zondag 21 juli 2019

Getraumatiseerde leeuwen en tijgers in Big Cat Centre FELIDA, Nijebekoop Friesland genieten van het warme weerFELIDA Big Cat Centre is een opvangcentrum van Stichting VIER VOETERS. VIER VOETERS, internationaal bekend als VIER PFOTEN of FOUR PAWS International, heeft wereldwijd diverse opvangcentra en reservaten voor beren, orang-oetans en grote katachtigen. FELIDA in Nijeberkoop, Friesland, is hier één van. We zorgen voor dieren die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of verminkt zijn en in slechte omstandigheden moesten leven in privébezit, circussen en erbarmelijke dierentuinen.
Tijger Rhadja bij FELIDA.
© VIER VOETERS | Jeanine NoordermeerOntwikkeling van het centrum


VIER VOETERS is eind 2013 officieel betrokken geraakt bij het opvangcentrum in Nijeberkoop en sinds mei 2014 draagt het de naam FELIDA. Sindsdien is er een hoop gebeurd. Meerdere dieren zijn naar LIONSROCK, www.lionsrock.org ons beschermde reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika, gebracht. Voor de achterblijvers is er daardoor meer ruimte ontstaan. Hun verblijven zijn vergroot waardoor zij meer bewegingsruimte hebben en actiever kunnen spelen met hun verrijking. Ondanks de locatie met beperkte ruimte en oude verblijven, was FELIDA in staat om zich te ontwikkelen als een 'special care' centrum voor de opvang van grote katachtigen met fysieke en mentale trauma's. Als een gevolg daarvan werden in 2017 twee door oorlog getraumatiseerde tijgers uit Syrië naar FELIDA gebracht en werden zij in 2018 gevolgd door drie leeuwen uit Bulgarije met ernstige gezondheidsproblemen door inteelt en slechte verzorging.De huidige verblijven bij FELIDA zijn oud en te klein om te kunnen voldoen aan onze eigen kwaliteitsstandaarden voor een reservaat zoals LIONSROCK in Zuid-Afrika. Daarom doen we onderzoek naar nieuwbouw op de huidige locatie met als doel de rol als 'special care' opvangcentrum te behouden en verder te ontwikkelen, maar staan we ook open voor mogelijkheden op een nieuwe locatie, waar we nog meer voor nog meer dieren kunnen betekenen.


Leeuw Ivan-Asen werd gered uit Bulgarije en heeft veel vooruitgang geboekt bij FELIDA.
© VIER VOETERS | Jeanine NoordermeerDierenwelzijn eerst


Niet alleen de grootte van de verblijven behoren tot belangrijke onderwerpen van de VIER VOETERS kwaliteitsstandaarden. Andere onderwerpen zijn dierenwelzijn, gezondheid, mens-dier relatie, voeding, veiligheid, hygiëne, transport en onderzoek. Wilde dieren horen niet in gevangenschap, maar de grote katachtigen die wij uit de slechte omstandigheden redden, kunnen niet terug naar het wild.Daarom richten wij ons op een oplossing waarbij de dieren een leven kunnen leiden dat past bij hun soort. Dat betekent dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, geen honger of dorst lijden en vrij zijn van pijn, angst, stress en ander ongerief. Dierenwelzijn heeft onze hoogste prioriteit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten