Translate

maandag 22 april 2024

Ondanks verbod in de EU van ivoorhandel waren vorig jaar 831 advertenties van 49 online websites van veilinghuizen die ivoor verhandelden

 

Foto RTL Nieuws

Nieuw onderzoek toont aan dat er nog steeds aanzienlijke hoeveelheden ivoor illegaal worden verhandeld in de Europese Unie (EU), ondanks strengere regels die twee jaar geleden zijn aangenomen.

Gegevens van online marktplaatsen in Frankrijk, België, Nederland, Spanje, Italië, Portugal en Duitsland in 2023 zijn onderzocht in een rapport dat vorige week is gepubliceerd door het International Fund for Animal Welfare (IFAW) met de titel The Elephant in the Net: Research snapshot of the online ivory trade after the adoption of the new EU rulesOnderzoekers identificeerden 1.330 ivoren en vermoedelijke ivoren voorwerpen die te koop waren geregistreerd via 831 advertenties op 49 online marktplaatsen en websites van veilinghuizen.

Minder dan 10% van alle advertenties leverde verifieerbaar bewijs van wettigheid, zoals een certificaatnummer of foto. Een totaal gebrek aan bewijs voor de verkoop van rauw olifantenivoor, waarvoor de regels het strengst zijn, is zorgwekkend.

"Met dit soort resultaten en gezien de strikte uitzonderingen die legale handel in de EU nog steeds toestaan op vertoon van certificaten, is het zeer waarschijnlijk dat veel van het geregistreerde ivoor illegaal online te koop wordt aangeboden", zegt Ilaria Di Silvestre, hoofd EU-beleid en -campagnes van IFAW. "De meest recente EU-regels voor de handel in ivoor vormden een belangrijke stap voorwaarts, maar onze studie wijst op de mazen in de wet en op de zwakke uitvoering en monitoring ervan. We moeten aanvullende en gecoördineerde inspanningen van alle belanghebbenden hebben om ervoor te zorgen dat de EU niet bijdraagt aan de wereldwijde impact van olifantenstroperij en ivoorhandel."

De studie evalueerde de hoeveelheid ivoor en vermoedelijk ivoor van relevante soorten - waaronder olifanten, nijlpaarden, walrussen, walvissen, narwallen en doejongs - twee jaar na de publicatie van de nieuwe EU-regels voor ivoorhandel. Advertenties voor olifantenivoor en vermoedelijk olifantenivoor waren veel talrijker dan die van andere ivoordragende soorten.

In 2017 heeft de Europese Commissie de eerste versie van richtsnoeren aangenomen om de wederuitvoer van ruw ivoor op te schorten. In december 2021 publiceerde de Commissie herziene richtsnoeren en wijzigingen van Verordening (EG) nr. 865/2006, waarbij de meeste vormen van handel in olifantenivoor vanaf januari 2022 effectief werden verboden. Deze regels zijn van toepassing op ivoor van zowel Afrikaanse als Aziatische olifantenpopulaties.

Deze maatregelen volgden op toezeggingen die zijn gedaan in het EU-actieplan inzake de illegale handel in wilde dieren en planten – EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030, en een openbare raadpleging waaruit bleek dat 90% van de 90 000 respondenten voorstander was van een EU-verbod op de handel in ivoor.

Als gevolg van de nieuwe regels is de commerciële handel binnen de EU in ruwe en bewerkte ivoren producten en de in- en uitvoer van bewerkte ivoren producten niet langer toegestaan, behalve in een zeer beperkt aantal gevallen waarin controle en certificaten of vergunningen van de relevante autoriteiten vereist zijn. De meeste van deze regels zijn echter niet juridisch bindend en individuele lidstaten moeten zich inspannen om ze ten uitvoer te leggen.

Het IFAW voerde een soortgelijk onderzoek uit naar de hoeveelheid ivoor die in het Verenigd Koninkrijk op online platforms en sociale media werd verkocht, voor en na de inwerkingtreding van de nieuwe Britse ivoorwet.

"De resultaten in het VK suggereren dat de wettelijk bindende regels in het VK een positief effect hebben gehad. In de EU zorgen de vele uitzonderingen in de nieuwe regels en het ontbreken van een duidelijk en juridisch bindend verbod voor mazen in de wet", waarschuwde Di Silvestre. "De handel vindt hier nog steeds plaats en de handhaving online wordt verder bemoeilijkt door de technische details, zoals het claimen van bewijs van wettigheid."

Di Silvestre voegde eraan toe: "We dringen er bij de Europese Commissie en alle lidstaten sterk op aan zich in te zetten voor een specifiek monitoringmechanisme om de juiste uitvoering van de herziene EU-richtsnoeren en -wetgeving te beoordelen en tegelijkertijd tekortkomingen aan te pakken en handhaving te waarborgen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten