Tijger Tonga gered uit Duitse tuin
- Reddingen, Tijgers
Een team van Stichting AAP heeft de 15-jarige tijger Tonga weggehaald uit een tuin in de Duitse deelstaat Brandenburg, vlakbij Berlijn. De eigenaren besloten het dier na een lang circusleven af te staan nadat de partner van Tonga vorig jaar overleed.
Optreden in een tuin
De laatste jaren werd Tonga niet meer aan circussen verhuurd maar moest hij optreden in de tuin, waar de eigenaren een cafetaria en speeltuin hebben. In het Spaanse opvangcentrum van AAP kan Tonga eindelijk een leven zonder gedwongen optredens tegemoetzien.9 van de 10 voormalig circusdieren heeft trauma
Tonga is nu onderweg naar het Spaanse opvangcentrum van AAP, dat gespecialiseerd is in het rehabiliteren van primaten en grote katachtigen. AAP-directeur David van Gennep vanuit Brandenburg: “Op het eerste gezicht lijkt Tonga in redelijk goede conditie. Maar we zullen af moeten wachten hoe hij er echt aan toe is na al die jaren uitbuiting. We deden onlangs onderzoek naar de dieren die we konden redden van een circusleven. 9 van de 10 bleek ten minste één gezondheidsprobleem of gedragsstoornis te hebben“."In Europese circussen worden grote katachtigen vaak van hun klauwen ontdaan. Andere dieren verwonden zichzelf door stress. Wrede trainingen, gedwongen contact met mensen en langeafstandstransporten in veel te krappe huisvesting laten vaak diepe sporen na."
David van Gennep, Directeur Stichting AAP
Geen spijt
De eigenaren van Tonga werkten jarenlang in tal van grote circussen in heel Europa, waaronder het Nederlandse Circus Renz. Een aantal jaar geleden besloten ze zich met hun dieren te vestigen in Brandenburg, waar ze speeltoestellen en ijskarretjes verhuren. Nu na hun vier leeuwen ook de laatste tijger weg is, komt er een einde aan hun loopbaan met dierenacts. Spijt van het leven dat ze deze wilde dieren hebben opgelegd, hebben ze niet. “Commentaar op het welzijn van circusdieren wil ik niet horen, onze dieren worden uitstekend verzorgd,” meldt de voormalige website van de Duitse ‘avonturenboerderij’.Tragisch verhaal
Nu mogen vrijwel alle dieren, ook gevaarlijke dieren als apen, leeuwen en tijgers, gebruikt worden in reizende circussen, lokale attracties en zelfs als huisdier worden gehouden.
Een nieuwe toekomst voor tijger Tonga
Later vandaag arriveert de tijger in het opvangcentrum van AAP, nabij Alicante in Spanje. Hier wordt hij grondig onderzocht en brengt hij de eerste paar weken door in quarantaine. Gedurende deze tijd kan Tonga wennen aan zijn nieuwe thuis en kan zijn gedrag worden geobserveerd. Daarna verhuist de tijger naar een buitenverblijf, waar hij eindelijk een leven tegemoet gaat waarin hij alleen tijger hoeft te zijn.Het opvangcentrum van AAP in Spanje
Het opvangcentrum ligt in Villena, vlakbij Alicante, aan de voet van de Sierra de Salinas. Een prachtig gebied, geschikt voor de opvang van primaten en grote katachtigen. Een aantal van de bewoners is heel moeilijk of niet te herplaatsen en kan hier in de Spaanse zon van hun oude dag genieten.
AAP Spanje heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwaardig CITES-erkend opvangcentrum. Doordat het opvangcentrum over een eigen quarantaine beschikt, kan het hele opvangproces ter plekke doorlopen worden. In 2019 is AAP Spanje benoemd als officieel NGO-partner van ’the National Action Plan Against Wildlife Trafficking’ in Spanje, een bijzondere mijlpaal.
AAP Spanje heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwaardig CITES-erkend opvangcentrum. Doordat het opvangcentrum over een eigen quarantaine beschikt, kan het hele opvangproces ter plekke doorlopen worden. In 2019 is AAP Spanje benoemd als officieel NGO-partner van ’the National Action Plan Against Wildlife Trafficking’ in Spanje, een bijzondere mijlpaal.
Rondleiding opvang Spanje - Stichting AAP Ook digitaal