Translate

donderdag 14 juli 2016

Mulitnationals keren zich tegen palmoliegigant en regenwoud vernietiger IOI



Zal het bedrijf luisteren?

IOI - een van de grootste palmoliebedrijven ter wereld - heeft het momenteel moeilijk. Het bedrijf raakte onlangs zijn duurzaamheidscertificaat kwijt, met als gevolg dat veel klanten vertrekken. En terecht: een nieuw Greenpeace-rapport toont aan hoe IOI zich al jarenlang schuldig maakt aan de vernietiging van bossen en veengronden op Borneo, ondanks herhaaldelijke beloften deze gebieden te zullen beschermen.

 

 
Een Greenpeace-onderzoeker legt de verwoesting vast van een door IOI gekenmerkt ‘No Go’ veengrondgebied in de oliepalmconcessie van PT Bumi Sawit Sejahtera (IOI) in Ketapang, West Kalimantan. In dit gebied woedden in 2015 hevige branden.
Burgers willen producten met duurzame palmolie

Begin dit jaar tekenden honderdduizenden bezorgde burgers wereldwijd onze petitie met een oproep aan grote consumentenbedrijven, zoals Unilever, Kellogg’s en Mars, om hun palmoliebeleid te verbeteren. En die druk werd zeker gevoeld. Sinds de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) in maart het duurzaamheidscertificaat van IOI introk, zeggen deze merken een voor een de contracten met de palmoliegigant op.
Een van die bedrijven is General Mills. Greenpeace-supporters stuurden in 2 dagen tijd tienduizenden e-mails en berichten via social media om hun onvrede te uiten over de samenwerking met IOI. Het voedselbedrijf nam de oproep serieus en kondigde begin juni aan dat het stopt met zijn aankopen. Ook gaf General Mills aan pas een nieuwe samenwerking aan te gaan wanneer de palmoliegigant daadwerkelijke vooruitgang laat zien in het beschermen en herstellen van bos- en veengebieden. Dat laatste is erg belangrijk, omdat IOI vaker mooie beloftes heeft gedaan, maar ze niet is nagekomen.
Greenpeace is overigens niet de enige die klanten van IOI aanspreekt. In een open brief roepen we samen met maar liefst 25 andere organisaties bedrijven op om de contracten met IOI voorlopig stop te zetten als ze dat nog niet hebben gedaan.
 
 

Drone-videobeelden laten een ontwateringskanaal zien dat dwars door een gebied loopt dat als ‘No Go’ gebied gekenmerkt staat, in een IOI palmolieconcessie (PT Bumi Sawit Sejahtera) in Ketapang, West Kalimantan.
Zal IOI luisteren?

IOI is duidelijk bezorgd om het verlies van zijn RSPO-certificaat en het weglopen van klanten. Maar in plaats van te luisteren en te hervormen, koos het bedrijf liever voor terugslaan. IOI startte een rechtszaak tegen de RSPO, het certificeringsorgaan die het zelf heeft helpen oprichten en waar het een bestuurszetel heeft. Dat schoot de (milieu)organisaties, waaronder Greenpeace, en ook de klanten van IOI in het verkeerde keelgat. De palmoliegigant heeft de zaak inmiddels onder druk laten vallen.
Het actieplan dat het bedrijf vervolgens opstelde om de klachten van de RSPO aan te pakken, verschilde maar weinig van bestaande beleidsmaatregelen en plannen. Het schiet dan ook op veel fronten te kort: zwakke voorstellen om belangrijke bos- een veengronden in kaart te brengen en te publiceren, geen meetbare doelen of tijdlijnen en geen plannen om de ontwatering van veengrond te stoppen en de ontwaterde gebieden te herstellen. Dat laatste is belangrijk, want droog veen is extreem brandbaar. Onder andere door ontwatering staat Indonesië letterlijk ieder jaar in brand.

 
Een jonge orang-oetan hangt aan een liaan in het opvangcentrum Nyaru Menteng vlakbij Palanga Raya, Centraal Kalimantan.
IOI, belofte maakt schuld!

IOI heeft aangekondigd op 12 juli met een nieuw duurzaamheidsbeleid te komen. Gezien het verleden staan veel consumentenbedrijven zeer argwanend tegenover nieuwe toezeggingen en beleidsmaatregelen van IOI. Veel klanten die contracten hebben opgezegd, benadrukken bovendien dat ze pas weer zakendoen met het bedrijf als het verder gaat dan de relatief zwakke standaarden van de RSPO. IOI zal de daad bij het woord moeten voegen: kanalen afsluiten, ontwaterde veenlanden herstellen en openbare plattegronden van de bossen en veengronden in zijn concessies publiceren. Want zoals veel van IOI’s klanten en burgers wereldwijd al hebben laten voelen: met minder nemen we geen genoegen. De toekomst van de Indonesische bossen staan immers op het spel.

Bron: www.greenpeace.nl
 

Bossen zijn van levensbelang

Bossen zijn prachtig en van levensbelang voor een gezond klimaat. Maar doordat bomen massaal worden gekapt, verdwijnen ecosystemen én raken veel mensen en dieren hun leefomgeving kwijt. Ook komen er door die kap grote hoeveelheden CO2 vrij.

Greenpeace wil dat uiterlijk in 2015 de ontbossing in de laatste tropische regenwouden in Indonesië, de Amazone en Congo is gestopt. En in 2020 wereldwijd. Lees meer >>

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten