Ongeveer 3 jaar geleden kreeg ik een artikel onder ogen van de Aziatische Tijger ( zie uitleg hieronder). De video liet zien hoe vreselijk jonge olifanten moeten lijden vooraf en tijdens hun 'werk' in de olifantenattractie industrie. Af en toe, maar niet vaak genoeg, schrijf ik reisorganisaties aan, ( niet reisbureaus ), of ze wel weten over de martelingen en of ze stoppen willen met het aanbieden van olifantenattracties.
Reisorganisaties die olifantenattracties niet meer aanbieden:
Kras, Holland International, TUI, Pangea Travel, Robinson, Sunplugged, Kids World Club, Goed idee Reizen, Last minute, Arke, Sunrise, en VNC Asia Travel.
De World Society for the protection of Animals ( WSPA ),maakt de beloftes van de organisaties officieel.
Atma reizen, OAD,
Shoestring, Koning AAP en YourWay2Go zijn bezig met het afschaffen van deze verschrikkingen.
Ik vraag om uw hulp. Er zijn nog duizenden reisorganisaties in de wereld die nog niet zijn aangeschreven
Ik ga het morgen vertalen in het Engels. Heeft u tijd, wil u helpen met het aanschrijven van reisorganisaties in Azië laat het me weten op eevanderploeg@gmail.com U kunt namen vinden op internet onder Travel Organisations of Tour Operators in Thailand en andere Aziatische landen.. Kijk eerst even of ze olifantenritten en andere attracties aanbieden. Dit is een voorbeeld maar mag uiteraard in eigen woorden. Het hoeft niet in een keer. Af en toe een organisatie aanschrijven is al fijn.
Stuur wel de video mee.
Geachte heer/mevrouw,
Ik reis graag, ook naar verre landen. Ik stuur u dit artikel met video om te vragen of uw reisorganisatie a.u.b. niet mee wil doen met het aanbieden van attracties met olifanten.
Het artikel heb ik van www.aziatischetijger.nl een internetkrant dat wordt beheerd door 6 journalisten verdeeld over 6 Aziatische landen.
Toeristen die in Azië een toeristische attracties bezoeken waar olifanten hun kunsten vertonen of met mensen op de rug door de jungle struinen, moeten weten dat deze dikhuiden ernstig worden mishandeld om ze te breken, hun eigen wil te vernietigen en blindelings te laten gehoorzamen. Dit geldt ook voor jumbo’s die ‘tam’ zijn gemaakt om te werken in de bosbouw of als lastdier.
Het ritueel, dat als enige methode wordt gezien om olifanten te domesticeren, heet ‘phajaan’, of ‘crush’. Het begint met de babyolifanten, van meestal drie tot vier jaar oud. Ze worden bij hun moeder weggehaald en in een houten krat gezet. Om ze daarin te krijgen worden deze baby’s geslagen met bamboestokken met spijkers aan de uiteinden, gestoken met haken en afgerost met riemen.
Eenmaal in het krat duurt de ‘crush’ (vernietiging) ongeveer een week. Gedurende die tijd worden ze tot bloedens toe mishandeld op gevoelige plekken zoals de oren en de slurf en zijn verstoken van voedsel, water en slaap.( zie foto als bijlage). Allemaal om de banden met hun moeders te verbreken en ze te domesticeren. Terwijl ze vergaan van de pijn leren ze wie hun verzorgers zijn, waaraan ze de rest van hun leven moeten gehoorzamen. Ze worden niet alleen lichamelijk gebroken maar ook geestelijk. Als een schoothondje van een paar duizend kilo dat op commando keurig zijn kunstjes doet.
Al eeuwen wordt deze trainingsmethode, die gelijk staat aan een martelmethode, in deze landen geaccepteerd als de enige methode en wordt toegepast in elke olifantenattractie in Azië. En, als ze eenmaal zo ver zijn om aan de mens te gehoorzamen zijn ze de meeste tijd vastgeketend en krijgen ze niet genoeg te eten.
Net als mensen, hebben olifanten, die erg intelligent zijn, in normale omstandigheden de mogelijkheid om relaties aan te gaan en emoties te uiten. Dat geldt niet voor hen die voor de toeristen werken Die vaardigheden zijn er vakkundig uitgeramd. Het zijn niets anders meer dan emotieloze kermisattracties en speelobjecten geworden.
Mensen die een bezoek aan Thailand brengen, evenals andere landen met ‘olifanttoerisme’, en naar circussen gaan, olifantenvoorstellingen, geld geven aan mahmoets die met hun beesten de straat opgaan en bedelen zoals in Chiang Mai of zich laten verleiden voor een jungletocht op een olifant, doen indirect mee aan deze zware dierenmishandeling en wanpraktijken. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de gruwelijke omstandigheden waarin deze dikhuiden moeten leven als radertjes in het wiel dat toerisme heet.
De olifant is zogenaamd hét symbool van Thailand. Een uitspraak die we niet serieus hoeven te nemen gezien de wijze waarop deze prachtige dieren worden behandeld voor geldelijk gewin. Dus, als het even kan. Laat links liggen die olifantenattracties, maak geen jungletocht op de rug van zo’n beest en ontmoedig mahmoets om met hun olifant de straat op te gaan door niets te geven.
Maar bezoek daarentegen een olifantenweeshuis of opvangcentrum, zoals het WFFT van de Nederlander Edwin Wiek die al jaren verwaarloosde en mishandelde dieren opvangt in Thailand. Dat voelt heel wat beter. http://www.wfft.org/volunteer/wfft-wildlife-rescue-centre
De video die laat zien hoe een olifant met geweld tam word gemaakt is niet prettig om naar te kijken http://youtu.be/SVckvi_gWVo De redactie van de Aziatische Tijger vindt echter dat dit wel naar buiten gebracht moet worden.
Vriendelijke groeten,
http://e-activist.com/ea-action/action?ea.client.id=71&ea.campaign.id=8086#.Ubxdcm3CTVR
Doe mee met de WSPA: 'Stap van de olifant af'
Schandalig!Wat een smeerlappen lopen er toch rond,ik protesteer!
BeantwoordenVerwijderenFijn Ria dat je gaat protesteren. Waren er maar meer zoals jij xx
VerwijderenWrede gedrag ik ook protesteren ..
BeantwoordenVerwijderenkorting oad
korting oad
Dank je,
VerwijderenAls je iets in het Engels wilt hebben om op te sturen naar reisorganisaties dan hoor ik dat van je!!Gr Erna