Eyes on Animals ‘There is no such thing as “humane” slaughter’ maar het maakt nogal uit hoe een dier geslacht wordt: betere methodes verminderen lijden
Lesley Moffat
directeur Eyes on Animals:
Beste vrienden,
Op weg naar het park om mijn hond uit te laten kom ik vaak stickers tegen met de tekst ‘There is no such thing as “Humane” slaughter’.
Dan denk ik: ja, dat is waar… Maar: het maakt nogal wat uit hoe een dier geslacht wordt. Sommige methoden zijn langzaam en veroorzaken gruwelijke pijn en lijden. Andere methoden zijn snel, met veel minder pijn en angst tot gevolg.
Het lijden van slachtdieren kan verminderen door betere methodes te gebruiken. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren – voor zo veel mogelijk dieren.
De samenleving moet ondertussen blijven nadenken over de transformatie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Maar de dieren die nu nog geslacht worden hebben daar niets aan.
Daarom is er NU actie nodig in slachthuizen.
En dat is wat we de afgelopen maanden deden! We bezochten zeven slachthuizen – drie in Nederland, één in Duitsland, twee in Turkije en één in Ghana. We inspecteerden, adviseerden en voerden concrete verbeteringen voor de dieren door.
GHANA
De vloer van een slachthuis in Tamale zat vol gaten, open afvoergoten en diepe kuilen. Veel dieren vielen met hun poten in de gaten, vaak met botbreuken tot gevolg.
De situatie vroeger (links): dieren vallen in open afvoergeulen en breken hun poten. Daarom wordt de vloer volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd (rechts), zonder gaten en geulen
Gaten in slachthuisvloer gedicht Samen met onze vrienden van dierenbeschermingsorganisatie WACPAW stellen we orde op zaken: de gaten worden gedicht en de afvoergoten worden ondergronds geplaatst. Zo kunnen de dieren er niet meer in vallen.
Ander “slachtontwerp” zorgt voor minder lijden Dieren werden tot voor kort vanuit allerlei ingangen het slachthuis binnengebracht om vervolgens voor lange tijd vastgebonden aan kop en poten te wachten op hun beurt. Op ons advies gaat het slachthuis de dieren nu per twee naar binnen brengen, en worden ze geslacht voordat de volgende worden binnengebracht. Dit zal in ieder geval de tijd van angst en lijden verkorten.
TURKIJE
Slachthuispersoneel kennis laten maken met verdoving Onze inspecteurs Asalet en Berker gaven een training in bedwelming voor de slacht aan het lokale slachthuispersoneel en de burgemeester van een stad in de buurt van Izmir. Ze zijn nu in gesprek of ze dieren gaan verdoven. Hun angst is dat ze het Halal-certificaat en dus ook klanten verliezen. Maar ze hebben in ieder geval met eigen ogen de voordelen van bedwelmde slacht gezien.
Berker vertelt slachthuismedewerkers over de voordelen van verdoofde slacht.
Slachthuis gaat dieren verdoven Asalet bezocht zijn geboorteplaats Bayburt, om daar het plaatselijke slachthuispersoneel te trainen en de burgemeester te ontmoeten. Het slachthuis gaat nu een verdovingspistool gebruiken. De medewerkers zijn overtuigd geraakt van de voordelen; het vermindert pijn en lijden bij dieren en verbetert de veiligheid van werknemers.
Asalet vertelt de burgemeester over de voordelen van verdoofde slacht.
Verdoofde slacht in Turkse media En als bonus publiceerde het goed gelezen Turkse tijdschrift Referans een artikel over dierenwelzijn en de inspanningen van Asalet om moslims voor te lichten over de welzijnsvoordelen van verdoofde slacht.
NEDERLAND & DUITSLAND
Hier brachten we verbeteringen aan in varkensslachterijen.
Speelmateriaal in wachtruimtes Slachthuizen installeerden op ons advies afleidingsmateriaal in wachtruimtes. Dit vermindert stress en onderlinge vechtpartijen; varkens vinden het leuk om met het materiaal te spelen en erop te kauwen.
Positieve afleiding/speelgoed vermindert angst en vechten tijdens het wachten.
Zaagsel op de vloer Ook gebruiken slachthuizen nu zaagsel op de vloer. Dit vermindert contrasten, zodat varkens minder vaak schrikken van bijvoorbeeld schaduwen. Ook wordt de looproute duidelijker. Zo is de kans kleiner dat dieren met geweld worden voortgedreven.
Automatische duwhekken verwijderd Automatische ‘duwhekken’ staan vaak te snel afgesteld, waardoor dieren vallen of klem komen te zitten. Op ons advies zijn de hekken weggehaald en vervangen door getrainde medewerkers, die met een plastic schot de dieren op een nette manier opdrijven.
Zaagsel maakt de looproute zichtbaarder en de vloer comfortabeler voor de varkens. Automatische duwhekken zijn vervangen door getraind personeel.
Voerruiven in bedwelmingsruimte Een klein slachthuis heeft op ons advies voerruiven opgehangen in de bedwelmingsruimte. Zo hebben de varkens positieve afleiding en zijn ze gefocust op één punt. De verdoving kan hierdoor makkelijker plaatsvinden waardoor er minder kans is op eventuele fouten.
Verbeteringen – dankzij jullie steun
Al deze verbeteringen zijn niet wereldschokkend, ik weet het. Maar het zijn concrete verbeteringen die angst en pijn bij honderdduizenden dieren verminderen!
Jullie ondersteunen ons bij het doorvoeren van al deze verbeteringen. Heel veel dank daarvoor!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten