Het is ook geen gezicht blote billen waar een prachtige paardenstaart hoort te hangen. Wat de mens al niet bedenkt.....arme dieren kunnen niet met warm weer vliegen weg zwaaien.!!
Dierenbescherming pleit voor wetgeving paardenwelzijn
7 jaar wordt er gewerkt aan verbetering van het paardenwelzijn in Nederland, maar dat heeft volgens de Dierenbescherming niet tot voldoende resultaat geleid. Wij zijn dan ook van mening dat de tijd van zelfregulering voorbij is. In bestaande wet- en regelgeving zouden voorstellen als ons eigen Paardenbesluit en de Gids voor Goede Praktijken van de Sectorraad Paarden moeten worden opgenomen. De Tweede Kamer vergadert vandaag over dit onderwerp.Al in 2007 gaf de overheid de paardensector opdracht om zelf met regels te komen om het paardenwelzijn te verbeteren. In 2011 presenteerde de Dierenbescherming een voorbeeld wetsvoorstel in de vorm van het Paardenbesluit. De Sectorraad Paarden stelde daar een voorstel tot zelfregulering tegenover in de vorm van de Gids voor Goede Praktijken. De overheid koos destijds voor de Gids, maar dat heeft anno 2015 niet echt tot een goed paardenwelzijn geleid.
Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van de Wageningen Universiteit onder 150 maneges, dat bijna 20% van de paarden te dik was en 6,4% te mager. 14,5% had problemen met bewegen en bijna 5% was echt mank. Daarnaast blijkt uit het jaarverslag 2013 LID van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) dat zo’n 20% van hun zaken betrekking heeft op slecht welzijn van paarden en pony’s. Deze laatste cijfers hebben vooral betrekking op dieren die voor hobbydoeleinden worden gehouden.
Onze conclusie is dan ook dat de pogingen om via zelfregulering tot verbetering te komen niet zijn geslaagd. Wij zijn van mening dat echte verbetering in het paardenwelzijn alleen gerealiseerd kan worden als dit wordt vastgelegd in wet- en regelgeving. Hiervoor kunnen het Paardenbesluit en de Gids voor Goede Praktijken als basis dienen. Door het beste van beide in bijvoorbeeld de Wet Dieren vast te leggen, kan verbetering van paardenwelzijn worden afgedwongen.
Waarom heeft een paard een staart?
Waarom heeft een paard een staart? Allereerst is het zo dat een paard "spreekt met zijn staart.Een stilstaand paard dat zijn staart laat hangen, zegt/geeft het signaal: ik ben moe, of slaperig. Een opgeheven staart betekent echter dat het paard oplettend is, of iets spannends hoort of ziet. Tijdens de beweging heeft de staart een andere functie. Als het paard zijn gang versnelt, activeert hij zijn spieren en deze spieren helpen het paard op- en voorwaarts te gaan. Het opheffen van de staart is hier een onderdeel van. Als een paard vaart vermindert, gebeurt het tegenovergestelde en wordt de staart naar beneden gedrukt. Dus: snel vooruit = staart omhoog. Afremmen = staart naar beneden. Bij het oerpaard, heel veel eeuwen geleden, was deze staartfunctie veel meer aanwezig dan nu. Maar het paard van vandaag is het gebruik van zijn staart nog niet vergeten, en geeft er vooral signalen mee. Eigenlijk een beetje lui, want hij doet dat zonder verder zijn lichaam te bewegen. Een jong paard dat graag met een ander wil spelen zal dat duidelijk proberen te maken door zijn staart op zijn rug te leggen. Het andere paard zal direct begrijpen wat de bedoeling is. De staartbeweging wordt hier dus niet veroorzaakt door de beweging van het paard, maar staat symbolisch voor: laten we gaan bewegen. Als een paard zijn staart plat tegen zijn achterbenen drukt, zoals een hond met zijn staart tussen de benen loopt, dan is hij bang. Bang van een ander paard, bang van jou, of van zijn omgeving. En zoals je weet zal een angstig paard altijd proberen te vluchten. Dus rijd je op een paard dat zichtbaar bang is, wees dan bedacht op die vluchtreactie. Een paard dat boos is, zal dat ook uiten met zijn staart. Hij zwiept hem krachtig heen en weer en soms ook op en neer. Zo een staartslag kan jouw huid tot bloedens toe verwonden. Wanneer een paard kwaad is en agressief wordt, steekt hij zijn staart uit en lijkt het eerder op een stang dan op een staart. Maar een hengst of een merrie dragen hun staart ook wel op die manier, als ze elkaar willen versieren. Natuurlijk is de staart ook een zeer doeltreffende vliegenmepper. Kortom, een staart is een paard heel wat waard
Ik sta werkelijk paf!!!! Dit geldt al jaren voor honden en ik had van trekpaard-eigenaren begrepen dat dit allang verboden was. Sharon Dijksma, dit is te gek voor woorden........
BeantwoordenVerwijderenIn het artikel kunt u lezen dat het in Nederland verboden is maar.....paarden afkomstig uit het buitenland daar geld het niet voor. Heel dubbel en zeer onwenselijk. Dank u wel voor de reactie. De DB is er goed mee bezig Gr Erna.
VerwijderenDe DB is er goed mee bezig, maar dat duurt veel te lang zoals zoveel dingen waar DB mee bezig is. Dat geldt overigens absoluut in eerste intsantie ook voor de politiek.
BeantwoordenVerwijderenAltijd zo grappig (not) dat politici over elkaar heen buitelen als het gaat om de EU te verheerlijken en wat voor voordelen dat allemaal heeft en hoe gewedlig het is om een gezamenlijk beleid te voeren....... En hier haakt inmiddels iedereen al af want daar klopt geen splinter van. Als het om dierenwelzijn gaat kan er ineens niets meer afgesproken of nageleefd worden. Of dat nu gaat om wrede barbaarse 'festijnen' waar dieren worden doodgemarteld en waar de rest vd EU aan meebetaald door het geven van subsidie notabene (gewoon walgelijk en onaanvaardbaar) of dat men geen beleid durft te maken als het gaat om hiet dierenleed wat gepleegd wordt door Halal/kosher te slachten, en het vebeieden van kinderen bij dit soort van bloederige wrede dierenmishandeling. Of zoals in dit geval het couperen van staarten en/of oren. Elk land doet wat het wil en er is geen importverbod of andere maatregelen.
Het moet gewoon niet kunnen en niet mogen. Dus zelfs als het om dierenwelzijn gaat lukt er niets binnen de EU om over de rest vd wereld maar te zwijgen.
Ik vind het een vreselijk gezicht als zo'n prachtig sterk paard compleet gek wordt vd vliegen en staat te sidderen als enige mogelijkheid om ze een paar seconden van zich af te werken.
Moet je eens indenken wat voor een afschuwelijk gevoel dat is dag en nacht.