Beroemde waterval Victoria Falls droogt op
Normaal stort het water van de Afrikaanse Victoria Falls zich uitbundig in grote stromen naar beneden. Maar nu ziet de wereldberoemde waterval er supertriest uit en stromen er nog maar een paar zielige straaltjes water over de rotsen. Hoe kan dat?
De Victoria Falls liggen op de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Het zijn de breedste watervallen van Afrika. Het water van de rivier de Zambezi valt er over een steile rotsrand honderd meter naar beneden en vormt zo een gigantisch watergordijn van bijna twee kilometer breed. Een prachtig gezicht. Geen wonder dat er miljoenen toeristen op het natuurverschijnsel (én Werelderfgoed) afkomen. Normaal gesproken dan. Want nu komen er veel minder bezoekers. Op de foto hieronder zie je het verschil goed.
Hulp nodig
In heel zuidelijk Afrika is het al maanden extreem droog. Daardoor is de Zambezi geen volle brede rivier meer, maar een smalle stroom. En bij de Victoria Falls is het oorverdovende geraas van vallend water veranderd in een oorverdovende stilte. De droogte is de ergste in honderd jaar. Meren worden kleiner en kleiner. Oogsten verpieteren in de kurkdroge aarde. Mens en dier hebben het zwaar. In Zimbabwe zijn zeker tweehonderd olifanten omgekomen. En miljoenen mensen (in Zimbabwe, Zambia, Malawi, Mozambique en Centraal-Afrikaanse Republiek) hebben dringend hulp nodig. Hulporganisaties halen daarom geld op voor medicijnen, eten en drinken.
Geen drup
Of de recorddroogte met de klimaatverandering te maken heeft, is nog niet zeker. Wel blijkt uit metingen dat het gebied de afgelopen jaren steeds langer moet wachten op de moesson. De regentijd hoort in Afrika gelijk met onze winter te vallen. Maar tot nu toe valt er geen drup.
"Of de recorddroogte met de klimaatverandering te maken heeft, is nog niet zeker."
BeantwoordenVerwijderenIs niet erg, je hebt de induk weer gewekt!!