Translate

zondag 3 maart 2019

59 zwaar verwaarloosde runderen met spoed afgevoerd........de dieren hadden geen droge ligplaats en waren ernstig vervuild



De NVWA heeft van een bedrijf in de buurt van Leeuwarden 59 van de 99 verwaarloosde runderen met spoed laten afvoeren door een veehandelaar. De dieren hadden geen schone en droge ligplaats en waren ernstig vervuild.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was er sprake van 'ernstige tekortkomingen bij de huisvesting.' Op een foto van de NVWA is te zien dat de dieren in een aanbindstal staan.

Bedrijfsverzorging ingeschakeld


De eigenaar is een 65-jarige boerin. De NVWA heeft al eerder bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgetreden tegen de vrouw, omdat ze haar dieren niet op een goede manier wist te huisvesten en te verzorgen. In januari dit jaar heeft de NVWA op kosten van het bedrijf de bedrijfsverzorging ingeschakeld. Omdat donderdag bij een inspectie bleek dat de huisvesting nog steeds niet op orde was, zijn 59 van de 99 dieren onder toezicht van de NVWA afgevoerd.

In december vorig jaar bepaalde de economische politierechter dat de boerin nog maximaal 40 stuks vleesvee mocht houden. Omdat bij de inspectie op 28 februari bleek dat zij haar zaken nog steeds niet op orde had, heeft de Officier van Justitie een extra strafrechtelijke maatregel opgelegd: de veehoudster mag gedurende zes maanden geen dieren meer aanvoeren op het bedrijf.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) is geboren en getogen op een melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek heeft ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad gewerkt. Sinds 2008 is ze actief als freelance (landbouw)journalist met het accent...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten