Translate

zaterdag 6 mei 2017

Na 40 jaar opgesloten in een klein hok mag chimpansee Robby van de rechtbank naar Stichting AAP



Na jarenlang campagnevoeren door PETA Duitsland gunt rechtbank de laatste circus-chimpansee van het land zijn vrijheid

                                                                                                                                                                         Annemarijn Van Osch
                                                      
Na jaren van druk door PETA Duitsland en andere dieren beschermende groepen – inclusief een oproep door wereldberoemde primatoloog Jane Goodall – heeft de rechtbank van Lunenburg deze week besloten dat Robby, een 42-jarige chimpansee die door Circus Belly bijna vier decennia werd opgesloten, naar een geaccrediteerde  opvang wordt gebracht.


Veel van Robby’s leven bij het circus heeft hij alleen doorgebracht in een omgebouwde trailer, zonder de mogelijkheid om in bomen te klimmen, voedsel te zoeken of te socialiseren met andere chimpansees. Dit afschuwelijke, eenzame verblijf is geen plek voor een zeer intelligent en sociaal individu wie, in het wild, in een groep van complexe sociale orde door een regenwoud en de savanne zou struinen.
PETA Duitsland voert al sinds 2011 een onvermoeibare campagne om Robby te helpen en meer dan 75.000 supporters met een goed hart hebben zich bij hen aangesloten in de oproep hem te redden en te rehabiliteren.


De rechtbank van Lunenburg heeft besloten dat Robby naar de opvang van Stichting AAP zal worden gebracht, zij specialiseren in het redden van chimpansees en andere dieren die voor vermaak zijn gebruikt en die uit de exotische dierenhandel komen. Hier zal Robby eindelijk zijn sombere verleden achter zich kunnen laten en een meer natuurlijk leven leiden met andere chimpansees, waarbij hij niet langer in een trailer zal vastzitten en gedwongen zal worden om op te treden voor menselijk ‘vermaak’.

Wat u kunt doen

Ook al lijkt het erop dat Robby’s verhaal een goed einde kent, lijden ontelbaar veel andere dieren nog steeds in circussen over de hele wereld. In Nederland zijn wilde dieren in circussen sinds 2015 verboden, maar dieren in andere landen hebben minder geluk. Draag alstublieft niet bij aan deze wreedheid en beloof geen circussen te bezoeken die dieren gebruiken wanneer u in het buitenland bent.

2 opmerkingen:

  1. getekend uiteraard. Er zou geen een dier in slavernij mogen leven !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Anita en natuurlijk heb je gelijk. Dieren horen in vrijheid te leven.

      Verwijderen