De meest recente update van de Great Elephant Census (GEC) laat een gitzwart toekomstbeeld voor olifanten in Afrika zien. Uit het rapport blijkt dat in slechts zeven jaar, van 2007 tot 2014, de olifantenpopulatie in Afrika met 30% is afgenomen. Een verlies van ongeveer 144.000 olifanten.
Als de huidige situatie voort blijft duren, zijn er in 2025 nog maar 160.000 olifanten over.
Dat is alarmerend. We hebben lang uitgekeken naar de resultaten van dit onderzoek, wetende dat tussen 2010 en 2012, ondanks internationale aandacht voor de stroperijcrisis en aangescherpte regelgeving in de landen waar deze dieren leven, tegen de 100.000 olifanten zijn afgeslacht om hun ivoor.
We zitten op een kantelpunt. De komende vijf jaar zijn voor olifanten van levensbelang.
Hoe gaan we de trend stoppen?
Er zijn ontzettend veel dingen die gedaan moeten worden, maar ik zal hier kort alleen de drie meest urgente maatregelen noemen.
- Ten eerste moeten we zorgen dat de middelen die er zijn, op de juiste plek terecht komen. Veel van het geld dat komt van donateurs en overheden is bedoeld om stroperij en ivoorsmokkel tegen te gaan. Maar er zijn heel veel NGO’s met heel veel verschillende meningen over wat nou die juiste methode is. Als we niet gaan zorgen voor een sterk verbeterde coördinatie op dit gebied en continent-breed focus aanbrengen, gaan we dit gevecht onherroepelijk verliezen.
- Ten tweede moeten we af van het idee opnieuw ivoor op de markt brengen en de verkoop daarvan legaal te maken. Namibië en Zimbabwe zullen op de 17th Conference of the Parties (CoP) van CITES voorstellen indienen om dit mogelijk te maken. Dit mag niet gebeuren. Het is een verkeerd signaal naar de consument en druist in tegen alle stroperijmaatregelen. De ENIGE boodschap die potentiele consumenten zouden moeten krijgen is dat het illegaal is om ivoor te kopen. Punt.
- En tenslotte moeten we zorgen dat alle pogingen die worden ondernomen om stroperij tegen te gaan, op welke schaal dan ook, er niet alleen op gericht zijn om stropers uit de parken te houden, maar juist om de netwerken erachter aan te pakken. Anti-stroperijprojecten zullen met hun tijd mee moeten gaan en meer bedreven worden in het gebruik van nieuwe technologie en data-analyse. Op deze manier kan je het stropen voor zijn. We moeten de georganiseerde criminele netwerken opsporen en uitschakelen. Het is een oorlog. En we zullen moeten knokken als we willen dat olifanten deze strijd winnen.
Het IFAW doet dat en zal dat blijven doen.
--JB
Geen opmerkingen:
Een reactie posten