Jo-Anne McArthur | We Animals
1. Er zijn 43,9 miljoen kippen die voor vlees gehouden worden in Nederland en er leven ongeveer 20 kippen per vierkante meter.
2. Kip is een grote bron van voedselvergiftiging.
Volgens de Consumentenbond is 60% van de in winkels gekochte kipfilet besmet met campylobacter, wat verklaart waarom voedselvergiftiging van gevogelte nog steeds mensen ziek maakt ieder jaar.3. En het bevat een schokkende hoeveelheid vet.
Een gemiddelde kip kan nu wel bijna 570 ml vet bevatten. Professors Michael Crawford en Yiqun Wang van de London Metropolitan University vonden dat kip net zo veel vet kan bevatten als een Big Mac. Ze analyseerden kippendij van verschillende supermarkten en vonden dat het meer dan twee keer de hoeveelheid vet bevat als in 1940, een derde meer calorieën en een derde minder eiwit.
4. Dit is hoe een vleeskip meestal leeft:
Niet fijn. Vleeskuiken ‘schuren’ zijn meestal de lengte van een voetbalveld en kunnen wel 50.000 vogels houden. Er is vaak geen natuurlijk licht en de lucht stinkt naar ammoniak wat de ogen en de luchtwegen van de vogels kan aantasten en wat pijnlijke brandwonden kan veroorzaken. Ze zijn gefokt om tot zodanige grootte te groeien dat de benen van de kippen het begeven onder het gewicht van hun te grote lichamen. Ze kunnen naar het slachthuis worden gestuurd waar hun keel wordt doorgesneden als ze slechts 38 dagen oud zijn.
5. Het label is niet te vertrouwen.
&E, Scharrel, First Class – deze namen zijn bijna betekenisloos als het gaat om dierenwelzijn. Zelfs op boerderijen met deze labels worden dieren vaak verminkt zonder pijnbestrijding, kunstmatig geïnsemineerd, in drukke stallen gehouden, van hun kinderen beroofd en uiteindelijk verscheept om gedood te worden.6. Daarnaast, voor iedere kip die er te koop is, zijn anderen gestorven.
Jo-Anne McArthur | We Animals
Het systeem is niet alleen wreed – het is ook verspillend. Vele vogels op massafokkerijen sterven aan ziekten of verwondingen voordat ze het ‘slacht gewicht’ behalen. Omdat de stress om gevangen te worden, in kleine kratten te worden gepropt en getransporteerd te worden te veel is, sterven miljoenen kippen per jaar al voordat ze in Europese slachthuizen belanden.7. Er zijn ongeveer 43 miljoen legkippen in Nederland die 10,2 miljard eieren per jaar leggen.
Ze worden gehouden in overvolle legbatterij-achtige kooien, de zogenaamde ‘verrijkte kooi’, of ‘koloniehuisvestiging’. In een verrijkte kooi heeft een kip net iets meer leefruimte dan de grootte van een A4-vel papier, waarin ze nauwelijks haar vleugels kan strekken.8. Sinds 2008 mogen verrijkte kooien niet meer worden gebouwd, maar bedrijven die toen al met verrijkte kooien werkten, mogen dat blijven doen tot 2021.
Jo-Anne McArthur | We Animals
Daarna mogen kooikippen alleen nog in ‘koloniekooien’ worden gehouden, waar de dieren iets meer leefruimte hebben dan in een verrijkte kooi – maar dat is nog steeds minder dan twee A4-velletjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten