Translate

donderdag 19 mei 2016

300 miljoen konijnen gehouden in krappe kooien: 600.000 handtekening in Brussel tegen deze schande ( video )



18 mei 2016 nieuwsbericht van www.ciwf.nl

Van Dam (links) ontvangt de handtekeningen van Laugs
Van Dam (links) ontvangt de handtekeningen van Laugs
 
Gisteren overhandigden wij in Brussel de petitie met 601.345 handtekeningen tegen het gebruik van konijnenkooien in de Europese vee-industrie aan Martijn van Dam. Hij is momenteel naast staatssecretaris van Landbouw ook voorzitter van de Europese Landbouwraad. Voor de productie van konijnenvlees worden in Europa ruim 300 miljoen konijnen gehouden in krappe, kale kooien. Dit gaat gepaard met veel dierenleed. Europese wetgeving voor konijnenwelzijn ontbreekt tot nog toe.

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland: "Het overweldigende aantal handtekeningen geeft aan dat mensen het schandalig vinden dat wij in Europa op zo'n manier met konijnen omgaan. Dieren in kooien is gewoonweg niet meer van deze tijd." Na ontvangst maakte Van Dam als voorzitter kort daarna melding van de petitie tijdens de vergadering van EU landbouwministers diezelfde ochtend.

Een leger van 50 ‘konijnen’ in actie in Brussel ter gelegenheid van de overhandiging.
Een leger van 50 ‘konijnen’ in actie in Brussel ter gelegenheid van de overhandiging.

Welzijn in de konijnenindustrie

Het konijn is na de kip het meest voor vlees gefokte dier in Europa. De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan. (1) Specifieke Europese regelgeving omtrent het welzijn van konijnen bestaat niet. Mede naar aanleiding van ons campagne- en lobbywerk is recentelijk besloten dat Europarlementariër Stefan Eck de opdracht krijgt hiervoor een initiatiefrapport te schrijven: de eerste stap naar Europese wetgeving voor konijnenwelzijn.
In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt, veelal in verrijkte kooien (deze zijn o.a. iets hoger en hebben een klein plastic rooster op de bodem). Alternatief op het gebruik van kooien is het zogenaamde parksysteem, waarbij konijnen in groepen leven. Dit komt ook in Nederland voor. In België werd dit systeem per 1 januari 2016 verplicht, en vele Belgische supermarktketens verkopen al geen konijnen uit kooisystemen meer.

Konijnen2.jpg
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten