Translate

vrijdag 7 juli 2017

In Frankrijk worden ezels ondergewaardeerd en regelmatig na een leven van keihard werken gedumpt


Na een leven lang keihard werken worden veel ezels gewoon gedumpt. Walter helpt hen.

De meeste dierenvrienden vinden het aandoenlijke dieren: Ezeltjes. Waarschijnlijk de dieren die tijdens hun leven het meeste gebruikt, zeg maar misbruikt worden. Steeds meer worden ze afgedankt. Vaak door het dier gewoon ergens te dumpen en aan zijn of haar hun lot over te laten. Na al die lange jaren zwoegen voor hun eigenaar...
Er is helaas weinig opvang voor deze dieren. Maar daarom vragen wij deze maand graag je extra aandacht voor een grote ezelopvang in het Franse Gipcy van Walter Golsteijn. Hij verzorgt maar liefst 90 van die arme dieren. Dat is heel hard werken en kost erg veel geld.
Alle dieren bij ‘Aide aux Anes’, oftewel ‘Hulp Voor Ezels’ hebben een verleden. Na een werkzaam leven werden ze afgedankt. Vervangen door een machine of aan de kant gezet omdat ze oud en stram werden. Of ziek. Ezels moeten geld opbrengen en mogen vooral zelf niets kosten…
Veelal zijn het dus dieren die elke – medische – zorg werd onthouden. Daar waar het voor de lokale agrariërs ophield, dikwijls vanwege de kosten, begon het voor Walter. Hij zag ze staan in afgelegen weilanden. Zielig en verwaarloosd. Kop naar beneden en die karakteristieke houding als een dier dat geen levensvreugde meer heeft.

Nadat hij begonnen was met de opvang ontdekte Walter meer en meer dat ezels geheel onterecht ondergewaardeerd worden. Dit leuke dier met de mooie grote oren en de lieve blik in zijn ogen heeft niet alleen een erg mooi en sociaal karakter. Hij is vooral ook erg trouw aan zijn baas.
Maar zoals het alle goedbedoelende dierenhelpers overkomt, verging het ook Walter. Omdat er vrijwel geen opvang voor ezels-in-nood bestaat, kwamen er steeds meer bij. Nog meer werk, nog meer zielige ezeltjes. Hoe kun je ze weigeren als je ze eenmaal gezien hebt? Maar helaas zijn ezels veel duurder in onderhoud dan andere dieren.

Eindelijk krijgt deze ezel de welverdiende liefde.
De dagelijkse verzorging van deze dieren gaat ook in de winter door.
En weer heeft Walter een ezel uit de ellende gehaald…
Bijv. hun hoeven groeien vrij snel in een grasland. Vier keer per jaar de hoeven laten kappen door de hoefsmid is geen overbodige luxe. Kosten: 25 euro per ezel per keer. 100 euro per ezel per jaar, dus 9.000 euro voor 90 ezels. Dit is veel geld!

Ontwormen moet ook zeker 2 x per jaar. En sterilisatie? Walter vertelt me dat hij vanwege de hoge kosten alleen de mannetjes laat castreren. Logisch en afdoende.
Waarvoor vraagt Walter onze hulp? Uiteraard voor het bovenstaande maar ook heel graag voor voer. Ongelooflijk wat die dieren naar binnen kunnen werken. Sowieso maandelijks 300 tot 400 van die hele grote ronde balen hooi à 25 euro per stuk. Reken maar uit…
Daarnaast wil Walter heel graag nog extra schuilplekken bouwen. Tegen zon, sneeuw, hagel en stortregens. Zeker de stramme oudere dieren hebben bij slecht weer echt bescherming nodig. Bovendien is het ook in het midden van Frankrijk vaak extreem warm of koud. Enige beschutting is dus echt belangrijk.

Aide Aux Anes heeft als doel de afgedankte ezels nog een goed leven te bezorgen. In principe wordt iedere verwaarloosde of mishandelde ezel kosteloos opgevangen. Met zorg, liefde en aandacht, dat deze dieren waarschijnlijk nog nooit eerder hebben mogen ervaren.
Maar ook hier staat of valt alles met donaties. Er is op de website een pagina waarop je spulletjes kunt kopen ten behoeve van de dieren. Je kunt een adoptie-ezeltje-op-afstand nemen. Voor slechts 20 euro per jaar kun je een ‘ezel-deel-certificaat’ sponsoren. Het leuke daarvan is dat je je eigen ezel kunt bezoeken.

Heel wat mensen brengen hun vakantie door in Frankrijk of rijden er doorheen naar andere zonbestemmingen. Zou je het niet leuk vinden om ‘jouw’ ezel in werkelijkheid te kunnen aaien? Trouwens wij zullen deze mogelijkheid ook gaan opnemen op onze pagina voor adopties-op-afstand.
Heb je ook een band met ezels of waardeer je gewoon het initiatief van Walter? Dan hopen wij dat je deze maand hem wil helpen met een mooie donatie. Walter kan het namelijk niet alleen en heeft deze steun dringend nodig.

Kijk eens naar de diepe striemen in haar nek…
Hij werd zo achtergelaten in de brandende zon…
Na alles wat dit dier heeft moeten meemaken, nu eindelijk goede verzorging op zijn oude dag…
Ons bankrekening nummer is:

NL16 INGB 0004 7841 60 t.n.v. Stichting Dierennood o.v.v. ‘Hulpactie 91’
Of doneer via onderstaande knoppen:

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten