Translate

zaterdag 23 november 2024

Het Dolfinarium Seapark in Brugge België, moet in 2037 de deuren sluiten: het Dolfinarium in Harderwijk heeft de zelfde eigenaar heeft dat invloed op Nederland?

 


Dolfinarium Boudewijn Seapark in Brugge moet van de Vlaamse overheid tegen 2037 de deuren sluiten. Ook in Nederland neemt de kritiek op Dolfinarium in Harderwijk toe. Heeft het Belgische besluit invloed op het Nederlandse dolfijnenpark, dat dezelfde eigenaar heeft?

Het Boudewijn Seapark kreeg in eerste instantie maatregelen opgelegd om het dierenwelzijn te verbeteren, maar toch besloot de Belgische minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts afgelopen weekend het dolfinarium in 2037 te sluiten.


"Ik denk dat er weinig argumenten zijn om dolfijnen gevangen te houden, behalve om kunstjes te doen voor mensen. Dat vind ik niet meer te verantwoorden", verklaarde de minister. "Zeker als je weet dat dolfijnen hyperintelligente en stressgevoelige dieren zijn. Normaal leven dolfijnen in grote groepen in gebieden van honderden vierkante kilometers. Niet in een bassin dus."

Vanuit de Nederlandse politiek is er ook al langer kritiek op het Dolfinarium in Harderwijk. In 2022 kreeg het dierenpark daarom maatregelen opgelegd om het dierenwelzijn te verbeteren. Er was commentaar op het educatieve programma en op de interactie van de dolfijnen met het publiek. Zo moesten fotomomenten met de dieren worden geschrapt en moest de educatieve boodschap tijdens voorstellingen centraal komen te staan.


Op 17 oktober schreef minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) in een brief aan de Tweede Kamer dat het Gelderse dierenverblijf het educatieve programma heeft aangepast, maar niet alle gemaakte afspraken rondom interactie heeft nageleefd.


"De dieren krijgen commando's om interactie aan te gaan met bezoekers", is te lezen in de brief. "Interactie tussen dieren en bezoekers mag enkel plaatsvinden wanneer de dieren uit zichzelf op bezoekers afgaan." Volgens Wiersma is er een dwangsom opgelegd, en betekent dit dat het Dolfinarium direct aanpassingen moet doen aan commando's die de dieren krijgen tijdens publieksinteracties.


Educatieve doelen


Strikt genomen heeft het besluit in België niet direct een effect op het Nederlandse Dolfinarium, zegt dierenrechtadvocaat Jaap Baar tegen NU.nl. "Maar het kan de politiek hier natuurlijk wel aan het denken zetten."

De regelgeving rondom het houden van wilde dieren, waaronder dolfijnen, is Europees vastgelegd. "Daar heb je een dierentuinvergunning voor nodig." Maar afwegingen om wel of niet een vergunning uit te geven is lokaal geregeld. "In Nederland is een educatief doel een van de afwegingen", zegt Baar.


Baar kan zich voorstellen dat partijen zoals Partij voor de Dieren de Nederlandse minister wil laten bewegen door kritisch te zijn op de huidige dierentuinvergunning van het Dolfinarium. "In België gaat nu het educatieve doel niet meer op en zien ze het als puur vermaak", zegt Baar. "Dan is het vanuit dierenwelzijnsoogpunt niet wenselijk de dieren nog in gevangenschap te houden. Zeker als uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het dieren stress oplevert en het gevangenschap niet goed voor ze is."

Vooralsnog staat in de Nederlandse politiek het educatieve deel niet direct ter discussie. Maar Baar stelt dat als in België het educatieve component niet als voldoende wordt beschouwd voor een vergunning, het te verwachten is dat het besluit van onze zuiderburen aangehaald gaat worden tijdens een mogelijk debat.

Volgens Baar zou het dus kunnen dat Nederland op den duur gaat volgen met soortgelijk besluit. Tegelijkertijd zegt de advocaat dat dat ook nog even kan duren. "Ik kan me voorstellen dat de minister hier even pas de op plaats doet en afwacht wat het bezwaar van het Belgische park tegenover het besluit gaat doen." De directeur van het Boudewijn Seapark, Lars van den Ham, overweegt juridische stappen als de Belgische Eerste Kamer de wet definitief maakt en het dolfinarium daadwerkelijk moet sluiten, schrijft VRT.





Dierenactivisten blokkeerden in oktober de ingangen van het Dolfinarium in Harderwijk. De actievoerders vinden dat de dieren onder slechte omstandigheden leven.

'Is het nog wel van deze tijd?'


De laatste jaren is zowel het politieke klimaat als de publieke opinie ten opzichte van dierenrechten veranderd, zegt Baar. "Er is al langer discussie of dieren in gevangenschap houden nog wel van deze tijd is."


Volgens Bart Gremmen, hoogleraar Ethiek aan de Wageningen University & Research, is de houding over wilde dieren door de jaren heen veranderd. "Vroeger hadden we geen problemen met dierentuinen en safariparken", vertelt de hoogleraar. Tegenwoordig wordt daar kritischer naar gekeken. "Als een diersoort bijna uitgestorven is en het nodig is voor behoud van biodiversiteit, is het te verantwoorden. Maar onze houding tegenover dieren die nog volop in het wild aanwezig zijn, zoals dolfijnen, is veranderd."


Gremmen wijdt dit aan individualisering. "Het is een maatschappelijke trend dat mensen zichzelf meer zien als individu, en dieren daardoor ook." Daardoor groeit volgens de hoogleraar het besef dat wilde dieren ook rechten hebben. Ook al is het dierenwelzijn de afgelopen jaren in het Dolfinarium zeker verbeterd, op deze manier blijven we dieren die rechten hebben ondermijnen", zegt Gremmen.


Het Dolfinarium in Harderwijk wilde op weinig vragen antwoord geven, maar zei tegen NU.nl: "Wij nemen kennis van de aangekondigde beleidsnota in België, die nog het wetgevende proces moet doorlopen. Als Nederlands dolfinarium opereren wij binnen de Nederlandse wetgeving."


Eerder




Geen opmerkingen:

Een reactie posten