Verplichte camera’s in slachthuizen, maar wie kijkt ernaar?
Minister Henk Staghouwer van Landbouw wil dat camera’s in slachthuizen en op verzamelpunten voor vee verplicht worden. Cameratoezicht vindt nu plaats op vrijwillige basis in circa 90 van de grootste Nederlandse slachterijen. Maar wie gaat al die beelden bekijken? De NVWA kan dat niet aan, zo laten ze weten.
Cameratoezicht is niet heilig en er komen veel zaken bij kijken. Zo is de kwaliteit van de beelden van zeer groot belang. Op lage resoluties zie je onvoldoende details om een goed oordeel te kunnen vormen over eventueel dierenleed. En wanneer je alleen elke seconde een foto maakt vanuit een verkeerde hoek heb je er ook niets aan. Op een slachtlijn zijn hoge resolutie en beeldsnelheid (fps) van groot belang om bij individuele dieren te kunnen zien of ze bewegen, met hun ogen knipperen terwijl ze verdoofd moeten zijn. De NVWA heeft volgens Staghouwer sinds 2018 ervaring met cameratoezicht en de plaatsing van camera’s voor een geschikte kijkhoek.
Misstanden
Het gaat in slachthuizen over dood aan de lopende band, waarbij miljoenen dieren jaarlijks hun einde vinden, maar nog te vaak iets misgaat. Dit leverde inmiddels bekende misstanden op, die bijna te gruwelijk zijn om te benoemen. Zoals varkens die bij bewustzijn ‘gekookt‘ worden; levende wezens die hun einde moeten ervaren als de totale hel.
.
.
Al jaren is bekend en bij wet erkend dat dieren als varkens gevoelens hebben, emoties kennen en pijn en stress ervaren Dat er nu pas verplicht cameratoezicht komt in slachthuizen is opzienbarend, maar vooral omdat het zo lang heeft geduurd. De minister denkt zelfs na over real time controle en de plaats waar dat zou moeten gebeuren. Ook wil Staghouwer dat er op ‘verzamelpunten’ verplicht toezichtcamera’s hangen. Daarmee kunnen bijvoorbeeld zieke of kreupele runderen herkend worden, die bij wet niet naar de slachterij mogen.
Maar in dat toezicht zit het venijn, want wie gaat al die beelden in de gaten houden? Ze blijven minimaal 30 dagen bewaard en de NVWA heeft aangegeven dat de capaciteit ontbreekt om ze allemaal te bekijken, live noch achteraf. Dat gebeurt nu alleen steekproefsgewijs, maar achteraf handhaven heeft niet voorkomen dat een dier een gruwelijk einde doormaakte.
.
Verplichte camera’s in slachthuizen
Er wordt meteen verklaard dat de camera’s er niet komen om lijfelijke aanwezigheid van de NVWA-medewerkers in slachthuizen overbodig te maken, omdat Europese regelgeving dat niet toestaat. Maar als er geen Europese regels waren, vervingen de camera’s de toezichthouders op de slachtvloer dan wel? Dat ervoor gevreesd wordt lijkt gezien de formulering geen irreĆ«le zorg.
Camera’s hangen nu op vrijwillige basis in slachthuizen, onder ‘regie’ van de NVWA. Cameratoezicht lijkt het ei van Columbus, maar als er niemand is om de beelden te checken op misstanden heb je er niets aan. Dan is het een dure zoethouder zonder significante afname van het dierenleed in slachthuizen. Minister Staghouwer spreekt daarom ook over kunstmatige intelligentie (AI) om de beelden scannen.
.
.
ArtificiĆ«le intelligentie klinkt trendy en veelbelovend, maar het doet opnieuw vrezen dat er in de toekomst minder mensen bij het toezicht op het slachtproces betrokken zijn. Camera’s kunnen daarmee ook zorgen voor een grotere emotionele afstand, wat weer kan leiden tot minder kennis en inzicht over de vee-industrie en slachthuizen. Laat cameratoezicht daarom geen geautomatiseerde controle worden van dierenwelzijn. Dat is mensenwerk, waarbij camera’s ons gelukkig wel heel goed van dienst kunnen zijn.
Bron:
- Rijksoverheid
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten