|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kim Basinger
Terwijl aanhangers van PETA-entiteiten een aantal van ’s werelds drukste winkelstraten op gingen om te eisen dat er een einde zou komen aan het gebruik van leer en huiden van wilde dieren, namen vooraanstaande namen in de modewereld het initiatief om wreedheid uit hun lijnen te schrappen. Dankzij niet aflatende campagnevoerders, pionierende ontwerpers, en lieve mensen zoals u, gebruiken de huidige merken innovatieve vegan materialen om killer looks te creëren zonder te doden. PETA ‘I’d Rather Go Naked’ Anti-fur Campaigns Through the Years: Pamela Anderson, Pink, Eva Mendes and MoreDe visionaire diervriendelijke modeontwerpster Stella McCartney werd uitgeroepen tot PETA’s 2024 Persoon van het Jaar als erkenning voor haar buitengewone werk om koeien, vogels, vossen en andere dieren die mishandeld en gedood worden in de kledingindustrie te sparen. McCartney is al sinds dag één bont-, veer- en ledervrij en geeft al meer dan 20 jaar een nieuwe definitie aan mode. Ze creëert ethische producten zoals handgemaakte trenchcoats gemaakt van materiaal op appelbasis en iconische luxe tassen gevuld met veervrije isolatie. Onderweg heeft ze samengewerkt met PETA-entiteiten om op krachtige manieren te pleiten voor dieren, van het onthullen van wreedheid op pelsdierfokkerijen in een gedurfde PSA uit 1998 tot het aanpakken van de gewelddadige leerhandel en het mobiliseren van andere spelers in de industrie om PETA UK’s Feather Free Pledge, die eerder dit jaar werd gelanceerd, te ondertekenen. Duizenden consumenten zweren nu om nooit veren te kopen of te dragen, en ontwerpers en winkeliers voegen hun naam toe aan die van Stella. Wie is Stella McCartney? Winter 2024 collectie maakte een onvergetelijk debuut tijdens de New York Fashion Week toen PETA US haar “I'd Rather Go Naked” campagne opnieuw lanceerde. De boodschap? “It’s About F****** Time to End the Use of Leather.” Bijna naakte dierenvrienden en iconen uit de mode-industrie poseerden in de etalages van McCartney's paradepaardje in New York City met strategisch geplaatste borden waarop stond “No Leather Ever” en marcheerden door de drukke straten van de stad om de giftige industrie aan de kaak te stellen. De provocerende actie was het startschot van de “No Leather Ever”-belofte van PETA US. |
Terwijl wij McCartney’s wreedheidsvrije leiderschap vierden, kraakten PETA-aanhangers andere merken af die een voorbeeld aan haar zouden moeten nemen. Op 29 november – de drukste winkeldag van het jaar – lanceerden PETA-entiteiten de inaugurele “Free the Animals” vrijdag met levendige demonstraties om het winkelend publiek aan te sporen vegan te kopen. Voorstanders gewapend met sirenes, “bebloede gevilde koeienhoofden” en “bebloede” tassen drongen er bij Coach op aan om leer te dumpen, terwijl demonstranten in kerstmannenkostuums Louis Vuitton bekritiseerden voor het leuren met huiden van wilde dieren. Druk van PETA-entiteiten maakt de weg vrij voor een historische overwinning toen de British Fashion Council een verbod aankondigde op huiden van wilde dieren, waardoor de London Fashion Week de eerste van de “grote vier” modeweken werd die een dergelijk verbod invoerde. De stap volgt op meerdere onthullingen van PETA over fabrieksfokkerijen en slachthuizen die deze verachtelijke handel leveren en op de niet aflatende campagne van PETA UK. Alle ogen zijn gericht op andere modeweken om dit voorbeeld te volgen. |
Met vriendelijke groet, Mimi Bekhechi Bron : www.peta.nl |
|
Marineland in het Franse Antibes, het grootste dolfinarium van Europa, sluit zondag na meer dan vijftig jaar definitief de deuren. Het park moet op zoek naar een nieuw verblijf voor zowat 4.000 dieren, waaronder twee orka’s: Wikie en haar zoon Keijo. Voor hen is de toekomst onzeker.
De sluiting van Marineland volgt op strengere Franse wetgeving die vanaf 2026 shows met walvisachtigen verbiedt. De populariteit van het park is de afgelopen jaren sterk afgenomen: waar tien jaar geleden nog 1,2 miljoen bezoekers het park bezochten, waren dat er vorig jaar slechts 425.000. De meeste bezoekers kwamen speciaal voor de spectaculaire shows met dolfijnen en orka’s. Zondag -ook in Frankrijk de laatste dag van de kerstvakantie- vond nog een laatste show met de dieren plaats.
Het lot van Wikie (23 jaar) en haar zoon Keijo (11 jaar) blijft voorlopig onduidelijk. Vrijlating in de zee werd uitgesloten omdat deze in gevangenschap geboren orka’s nooit in het wild hebben geleefd en waarschijnlijk niet zouden overleven.
https://www.demorgen.be/snelnieuws/grootste-dolfinarium-van-europa-sluit-de-deuren-lot-van-twee-orka-s-onduidelijk~bd6db869/?referrer=https://www.google.com/#:~:text=Dierenbeschermingsorganisaties%20willen%20dat,Feedback%20geven
Ook een verhuis naar een zoo in Japan werd overwogen, maar de bevoegde Franse minister verzet zich “wegens de fragiele toestand van de dieren” en het feit dat de Japanse wetgeving minder bescherming biedt. Een andere piste is een verhuis naar een dolfinarium op Tenerife, maar dat is nog niet zeker.
Dierenbeschermingsorganisaties willen dat de dieren naar een natuurreservaat zouden verhuizen, maar volgens de minister van Ecologische Transitie is er vandaag geen enkel reservaat ter wereld dat twee orka’s kan huisvesten. Vrouwelijke orka’s worden gemiddeld 50 jaar, maar kunnen tot meer dan 80 jaar oud worden, mannetjes 30 tot ruim 50 jaar.
Ook in 2024 vielen opnieuw tienduizenden slachtoffers bij stalbranden. Op 3 januari al kwamen in Puiflijk (Gelderland) ruim 50.000 kippen om het leven toen de stal waarin de dieren zaten opgesloten afbrandden.
Foto: Animal Rights
Op 25 maart vond in Boekel (Noord-Brabant) de grootste stalbrand met zoogdieren plaats. 4.000 varkens verbrandden levend of stikten in de rook. Op 14 mei overleden in Mussel (Groningen) “honderden” varkens bij een stalbrand. Op 27 juni sterven 500 varkens in Landhorst (Noord-Brabant). En op 13 september komen bij een brand in een varkensschuur in Beltrum (Gelderland) 700 biggen om.Foto: Varkens in Nood
Op 14 maart, in Werkendam (Noord-Brabant), creperen 40 à 50 schapen bij brand en op 4 november komen in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) bij een brand in een geitenstal “tientallen geitenlammetjes” om in de vlammenzee.
25 juli is er een brand in een manege in Zeewolde (Flevoland). 16 paarden en 7 pony's sterven in het vuur.
Op 4 maart komen in Terheijden (Noord-Brabant), ongeveer 20 koeien om het leven bij brand, op 8 april 3 kalveren in Holthone (Overijssel), op 20 november 2 koeien in De Klomp (Gelderland), op 23 november in Wirdum (Groningen) 2 kalfjes en op 10 december komen in Putten (Gelderland) ook 2 kalfjes om het leven, terwijl een onbekend aantal gewond geraakt.
Omdat er geen transparantie is over het aantal slachtoffers bij de verschillende stalbranden en er regelmatig gesproken wordt over “tientallen” of “enkele honderden” omgekomen dieren, valt niet precies te zeggen hoeveel stalbrandslachtoffers er precies vielen in 2024. Uit bovenstaande cijfers concludeert Animal Rights dat het zeker tegen de 60.000 zal lopen.
Meer slachtoffers dan in 2023, minder dan in 2022
Volgens de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars waren er in 2023 43 stalbranden, waarbij ruim 37.000 dieren omkwamen. In 2022 kregen Nederlandse agrariërs te maken met 42 stalbranden met ruim 130.000 dierlijke slachtoffers. 2024 zit daar wat aantal slachtoffers dus tussen in.
Tenminste 150 agrarische branden in 2024
Verontrustend is dat Animal Rights uit nieuwsberichten van het afgelopen jaar zo’n 150 agrarische branden haalden, veelal branden in hooischuren en machineopslagplaatsen waar, soms ternauwernood, voorkomen kon worden dat de brand oversloeg naar stallen met dieren, de dieren op tijd verplaatst konden worden, het niet duidelijk werd of er slachtoffers waren, of het onduidelijk bleef of er überhaupt dieren aanwezig waren.
Lees ook: STALBRANDEN NEDERLAND 2024
Onderzoeksraad voor Veiligheid
Op 24 maart 2021 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) een vernietigend rapport over de aanpak van stalbranden. Een aangescherpte aanpak van stalbranden werd aangekondigd in een Kamerbrief van 8 oktober 2021, maar in oktober 2023 concludeerde de OvV dat er met haar aanbevelingen niets gedaan was.
Goede voornemens
In januari 2024 kondigde demissionair landbouwminister Piet Adema aan dat veeboeren niet alleen voortaan jaarlijks een brandveiligheidskeuring moeten laten uitvoeren, en eens per drie of vijf jaar de elektra en zonnepanelen moeten laten keuren (afhankelijk van het aantal gehouden dieren), maar ook rekening moeten houden met een maximum aan het aantal dieren per ‘brandcompartiment’. Met de maatregelen wilde Adema het aantal stalbranden halveren ten opzichte van 2020.
Naast preventieve maatregelen is er dan voor het eerst ook sprake van schadebeperkende maatregelen die bij het ontstaan van een brand gericht zijn op het beperken van de brand- en rookverspreiding naar dierverblijven en het beperken van slachtoffers.
De brandveiligheidsvoorschriften uit het Bouwbesluit en het denkkader ‘Basis voor brandveiligheid’ van de Brandweer, zijn gebaseerd op het doel om menselijke slachtoffers te voorkomen, niet die van dierlijke slachtoffers. Eind 2024 moest een nieuw denkkader ontwikkelt zijn waarin de dieren betrokken worden om deze vervolgens te verankeren in wet- en regelgeving. Daarover hebben we van de huidige landbouwminister niets meer gehoord.
Wisseling van de wacht en weer uitstel
Sterker nog, landbouwminister Femke Wiersma meldt in december aan de Tweede Kamer dat de invoering van verplichte elektra- en brandveiligheidskeuringen om stalbranden te voorkomen vertraging oploopt. De Autoriteit Toetsing Regeldruk (ATR) vindt het op dit moment onvoldoende duidelijk wat de kosten voor veehouders zullen zijn ten aanzien van herstelreparaties die voortkomen uit de elektrakeuring. Voor de brandveiligheidskeuring heeft dit te maken met het feit dat deze nog in ontwikkeling is.
Daarnaast heeft de Stichting Milieukeur (SMK), dat het keuringsschema ontwikkelt, zorgen geuit over de praktische uitvoerbaarheid en effectiviteit van een jaarlijkse brandveiligheidskeuring.
Animal Rights
Animal Rights vermoedt dat met een minister en staatsecretaris van de BBB op het landbouwdepartement maatregelen ter voorkoming van stalbranden geen prioriteit meer zijn. De dierenrechtenorganisatie gaat ervan uit dat het opnieuw wachten is op een reprimande van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Ook in 2025 zal Animal Rights oog blijven houden voor dit onderwerp. www.animalrights.nl
Bij de landelijke inspectiedienst NVWA zijn inmiddels 47 meldingen binnengekomen van honden die lijden aan een neurologische aandoening nadat ze op een bepaald soort bot hebben gekauwd. Dertien van de zieke honden zijn eraan overleden.
De NVWA heeft op oudejaarsdag een waarschuwing uitgedaan voor twee soorten kauwbotten van het merk Barkoo. Die waarschuwing is inmiddels uitgebreid naar vier soorten Barkoo-botten. Het lijkt erop dat een partij van die botten besmet was. Zeker is dat nog niet. De NVWA heeft bij baasjes van zieke honden kauwbotten opgehaald en onderzoekt die nu.
Adres op de verpakking:
Matina GmbH
8003 Munich, Germany
service@matina-gmbh.de
www.matina-gmbh.de
,,Wij doen analytisch onderzoek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen, die mogelijk invloed hebben op de neurologische toestand van de dieren”, zegt een woordvoerder. Wanneer het onderzoek klaar is, weet hij niet. De neurologische aandoening waar het om gaat, staat bekend als het weerwolfsyndroom. Dat is omdat honden hysterisch kunnen gaan janken. Andere symptomen zijn epileptische aanvallen en ongeremd gedrag als in het rond rennen, of heel bang of agressief reageren.
Het Duitse bedrijf Matina, waar Barkoo onder valt, geeft tot op heden geen antwoord op vragen van deze krant. Wel zijn de betreffende kauwbotten niet meer verkrijgbaar via de websites waar ze werden verkocht: Zooplus en Bitiba.
Bowie van Esther Lam is één van de honden die ernstig ziek is geworden na het kauwen op een Barkoobot. Haar eigen dierenarts in Zeewolde stuurde haar met Bowie door naar de Arnhemse dierenkliniek Evidensia, waar dierenarts en veterinair neuroloog Paul Mandigers vaststelde dat Bowie epileptische aanvallen had die niet overeenkwamen met het normale beeld van epilepsie, net als andere honden die hij had gezien.
De honden kwamen uit heel Nederland, daarom lag een virusinfectie niet voor de hand. Ook uit België, Finland en met name Duitsland kwamen meldingen van zieke honden. Duitse wetenschappers legden als eersten een link met eten of een bot.
Bowie is meteen van de kauwbotten gehaald en heeft het overleefd. Of hij er iets aan overhoudt, weet Lam nog niet. Het dier slikt nog steeds medicijnen. Lam begon een Facebooksite om andere hondenbezitters te waarschuwen. Via die site weet zij van negentien zieke honden na het eten van Barkoobotten en er komen er helaas elke dag bij, vertelt ze.
Voor de eigenaren van de honden lopen de dierenartskosten snel in de papieren. Net als andere hondenbaasjes zou Lam die kosten graag verhalen. Maar Barkoo en Matina geven tot nu toe niet thuis: ,,Ze zeggen dat wetenschappelijk bewijs ontbreekt en vragen of ik van alles wil opsturen: van het aankoopbewijs van de botten tot het dossier van de dierenarts. Maar waarom zou ik dat doen? Laten ze de NVWA bellen.”