Translate

vrijdag 7 augustus 2015

Nederland telt 27.000 actieve jagers waarvan 6000 in het buitenland jagen ( misselijk makende foto's )


Sabrina Corgatelli op alle foto's.

Wereldwijde boosheid om doodschieten leeuw Cecil verbaast jager Bergen op Zoom: ‘Imago is in gevaar’

BERGEN OP ZOOM - Het doodschieten van de Zimbabwaanse leeuw Cecil door een tandarts uit Amerika leidt wereldwijd tot grote verontwaardiging. Een landgenoot gooide zondag olie op het vuur door uit protest op alle reacties trots te poseren naast alle dieren die ze tijdens haar vakantie heeft doodgeschoten. Igor Timmermans, beheerder van een bekend jachtveld in Bergen op Zoom, kan er weinig om lachen. “Dit heeft alleen maar een negatief effect op het jagen.”
 

De dood van Cecil, een geliefde leeuw in Afrika, houdt de gemoederen een week na de gebeurtenis nog altijd flink bezig. Landgenote Sabrina Corgatelli neemt het zondag op voor de met de dood bedreigde tandarts en steekt de draak met alle reacties. “Voor alle haters: blijf kijken want er komt nog zoveel meer om boos over te worden”, schrijft ze op Facebook.

Vertroebeld beeld
Een volstrekt domme actie, vindt Timmermans. Hij is medeorganisator van de beurs Jacht & Buitenleven in Rosmalen en uitgever van glossy 'Waidmannsheil' voor grofwildjagers. “Dit is puur en alleen bedoeld om te provoceren. Krankjorum en een roep om aandacht. Zo geef je alleen maar een vertroebeld beeld van de jagerswereld.”


Timmermans hekelt het beeld dat deze week door alle commotie ‘onterecht’ is ontstaan over jagers. “De meeste mensen zien het verschil niet meer tussen jagen en stropen. Wat die tandarts heeft gedaan, heeft niets maar dan ook niets met jagen te maken. Hij heeft zich beziggehouden met illegale activiteiten. Wat wij doen is gecontroleerd en wettelijk toegestaan.”

'Zo zwaar mogelijk gestraft'
De hoeveelheid aandacht voor de dood van Cecil verbaast Timmermans nog steeds. “Het is bijzonder hoe zo’n dier wordt vermenselijkt. De hele wereld springt bovenop de dood van een leeuw terwijl er dagelijks onschuldige mensen worden doodgeschoten. We moeten alles wel in het juiste perspectief plaatsen.”

Wat de inmiddels ondergedoken tandarts heeft gedaan valt met geen woord goed te praten, vindt de jager. “Wanneer je in Afrika veel geld biedt krijg je al snel dit soort wantoestanden. De leeuw is uit een beschermd natuurgebied gelokt en zijn papieren waren niet in orde. Dat is een strafbaar feit waarvoor hij in mijn ogen zo zwaar mogelijk gestraft mag worden”, spreekt Timmermans felle taal.


Belang van jagen
Van de 27.000 actieve Nederlandse jagers gaan er jaarlijks ongeveer 6.000 over de grens op jacht, vertelde directeur Laurens Hoedemaker van de Jagersvereniging aan RTL Nieuws. Zo’n 500 daarvan zoeken het buiten Europa. Zelf jaagt Timmermans niet op leeuwen of giraffen, maar hij begrijpt dat daar markt voor is. Daarbij moet ook het belang van jagen niet vergeten worden, benadrukt hij.

“Als de jacht in die gebieden niet bestaan zou hebben, dan zouden vele diersoorten allang uitgestorven zijn. In die zin dragen we alleen maar bij aan het voortbestaan van leeuwen, olifanten en giraffen. Juist omdat er een economische waarde aan een dier zit wordt het beschermd tegen stroperij, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt."
'Constructieve discussie aangaan'
Inmiddels wemelt het op sociale media van jachtfoto’s waarop jagers naast gedode leeuwen, olifanten, springbokken en herten poseren. Met deze foto’s heeft Timmermans niet zozeer een probleem, wel met het feit dat mensen er mee te koop gaan lopen buiten hun vriendenkring. “Als persoonlijke herinnering is er niets mis mee, maar dring het niet op aan mensen die er niets mee hebben.”

Eind deze maand organiseert Timmermans bij het Autotron in Rosmalen een beurs waar ‘jagers, levensgenieters en de buitenmens kunnen genieten van hun passie’. Hij verwacht naar aanleiding van alle commotie geen betogers die het evenement komen verzieken. “Maar ze zijn uiteraard van harte welkom om een constructieve discussie aan te gaan, we hebben immers niets te verbergen.”
 
 
Auteur: Sebastiaan Quekel

2 opmerkingen: