Translate

zondag 8 december 2013

Historisch moment: Uruguay heeft een walvis en dolfijnenreservaat !! Chapeau

 
 
Schoolkinderen hebben een grote rol gespeeld in het succes van een reservaat oor Dolfijnen en walvissen.
 
De stichting van dit walvisreservaat is een groot succes voor onze burgers, een groot succes voor de wereld, maar vooral een groot succes voor walvissen en dolfijnen.
Foto met dank aan Martin Acosta Rodriguez
 
Het walvisreservaat werd al in 2002 voorgesteld door een kleine non-profit organisatie, de Organization for the Conservation of Cetaceans (OCC). Deze campagne werd gedurende meerdere jaren gevoerd als een community-based participatieproject van voornamelijk schoolkinderen en de nationale en lokale overheden.


informatie op scholen


Jaren later, in 2010, werd deze campagne, dankzij de meer geschikte politieke, milieu- en sociale omstandigheden, hervat met steun van nationale en internationale organisaties. In 2012 werd het wetsvoorstel weer tevoorschijn gehaald en ingebracht bij de milieucommissie van het parlement door een groep studenten, die de belangrijkste initiatiefnemers waren. Kinderen presenteerden het voorstel met documenten in hun eigen handschrift en bezetten symbolisch de zetels van de vertegenwoordigers. Uiteindelijk stemde het Uruguayaanse parlement unaniem (62-0) voor de stichting van het walvisreservaat. Dit wetsvoorstel verklaart de gehele exclusieve economische zone van Uruguay als een reservaat voor walvissen en dolfijnen, waar deze dieren zullen worden beschermd.


‘Dit is een historisch moment voor Uruguay en voor de hele wereld’, zei Rodrigo García Píngaro, oprichter en uitvoerend directeur van OCC nadat de historische stemming was geweest. ‘Het laat zien dat de Latijns-Amerikaanse landen steeds meer verenigd zijn in de bescherming van walvissen en andere zeedieren in hun kustwateren.’ Voor de stemming benadrukte congreslid Gerardo Amarilla, voormalig voorzitter van de Nationale Commissie van Milieu, dat vanaf die dag alle grote ontwikkelingsprojecten langs de kust van Uruguay aan strengere milieuvoorschriften en handhaving moeten voldoen voordat ze officieel worden goedgekeurd. ‘Ons doel is om een natuurlijk Uruguay te creëren’, merkte hij op.


De stichting van dit walvisreservaat is een groot succes voor onze burgers, een groot succes voor de wereld, maar vooral een groot succes voor walvissen en dolfijnen. Er is nog veel werk te doen om hen te beschermen en het is nu meer dan ooit nodig.
Door: Carolina Andrade Projectcoördinator OCC Vrijwilliger bij Sea Shepherd Uruguay
Meer foto’s zijn te vinden op de volgende sites:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151248977087812.514367.212063692811&type=3


Ook dit is nieuws

Aanvaring tussen Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder in de wateren van Antarctica
                     
Japanse walvisvaarders hebben afgelopen seizoen minder walvissen gevangen dan ooit. Volgens de Japanners is dat de schuld van Sea Shepherd.
Volgens het Japanse ministerie van Visserij werden dit jaar 103 dwergvinvissen gevangen en geen enkele vinvis, de laagste opbrengst sinds Japan in 1987 begon met "wetenschappelijke walvisjacht". De vloot had dit jaar duizend walvissen willen vangen. De walvisvaarders worden dit weekend weer in Japan verwacht.
Volgens de Japanners is "onvergeeflijke sabotage" van Sea Shepherd verantwoordelijk voor de slechte resultaten. De milieu-activisten verstoorden verscheidene malen de jacht. Enkele acties leidden tot aanvaringen. De Japanners zeggen dat de vloot de helft van de tijd bezig is geweest om Sea Shepherd te ontwijken.

Felle kritiek


Walvisjacht is sinds 1986 verboden. De Japanse vloot kan dan ook rekenen op felle internationale kritiek. Japan zegt dat de jacht een wetenschappelijk doel dient. De overheid wil vaststellen of er voldoende walvissen zijn voor duurzame commerciële vangst. De gevangen walvissen worden in Japan doorverkocht voor consumptie.

De Japanners zijn niet van plan om de jacht op te geven. Ze zijn niet de enigen die nog op walvissen jagen. Ook Noorse en IJslandse vissers doen dit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten