vrijdag 29 maart 2013

4 April wereldzwerfdierendag....aandacht voor de 1 miljard zwerfdieren in de wereld
Wereld Zwerfdierendag, zie http://zwerfdierenfestival.nl
.
In 2011 is Wereld Zwerfdierendag, bedacht op een Nederlandse bijeenkomst over zwerfhonden. De daar aanwezige zwerfdierenstichtingen zochten een manier om extra aandacht te vragen voor zwervende en dakloze honden en katten die wereldwijd onder erbarmelijke omstandigheden op straat overleven.

Veel mensen zullen zich afvragen: waarom een aparte dag voor zwerfdieren? Er is immers al een dierendag. Inderdaad is er een speciale dag waarop we het leven van alle dieren vieren; Dierendag (ook: Werelddierendag) is een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren.

De dieren die op dierendag veel extra aandacht krijgen zijn met name onze huisdieren. Huisdiereigenaren trakteren op deze dag hun konijn, kat of hond op iets lekkers of ze besteden extra aandacht en zorg aan ze. De realiteit van zwerfdieren is echter dat ze meestal geen baas hebben die hen dagelijkse zorg geeft, laat staan dat ze iets extra’s krijgen.

Zwerfdieren (het totale aantal zwerfkatten en –honden ligt wereldwijd boven de 1 miljard) worden in heel veel landen gezien als de outcasts van de samenleving en als ongedierte dat bestreden dient te worden. Gevolg hiervan is dat ze opgejaagd, getreiterd en mishandeld worden, zowel door bevolking als door overheden. Zo worden ze in sommige landen door overheden bestreden met gif. Het toedienen van Strychnine als verdelgingsmiddel is geen zeldzaamheid. Dood door strychnine is een afschuwelijke dood. Ook worden zwerfdieren vaak afgeschoten, in brand gestoken of doodgeknuppeld. In Spanje worden Galgo’s (Spaanse jachthonden) traditioneel in de boom gehangen wanneer ze te oud worden voor de jacht, en dit is vaak al rond hun derde jaar het geval omdat ze dan te langzaam voor de jacht worden.

De zwerfdieren waar wij het hier over hebben zijn huisdieren (honden, katten) die hun eigen voedsel moeten zoeken op straat of actief gedumpt zijn op straat. Zwerfhonden en –katten overleven op straat omdat ze daar meestal voldoende voedsel kunnen vinden tussen het menselijk afval. Voldoende voedsel om te overleven en het feit dat ze ontgecastreerd zijn maakt dat er grote zwerfdieren populaties kunnen ontstaan. Zwerfdieren zijn dus het directe gevolg van menselijk handelen. Dat de mens zijn verantwoordelijkheid niet neemt in de zorg voor zijn dieren is één ding, dat de mens deze dieren vervolgens verguisd, opjaagt, mishandeld en vermoord is reden tot actie.

Oplossingen voor het zwerfdieren probleem zijn in theorie heel simpel: Castratie van de dieren, terugplaatsing van de dieren en het betrekken van de bevolking bij de aanpak.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de beste manier op zwerfdier populaties te verkleinen het castreren en steriliseren van de dieren uit de populatie is om ze dan vervolgens weer terug te zetten in diezelfde populatie. Hierdoor ontstaan steriele populaties die langzaam aan kleiner zullen worden. Deze methoden ook wel TNR (Trap, Neuter, Return) of CNVR (Collect, Neuter, Vaccinate, Return) genoemd worden al door grote organisaties als IFAW en WSPA in een groot aantal landen succesvol toegepast.

Dit jaar wordt Wereld Zwerfdierendag voor de derde maal gevierd en is nu al in meer dan 50 landen bekend. Cesar Millan is ambassadeur van deze dag.

In Nederland organiseert Stray Animal Foundation Platform (de belangenorganisatie voor zwerfdieren) ter ere van Wereld Zwerfdierendag op 1 april het Zwerfdieren Festival ‘Van de straat’. Hier krijgen de bezoekers een ervaring aangeboden van het leven op straat en middels opdrachten dragen zij hun steentje bij aan castratie- en educatieprojecten. Van de straat vindt plaats op het Erkemederhondenstrand in Zeewolde van 11:00 uur tot 18:00

zie http://zwerfdierenfestival.nl
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten