieren niet in de huidige opvangcentra passen," zegt Yağcı, eraan toevoegend dat er nog steeds zoveel steden in Turkije zijn die geen dierenasielen hebben: "En degenen die dat wel hebben, zelfs die in Istanbul, zijn als de hel voor de dieren."

De dieren kunnen niet vrij rondlopen of op gras lopen bij de bestaande asielen, ze krijgen niet de juiste zorg en liefde, maar ze worden opgesloten in betonnen koude cellen met andere honden, zegt ze.

"Zelfs de gezonde en jonge mensen worden gevangengezet. Ze worden daar ziek, worden gepest of aangevallen door grotere honden, kunnen geen toegang krijgen tot voedsel en water, leven in hun eigen uitwerpselen omdat het personeel meestal en regelmatig hun omgeving niet schoonmaakt en voor hen zorgt zoals ze zouden moeten," vervolgt Yağcı.

"Alle dieren die op straat leven, worden als "daders" verklaard, terwijl het de mensen zijn die de echte daders zijn - degenen die elk type hond agressief maken," zegt Yağcı, verwijzend naar de hondenaanval die de huidige situatie heeft gecreëerd.

"Zij [mensen] zijn degenen die door de wet moeten worden gestraft en gevangen moeten worden gezet, niet de dieren die "door mensen zijn aangevallen", omdat dit de dieren zijn die zelf aan geweld zijn onderworpen, "voegt ze eraan toe.

Yağcı noemt de hele situatie "puur speciesisme... het valse idee dat de wereld en de steden waarin we leven alleen van mensen zijn."

"Eisen dat "andere dieren" worden opgesloten, hetzij in schuilplaatsen of zuivelfabrieken of pelsdierkwekerijen, ongeacht welke, is een pure uiting van discriminatie, dus speciesisme," voegt ze eraan toe.

Na het bevel van Erdogan gingen dierenliefhebbers naar sociale media om hun bezorgdheid te uiten. Met de hashtag #SokakHayvanlarıSahipsizDeğil [zwerfdieren worden niet onopgeëist] blijven mensen online protesteren tegen de beslissing van de president.


Stray
Vorig jaar haalde de documentaire Stray internationale krantenkoppen omdat het keek naar het dagelijks leven in Istanbul door de ogen van de honden Zeytin, Nazar en Kartal, die door de straten zwierven, op zoek naar voedsel en interactie met mensen.

Regisseur Elizabeth Lo zei toen dat ze verbaasd was over de manier waarop Turkije zijn zwerfdieren behandelde: "In 2017 reisde ik naar Turkije, een land waarvan de geschiedenis en relatie met zwerfdieren uniek is in de wereld. De Turkse autoriteiten hebben sinds 1909 geprobeerd zwerfhonden te vernietigen, wat leidde tot massamoorden op de straathonden van Istanbul in de vorige eeuw.

Ze zei dat protesten tegen de moorden Turkije hebben veranderd in een van de weinige landen waar het illegaal is om een zwerfhond te euthanaseren of gevangen te houden. Lo maakte de documentaire om de wereld te laten zien hoe goed zwerfdieren in Istanbul werden behandeld, zodat mensen hun relatie met andere soorten zouden heroverwegen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten