Op maandag 28 maart diende Eurogroup for Animals, samen met 16 dierenbeschermingsorganisaties, een klacht in bij de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) met betrekking tot bloedboerderijen in IJsland, omdat deze in strijd zijn met de wetten die van toepassing zijn in de Europese Economische Ruimte (EER).
In november 2021 onthulde een investigation onder leiding van Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich de wrede omstandigheden op IJslandse bloedboerderijen. Daar wordt bloed afgenomen van drachtige merries om het serumgonadotrofinehormoon (PMSG) van de drachtige merrie op te halen, ook wel equine choriongonadotrofine (eCG) genoemd, dat wordt gebruikt in de industriële dierfokkerij. om de voortplantingsprestaties van landbouwhuisdieren te verbeteren.
Op IJslandse bloedboerderijen worden de semi-wilde paarden onderworpen aan geweld, riskeren ze talloze verwondingen en lijden ze aan herhaalde trauma's. De hoeveelheid bloed die wordt afgenomen - vijf liter per week - overtreft alle internationale richtlijnen die over dit onderwerp bestaan.
Drachtige paarden IJsland zwaar mishandeld voor hun bloed
Op IJsland stelt de veterinaire autoriteit een onderzoek in, nadat een dierenorganisatie gruwelijke beelden vrijgaf waarin drachtige paarden ernstig worden mishandeld voor het verkrijgen van hun bloed. De beelden werden gemaakt op een aantal van de zogenaamde ‘bloedboerderijen’ in het land, en zijn aanleiding voor een stevige oproep aan de Europese Commissie de productie én import van het vruchtbaarheidshormoon PMSG verkregen uit het merriebloed te verbieden.

IJsland, Argentinië en Uruguay zijn de enige drie landen ter wereld waar boeren op zogenaamde ‘bloedboerderijen’ bloed van drachtige merries mogen aftappen. Merries op deze boerderijen worden puur gehouden voor hun bloed. Het bloed van drachtige merries bevat het hormoon PMSG, wat Europese veehouders gebruiken om de vruchtbaarheid van koeien, varkens, geiten en schapen te verhogen. Door het bloed af te tappen wordt het hormoon verkregen; een lucratieve business. Het biotechbedrijf Isteka ehf, gevestigd in Reykjavik, verdient volgens dierenorganisaties Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich (AWF/TSB) die de beelden naar buiten brachten, miljoenen met de verkoop van dit hormoon.
IJsland telt 119 bloedboerderijen. Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich deden twee jaar onderzoek naar deze gruwelpraktijken in IJsland en publiceerden de schokkende video Land of the 5,000 Blood Mares (helaas enkel na inlog en ID-check op YouTube te bekijken, conform Europese wetgeving):
Veulens worden geaborteerd
‘Land of the 5000 Blood Mares’ laat de omstreden praktijk van bloedwinning bij merries zien, op een aantal van de 119 IJslandse bloedboerderijen. Met grof geweld worden de drachtige dieren naar de plek gedreven waar hun bloed wordt afgetapt. Daar worden ze in de box vastgezet aan alle kanten, hun hoofd op een onnatuurlijke manier naar boven, en met een dikke naald in hun hals gestoken. De dieren vertonen extreme stress. Sommige dieren raken zo in paniek, dat ze zich bijna verhangen. In een periode van 10 weken wordt er bij elk paard ongeveer 40 liter bloed afgetapt. Omdat het hormoon alleen in het begin van de dracht kan worden verkregen, worden veel veulens geaborteerd, zodat de merries twee keer jaar kunnen worden bevrucht. De merrie als bloedmachine.

Veulens worden geaborteerd
‘Land of the 5000 Blood Mares’ laat de omstreden praktijk van bloedwinning bij merries zien, op een aantal van de 119 IJslandse bloedboerderijen. Met grof geweld worden de drachtige dieren naar de plek gedreven waar hun bloed wordt afgetapt. Daar worden ze in de box vastgezet aan alle kanten, hun hoofd op een onnatuurlijke manier naar boven, en met een dikke naald in hun hals gestoken. De dieren vertonen extreme stress. Sommige dieren raken zo in paniek, dat ze zich bijna verhangen. In een periode van 10 weken wordt er bij elk paard ongeveer 40 liter bloed afgetapt. Omdat het hormoon alleen in het begin van de dracht kan worden verkregen, worden veel veulens geaborteerd, zodat de merries twee keer jaar kunnen worden bevrucht. De merrie als bloedmachine.

Ook koeien en varkens slachtoffer
Eerder kwamen schokkende beelden van bloedboerderijen in Argentinië en Uruguay naar buiten, maar de Europese vee-industrie gaat gewoon door met het gebruik van het vruchtbaarheidsverhogende PMSG, waar inmiddels ook synthetische alternatieven voor bestaan. Overigens is het gebruik van PMSG of het alternatief überhaupt een zieke handelswijze; door het gebruik van vruchtbaarheidshormonen volgen zwangerschappen elkaar snel op en krijgen moederdieren amper tijd om te herstellen. Varkens krijgen steeds grotere nesten met als gevolg een hogere biggensterfte. Het paard is niet het enige slachtoffer in het gebruik van PMSG. Koeien en varkens worden in de huidige vee-industrie als (re)productiemachines geëxploiteerd, totdat ze zijn opgebruikt en worden afgevoerd naar de slacht.
.
Europese Commissie aan zet
De Animal Welfare Foundation dringt er, samen met een coalitie van internationale dierenwelzijnsorganisaties, waaronder het Nederlandse Dier&Recht, bij de Europese Commissie op aan de invoer en productie van het hormoon PMSG te verbieden. In oktober dit jaar steunde een meerderheid in het Europese Parlement een voorstel tot een verbod, nu is het de hoogste tijd dat de Europese Commissie in actie komt. Volgens Inga Saeland, leider van Flokkur Folksins (Volkspartij), moet er een einde komen aan deze gruwelijke industrie:
“Deze bloedmerrie-industrie is op zijn zachtst gezegd een gruwelijke vorm van landbouw. Wij zouden veel liever landbouwers helpen omschakelen naar totaal iets anders. De praktijken die we bijvoorbeeld in deze video zien, zeggen alles wat gezegd moet worden.”
Sealands partij vraagt om een landelijk verbod op bloedboerderijen. Ook dierenrechtenadvocaat Árni Stefán Árnason wil een verbod op de bloedmerrie-industrie. Hij reageert geschokt op de beelden:
“We zien een man rondlopen met een stomp voorwerp en de merries slaan om ze in de bloedafnamehokken te krijgen. Op de beelden zie je honden de paarden opjagen en bijten. Een van de merries in de video voelt zich zo slecht, dat ze uiteindelijk neervalt en alleen bij haar hoofd blijft hangen. Ze is drachtig of pas bevallen; een medewerker slaat haar.”

Het argument in de klacht is dat bloedinzameling voor de productie van PMSG niet door de IJslandse autoriteiten moet worden goedgekeurd, omdat het niet in overeenstemming is met het beginsel van de 3 Rs (vervanging, vermindering en verfijning) waarop de relevante EU-richtlijn, en dus de IJslandse wet, inzake de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt, is gebaseerd. Volgens dit beginsel moeten dierproeven waar mogelijk worden vervangen door alternatieve methoden die niet afhankelijk zijn van levende dieren.
In het geval van PMSG bestaan deze alternatieven omdat een aantal toegelaten synthetische geneesmiddelen beschikbaar zijn op de farmaceutische markt. Het bereiken van goede voortplantingsresultaten is ook mogelijk met geïnformeerde managementtechnieken en hormoonvrije methoden, zoals toegepast in de biologische landbouw. De Zwitserse varkenshoudersvereniging heeft zelfs stated dat ze vrijwillig zullen stoppen met PMSG, wat bewijst dat deze overgang haalbaar is.
De IJslandse autoriteiten voeren aan dat zij bloedafname voor pmsg-productie niet als een dierproef zien - en daarom dat deze activiteit niet onder deze wetgeving valt en geen vergunning vereist. Toch hebben de EU-autoriteiten en de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) bij tal van gelegenheden het tegendeel gezegd. Inderdaad, procedures waarbij dieren worden gebruikt voor de vervaardiging van geneesmiddelen worden geclassificeerd als dierproeven.
De EU is de belangrijkste bestemming voor IJslandse PMSG en het hormoon wordt niet alleen in wrede omstandigheden geproduceerd, maar ondersteunt ook alleen maar een intensief en niet-duurzaam model van veehouderij, dat indruist tegen de doelstellingen van de Europese Green Deal, en meer specifiek de "Farm to Fork-strategie". Deze klacht is dus van cruciaal belang, naast onze oproep aan de EU om de productie en invoer van dit hormoon te verbieden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten