Translate

zondag 2 september 2018

PvdD wil na opvang castreren en terugplaatsen van verwilderde katten voorkomen dat ze worden afgeschoten.....het terugzetten van wilde katten is symphatiek maar houdt het probleem in stand




Partij voor de Dieren: stop afschieten 'wilde' katten





De Partij voor de Dieren in Leeuwarden wil van burgemeester en wethouders weten hoeveel verwilderde katten hier jaarlijks worden afgeschoten.
Dit doet ze, omdat bij Dierenziekenhuis Drachten verschillende beschoten katten zijn binnengebracht. Het zou gaan om twee gecastreerde dieren die wel een eigenaar hadden, eentje was zelfs gechipt. Het vermoeden werd uitgesproken dat het hier katten betreft die op basis van de wet zijn beschoten.
In Friesland mogen verwilderde katten namelijk worden afgeschoten, maar de PvdD is het hier niet mee eens. Ze ijvert voor een alternatieve aanpak, waarbij ze gevangen, gesteriliseerd en teruggeplaatst worden. Ze kunnen dan geen nageslacht meer voortbrengen.
De partij vraagt b. en w. van Leeuwarden hiervoor te ijveren bij het provinciebestuur, zodat afschot kan worden beƫindigd.
DEMONSTRATIE PARTIJ VD DIEREN TEGEN AFSCHOT ? WILDE KATTEN
Omdat op 19 september een Statencommissie de beleidsnotitie Fauna en Flora gaat bespreken (waarin ook het beheer van de zwerfkattenpopulatie aan bod komt) organiseert de Partij voor de Dieren op deze dag een demonstratie voor het provinciehuis in de Stad. 
De PvdD wil dat de dieren niet worden afgeschoten, een plan wat mogelijk op tafel komt: “De enige diervriendelijke en beproefde methode om iets aan zwerfkattenproblematiek te doen is het vangen, castreren of steriliseren en terugplaatsen van de katten. Hierdoor komen er geen nieuwe katten bij. Als deze katten voldoende gesocialiseerd zijn, kunnen ze eventueel via een plaatselijk dierenasiel herplaatst worden.”
In de beleidsnotitie Flora en Fauna voor 2018 staat dat het aantal zwerfkatten teruggebracht moet worden, omdat zij jaarlijks ongeveer 140 miljoen gewervelde dieren (voornamelijk vogels) doden. In Friesland en Zeeland mogen zwerfkatten nu al afgeschoten worden.
De Nederlandse Jagersvereniging ziet opvang, castratie en terugplaatsing niet als oplossing: “Wij zijn tegen het terugplaatsen van huiskatten in de natuur, omdat het de problemen in stand houdt. Daar waar het vangen van verwilderde huiskatten onmogelijk is, moeten ze zo snel mogelijk op een andere humane wijze uit de natuur worden verwijderd. Afschot is een selectieve en diervriendelijke methode, waarbij geen sprake is van stress door vangen, hanteren en transporteren,” zo schrijft de vereniging op haar website.
De demonstratie van de PvdD vindt plaats om 13.00 uur op het provinciehuis van Groningen (Martinikerkhof 12).
Deel dit artikel:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten