Translate

donderdag 22 april 2021

DIERENEED ONDER WATER Onderzoek 22 Schotse zalmkwekerijen 2021: smerig water, weinig zuurstof, overvolle metalen kooien, geïnfecteerde beschadigde huiden,


HET ONDERZOEK: DIERENLEED ONDERWATER

Onze onderzoekers inspecteerden 22 kwekerijen en filmden onderwater op 6 bedrijven van de 5 grootste producenten, samen goed voor 96% van alle Schotse zalm.

Zalmen zijn van nature trekdieren en leggen in hun leven duizenden kilometers af. In de kwekerijen zwemmen ze dicht op elkaar in onderwaterkooien hun hele leven doelloos rondjes. De omstandigheden zijn zo slecht dat soms wel een kwart van de dieren de slachtleeftijd niet haalt. In de eerste tien maanden van 2020 alleen al werden 3,7 miljoen dode zalmen gerapporteerd.

Zieke zalmen met aangevreten huid missen delen van hun lichaam

Zieke zalmen met aangevreten huid missen delen van hun lichaam

Zalmen waarbij parasieten de huid letterlijk opeten

Zeewier dat in open wonden groeit

Misvormde dieren

Zalmen die delen van hun lichaam missen

Dieren in smerig water met te weinig zuurstof

Dode dieren die drijven tussen de levende dieren in overvolle kooien Dode dieren die gedumpt worden in open kuilen, wat kan leiden tot risico’s voor wilde dieren en het milieu

Er zijn geen goede welzijnsregels die de dieren beschermen. De situatie die we aantroffen bij de bedrijven is dan ook over het algemeen standaardpraktijk.

Alles weten over ons onderzoek? Lees hier het onderzoeksrapport (Engelstalig).


 ZEELUIZEN EN POETSVISJES


Op verschillende kwekerijen werden ernstige infecties met zeeluizen geconstateerd. Deze veroorzaken extreem leed: de luizen eten letterlijk de huid van de zalmen op. Behandelingen om deze parasieten te verwijderen, zoals chemische baden en blootstelling aan warm water, leiden tot nog meer pijn en stress. Zeeluizen kunnen bovendien buiten de kwekerijen terecht komen en wilde zalmen infecteren.

Zieke, blind geworden zalm met beschadigde huid, geïnfecteerd met zeeluizenZieke, blind geworden zalm met beschadigde huid, geïnfecteerd met zeeluizen.

 zeeluizen, 

Ook miljoenen poetsvisjes, die als functie hebben zeeluizen op te eten, leven met de zalmen in de overvolle kooien en lijden aan vrijwel dezelfde ernstige welzijnsproblemen. Cijfers over het gebruik en de sterfte van deze dieren worden niet bijgehouden, maar een sterfte van 42% wordt geschat. De dieren die niet voortijdig zijn gestorven worden gedood bij de slacht van de zalmen.

Poetsvisjes lijden aan veel van dezelfde ernstige welzijnsproblemen als zalmen in de onderwater kooien.

MILIEUVERVUILING EN VOEDEN MET WILDE VIS

Naast het dierenleed is de Schotse zalmindustrie een aanslag op het milieu. Afval van de kwekerijen spoelt uit en leidt tot slechte waterkwaliteit, algenbloei en doodt organismen. Ook chemicaliën en insecticiden komen in de omgeving terecht en vormen een bedreiging voor vissen, andere waterdieren en vogels. Bovendien worden de dieren voor een groot deel gevoed met wild gevangen vissen, waardoor de kweekindustrie een nog grotere druk legt op de nu al overbeviste zeeën en oceanen.

Zieke zalmen met aangevreten huid missen delen van hun lichaam

Gedumpte dode zalmen

GEKWEEKTE ZALM

GEKWEEKTE ZALM MEEST GEGETEN VIS IN NEDERLAND

Gekweekte zalm is de meest gegeten vis in Nederland en de consumptie groeit. Naast de ruim 66.000 ton Noorse zalm importeert Nederland in 2019 ruim 1000 ton Schotse zalm, dat zijn ongeveer 200.000 dieren.

GEEN ‘DIERVRIENDELIJKE’ ZALM TE KOOP

Helaas ligt er geen zalm in de supermarkt waarbij het welzijn voldoende is gewaarborgd. Wilde zalmen ervaren veelal ernstige welzijnsproblemen bij de vangst en de doding, die vaak langzame verstikking is op ijs of het bij vol bewustzijn worden opgesneden. Ook bij zalmen met een keurmerk, zoals ASC (voor kweekvis) en MSC (voor wilde vis) wordt niet op welzijn gelet. En ook bij het biologisch keurmerk is welzijn niet goed ingeregeld.

Zalmen verdienen veel beter. Help daarom mee aan een einde aan deze gruwelijke industrie, te beginnen met een stop op de uitbreiding van de Schotse industrie. Sluit je aan en onderteken de oproep.

https://actie.ciwf.nl/page/78594/petition/1?ea.tracking.id=link&supporter.appealCode=CAWE_NL0321&utm_campaign=fis

90,81




Geen opmerkingen:

Een reactie posten