Vier makaken gaan jaren aan slopende experimenten tegemoet als onderdeel van het ruimteverkenningsprogramma van Rusland.
Dieren zijn geen astronauten. En toch neemt de Russische Academie van Wetenschappen een enorme stap terug in wetenschap en ethiek, door primaten op te nemen in haar onderzoek naar de effecten van de ruimtevaart als onderdeel van een geplande missie naar Mars.
Primaten zijn gevoelige en intelligente dieren, en zij zullen waarschijnlijk extreme angst ervaren tijdens de jarenlange verwarrende en stressvolle proeven, terwijl ze worden opgesloten in onnatuurlijke en beperkende laboratoria-omgevingen waar ze niet in staat zullen zijn om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
Er is geen reden om de donkere dagen van de eerste ruimteverkenningen te herhalen, waarin honden en primaten mishandeld werden en veelal op vreselijke wijze stierven, als onderdeel van experimentele missies. Een tragisch voorbeeld is Laika, de husky die in 1957 met de Spoetnik 2 de ruimte werd ingestuurd en binnen enkele uren na lancering stierf aan oververhitting en paniek.
Andere toonaangevende ruimtevaartagentschappen zijn gestopt met het uitbuiten van primaten en maken liever gebruik van hightech technologieën zonder dieren. Na druk van PETA US, heeft bijvoorbeeld NASA wrede stralingsexperimenten op apen in 2010 beëindigd, en het Europees Ruimteagentschap heeft in een openbare verklaring aangegeven dat het "geen enkele interesse heeft in onderzoek met apen en geen enkele noodzaak of gebruik ziet voor dergelijke resultaten".
Teken alstublieft onze petitie, waarin de Russische Academie van Wetenschappen dringend wordt verzocht om haar experimenten op apen te beëindigen en de vier makaken in plaats daarvan naar een opvangcentrum te brengen.
Teken de petitie
http://action.peta.nl/ea-action/action?ea.client.id=43&ea.campaign.id=51354&ea.url.id=616578&forwarded=true
Geen opmerkingen:
Een reactie posten