Translate

maandag 3 februari 2014

Het Dierenasiel in Gorinchem luidt de noodklok....90 katten in een bomvolle opvang !!



Danielle Moeliker
3-2-14 - 11:45  bron: AD Rivierenland

Medewerkers nemen noodgedwongen tien dieren in huis

De kattenverblijven in het Gorcumse asiel zitten tjokvol. Cora Rikkelman en Eva Dansen (zittend) van de SP luiden de noodklok. © Hans Roest.
 
Het dierenasiel in Gorinchem luidt de noodklok: met negentig katten zit de opvang bomvol. Een knaagdierenverblijf is omgebouwd tot kattenverblijf en de kraamkamer is gevuld met volwassen dieren. Ook hebben medewerkers noodgedwongen tien dieren in huis genomen.
Ontruimingen en het overlijden van een baasje zorgen voor een toestroom aan katten. Het asiel zit bomvol. Zaterdag sprak leden van de lokale SP-fractie met het bestuur van het asiel over de problemen.

Te groot aanbod
Er is alleen nog opvang voor zwerfkatten en 'nooddieren'. Afstandsdieren worden doorverwezen of moeten wachten. 'Het aanbod is groot, de afname klein. Wekelijks komen zes tot negen dieren binnen en gaan er drie weg,' vertelt beheerster Cora Rikkelman.

Verantwoordelijkheid
De noodkreet van het asiel raakt de SP, die met tassen vol spullen arriveert. 'Het asiel is onze verantwoordelijkheid,' stelt Lies van Aelst van de provinciale fractie. Ook de leden van de SP Gorinchem, Eva Dansen, Nanine van Dalen en Cees van der Roest, zijn onder de indruk.

Hoewel het kattenoverschot aanleiding is voor het gesprek, gaat het vooral over de financiƫn. Rikkelman: 'Het zag er somber uit, maar gelukkig zien we weer lichtpuntjes. We bezuinigen waar mogelijk en werknemers draaien onbetaald veel meer uren.'

Het asiel ontvangt geld via allerlei kanalen: sponsors, donaties, adoptieplannen en de stichting Vrienden van het Dierenasiel Gorinchem. 'Sinds 2012 is de financiƫle ondersteuning vanuit de Dierenbescherming Nederland gestopt. Met de stichting proberen we dat op te vangen.'

Levensbelang
Van de gemeenten waarvoor dieren worden opgevangen, krijgt het asiel jaarlijks 1 euro per inwoner. Gorinchem geeft ruim 35.000 euro. Rikkelman: 'Dat dekt slechts een fractie van de kosten. Hulp is van levensbelang.'

Het is stil aan tafel. 'Ik had geen idee van de geldstromen,' zegt Dansen. 'Nu blijkt dat er veel meer nodig is.' Van der Roest: 'Misschien kunnen we iets doen met het geld dat we ontvangen uit de hondenbelasting. Ze vangen ook honden op.' De SP gaat hierover in beraad.

Extra geld helpt de katten echter niet aan een baasje. Rikkelman benadrukt dat er meer bewustwording moet komen. 'Een kat is geen wegwerpartikel,' besluit Van Aelst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten