Vijf olifantjes gered van ellendig bestaan in Chinese dierentuin dankzij internationaal protest
Internationale protesten en verwoed campagne voeren door samenwerkende dierenwelzijnsorganisaties, waaronder het International Fund For Animal Welfare (IFAW), hebben succes gehad. Vijf in het wild gevangen jonge olifantjes die een ellendig leven tegemoet gingen in dierentuinen en dierenparken in China, zijn teruggebracht naar hun natuurlijk leefgebied in Zimbabwe.
De olifantjes konden helaas niet worden herenigd met hun eigen families, maar hadden het geluk te worden geadopteerd door een andere olifantenfamilie.
Nu ze onder bescherming staan van volwassen vrouwtjes in de kudde, geleid door een wijze matriarch, is de kans groot dat ze het zullen redden.
Deze vijf geluksvogels startten hun rehabilitatie naar een leven in de natuur in Umfurudzi Park in Zimbabwe.
Ik schrijf dit wel met een dubbel gevoel.
Ik ben blij dat deze vijf olifantjes een ellendig, eenzaam en wanhopig bestaan in China bespaard is gebleven. Tegelijk ben ik me er maar al te goed van bewust dat er nieuwe pogingen zullen volgen om meer olifanten te vangen om dierentuinen en safariparken in het Verre Oosten te vullen.
Een dierentuin is geen geschikte plaats voor een olifant.
Zelfs de meest moderne dierentuin, die volgens de beste praktijken is ingericht, kan niet voorzien in de fysieke en psychologische behoeften van deze bijzonder intelligente en sociale dieren.
Terwijl een aantal dierentuinen zich begint af te vragen of het wel ethisch verantwoord is om olifanten te houden als er niet goed voor deze dieren kan worden gezorgd, zijn olifanten in Chinese dierentuinen nog altijd zeer gewild.
In november 2012 werden in Hwange National Park, Zimbabwes grootste reservaat, door de Zimbabwe Parks Wildlife Management Authority nog vier olifantskalfjes bij hun moeders weggehaald en verkocht aan Taiyuan Zoo in het noorden van China en Xinjiang Safari Park in het noordwesten van China.
Eén kalf stierf kort na aankomst in Taiyuan Zoo. Op foto’s en video’s heb ik gezien dat het nog levende kalf ernstig ziek is, met zweren op zijn huid, eenzaam opgesloten in een vochtige, koude, donkere kooi met een betonnen vloer. Een situatie die veel fysiek, emotioneel en psychisch lijden veroorzaakt.
Het is niet te rechtvaardigen dat wilde olifanten worden weggehaald uit hun natuurlijke leefgebied, en opgesloten worden in dierentuinen en safariparken. En dat geldt al helemaal in China, waar geen dierenwelzijnswetgeving is om de dieren te beschermen tegen mishandeling en ontoereikende omstandigheden.
Olifanten opsluiten in dierentuinen dient geen enkel educatief doel.
Het ontbreken van elke vorm van aandacht voor dierenwelzijn in dierentuinen en safariparken in China zal er alleen maar toe leiden dat bezoekers nog onverschilliger komen te staan tegenover dierenleed en de levensbehoeften van dieren.
Het IFAW blijft zich actief inzetten tegen elke vorm van commerciële exploitatie van olifanten, of het nu gaat om levende olifanten of om het ivoor van dode olifanten.
Wij vinden dat olifanten in het wild thuishoren.
Met dank aan: Grace Ge Gabriel van de IFAW www.ifaw.org
Jammer dat dit niet overal gebeurt er is zo veel dierenleed
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je reactie Peter. Het is zeker jammer maar er gebeurt al heel veel achter de schermen. Kijk maar eens op www.wspa.nl, www.viervoeters.nl, www.animalsasia.org, www.greenpeace.nl, natuurlijk ook de WWF en zo kan ik nog wel een uur doorgaan. De stroperij hebben de organisaties momenteel niet in de hand omdat bewakers worden omgekocht. Er zit zoveel geld in de handel van ivoor het is bijna onbegonnen werk. Toch is er hoop. vorig jaar, na 15 jaar lang protesteren, handtekeningen verzamelen is er een verbod gekomen op zeehondenproducten in de EU. Het doodknuppelen van zeehondjes voor de Unie is voorbij, maar helaas wil Canada nu zeehondenbont verkopen aan China. Dit is het jaar van de bij. Het uitsterven van de bij komt door de landbouw en vee-industrie. Het gif dat ze gebruiken vermoord alle bijen. Er is aan de bel getrokken, men is er mee bezig maar ja er zijn zulke grote financiële belangen, maar hoe moeten we verder zonder bijen? Er is nog veel te doen, maar we gaan gewoon door. Groetjes, Erna
Verwijderen