Een boerderij na de brand
De beelden en foto’s die ons bereiken van de bosbranden in AustraliĆ« tarten ieder voorstellingsvermogen. Uitgestrekte zwartgeblakerde weilanden met verkoolde karkassen van rundvee en kangoeroes. De vrees is dat de branden de genadeklap zullen betekenen voor veel melkveehouders in het land.
De bosbranden hebben vooral huisgehouden in melkveegebieden in de Australische staten Victoria en New South Wales, waar honderden boeren alles verloren.
Melkveehouders die aan de macabere dans met het vuur wisten te ontsnappen ondervinden ook de nodige problemen. Sommigen wisten hun bedrijf en veestapel te behouden, maar zagen wel hun voedergewassen verzwolgen worden door de vlammen. De zomer is daar pas begonnen, maar veel bedrijven weten dat ze het nu al niet gaan redden met hun voervoorraden.
Melkafvoer
In veel getroffen gebieden is de infrastructuur zodanig beschadigd dat melk niet afgevoerd kan worden. Leveranciers van veevoer gaan met hun brandbare lading de weg niet op.
Ook de aanvoer van brandstof voor de generatoren op de bedrijven is verstoord. Hierdoor kunnen boeren hun melkinstallaties niet laten draaien. Op sommige bedrijven moesten koeien 50 tot 60 uur wachten op een melkbeurt.
Nauwelijks reserves
Tegenover het Australische ABC News zegt melkveehouder Robert Miller te vrezen voor de toekomst van de Australische zuivelsector als boeren niet gecompenseerd worden voor de schade. De sector zucht al jaren onder aanhoudende droogte en lage melkprijzen, waardoor bedrijven nauwelijks reserves hebben.
‘Het omgaan met de branden is al emotioneel en stressvol genoeg en dan moet je ook nog dieren euthanaseren. Het is ons levenswerk’, zegt Miller.
De branden hebben tot nu toe 26 mensenlevens gekost. Door het vuur lieten zo’n half miljoen schapen, paarden en runderen het leven. Ecologen schatten het dodental in de natuur op meer dan een miljard dieren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten