Biologisch boeren populairst in Gelderland
BARNEVELD - Gelderland mag zich de meest biologische provincie van Nederland noemen. Nergens zitten meer biologische boerenbedrijven dan hier, blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling.
Meer dan een miljoen biologische dieren in Gelderland
Bijna driehonderd bedrijven in Gelderland mogen zich inmiddels biologisch noemen. Dat wil zeggen dat dieren worden gehouden volgens bepaalde welzijnsnormen, zoals: genoeg ruimte, en dat groenten worden verbouwd zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.Ook als je naar het percentage kijkt, scoort Gelderland veel hoger dan het landelijk gemiddelde: 2,5 procent van de boeren hier, tegenover nog geen half procent in heel Nederland. Het aantal 'biologische dieren' in Gelderland overstijgt inmiddels het miljoen.
't Paradijs
Biologische zorgboeren
Opvallend is dat veel biologische boeren ook zorgboer zijn. Dat aantal gaat bijna gelijk op en dat is ook logisch, aldus voorzitter van Davelaar van de vereniging Bezig (Boer En Zorg In Gelderland).Van Davelaar: 'Zorgboeren hebben vaak een bepaalde kijk op het leven. Hoe sta je in het leven? Hoe ga je om met dieren, de aarde en met mensen? Dan merk je dat het productieniveau niet maximaal haalbaar is. Daar past biologisch boeren heel goed bij. Dat biologisch boeren vraagt wel om meer handwerk want in plaats van bestrijdingsmiddelen moet er bijvoorbeeld geschoffeld worden. En dat is weer een goede vorm van dagbesteding om rustig aan te doen met je werknemers'.
Open huis bioboeren
Dit hele weekend houden verschillende biologische boeren open huis. Wat opvalt is dus dat de biologische boeren ook vaak zorgboer zijn. Zorgboeren bieden bijvoorbeeld dagopvang aan dementerende ouderen of gehandicapten aan het werk hebben. Een voorbeeld is boerderij 't Paradijs in Barneveld.Zaterdag 20 juni zijn de deuren daar geopend voor geïnteresseerden. Deze biologische boerderij is een volwaardige agrarische onderneming met 30 vleeskoeien, 70 vleesvarkens per jaar en zesduizend kippen. Ook verbouwen de boeren er tientallen groenten en er zijn fruitbomen. Daarnaast is 't Paradijs de nummer van 5 van Nederland als het gaat om grootte en aantal cliënten.
'Altijd al boer willen worden'
't Paradijs wordt gerund door Caroline en IJsbrand Snoeij. Caroline: 'Van huis uit zijn wij geen boeren maar mijn man wilde altijd al boer worden. Vanaf zijn twaalfde jaar woonde hij buitenaf en hield hij al kippen en varkens. Maar het duurde nog een hele tijd voordat het zover was.''Zo'n negen jaar geleden hielpen wij beginnende zorgboeren met het verkrijgen van subsidie, toen al liepen wij tegen deze boerderij aan. Die werd toen gerund door een ouder echtpaar waarvan de kinderen de zaak niet wilden overnemen. Na een half jaar moesten deze mensen noodgedwongen hun boerderij verkopen en op datzelfde moment was er een stichting die de boerderij wel wilde overnemen, op voorwaarde dat mijn man IJsbrand en ik die zouden gaan runnen. Dat zijn we toen gaan doen'.
Zorgboerderij 't Paradijs biedt plaats aan 140 cliënten
Inmiddels werken 18 mensen in loondienst, daarnaast zijn er 60 vrijwilligers en gemiddeld 30 stagiaires per jaar actief. Caroline: 'We zijn dus een echte biologische boerderij met onder meer zesduizend kippen. Haha, zo midden in Barneveld zijn wij maar een kleintje op het kippengebied! Maar we zijn dus wel een grote zorgboerderij, met plek voor 140 mensen verspreid over alle dagen en weken.''Benadrukken wat mensen wél kunnen'
'Zo hebben we dagopvang voor ouderen met dementie, vangen we in de weekenden kinderen met autisme op en werken er overdag allerlei mensen met diverse beperkingen. Wij benadrukken wat mensen wel kunnen, niet wat ze niet kunnen. Ook vangen we kinderen in acute crisissituaties op'.Biologisch boeren en een zorgboerderij gaan dus vaak hand in hand. Caroline: 'Ja nu je dat zo zegt, het is misschien wel een manier van leven. Hoe je als mens in het leven staat. Wij zijn christelijk en dat houdt ook wel in dat we netjes met de aarde om willen gaan en dat je goed bent voor je medemens'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten