Auke-Florian Hiemstra en zijn twee vrienden gingen kanovaren en visten duizenden plastic wegwerpbekers uit de grachten na het Leidens Ontzet. Dat kon zo toch niet langer, vonden zij. De drie biologen besloten alle bekertjes stuk voor stuk te fotograferen en deze elke dag te plaatsen op sociale media totdat de gemeente over zou stappen op herbruikbare statiegeldbekers. En dat lukte!
Grachtenbekertjes op de foto
Leidens Ontzet zal in 2019 gebruikmaken van herbruikbare drinkbekers. Dat heeft de Gemeente Leiden op 28 mei bekendgemaakt, na 200 dagen van grachtenbekertjes op Instagram, via een account genaamd Canal Cups. Daarna zullen alle evenementen in Leiden van herbruikbare bekers gebruikmaken. Toch blijft Auke-Florian sceptisch. Hij stopt daarom nog niet.
Zo vroeg de VVD Leiden een dag later na het goede nieuws om uitstel van de invoering in verband met verhoogde kosten voor de horeca door de invoering van de ‘ecoglazen’. Het is een bekend verhaal voor Auke-Florian, die elk jaar weer dit verzet ziet.
https://youtu.be/ZgXNVA9ngx8 Video 'When will they ever learn" Peter, Paul and Mary
Na een paar dagen vergeten
“De discussie rondom wegwerpbekers bij Leidens Ontzet speelt al bijna twintig jaar, sinds 2001.” Dat zou volgens Auke-Florian kunnen komen doordat de mensen, zodra de bekertjes zijn opgeruimd, er niet meer over na denken. “Op 4 oktober is het vaak wel in het nieuws. Iedereen maakt zich dan boos over de rommel die het Leidens Ontzet heeft achtergelaten, maar met een paar dagen is iedereen het weer vergeten. Terwijl binnen een dag een beker al via de grachten bij Katwijk de zee in kan gaan. Een jaar gaat voorbij, het is weer oktober en daar zijn alle wegwerpbekertjes weer.”
Daarom besloten de vrienden om dit jaar de Leidenaren elke dag te herinneren aan hun grachtenbekertjes. En dat niet alleen, ze zorgden dat ze aanwezig waren op inspreekmomenten in raadsvergaderingen, schreven de wethouder aan en hun bekertjes werden het onderwerp van een expositie van alle duizend foto’s. Op Koningsdag dit jaar, visten ze maar liefst 7000 bekers uit de gracht.
Midden op zee
Voor Auke-Florian is het probleem van plastic in de natuur heel duidelijk. Niet alleen viste hij duizend bekertjes uit de grachten op een stuk van 800 meter. Hij stond eerder ook al eens op het meest vervuilde strand van de Azoren, tijdens de NICO-expeditie. “Dat was zo bizar. De helft is zand, maar de andere helft van het strand bestaat uit plastic rommel. Ook midden op de Atlantische Oceaan, ver weg van mensen, kwamen we plastic tegen. Dat moet van mensen vandaan komen.”
Toen hij daarna op het Leidens Ontzet stond, zag hij zelf hoe er met plastic afval omgegaan werd. “Iemand drinkt, gooit zijn bekertje weg en gaat een nieuw bekertje halen. En dat was echt een moment dat ik dacht, dit moet anders.” Nadat hij een week later duizenden bekertjes uit de grachten viste, las hij ook nog eens een nieuwsbericht over een potvis die aanspoelde in Indonesië, overleden aan plastic. “Ze telden toen voor het eerst wat er allemaal in zijn maag zat. Er bleken 115 plastic bekertjes in zijn maag te zitten!”
Vanaf dit jaar wil de gemeente het dus anders gaan doen. “Het is ons zo vaak beloofd én niet gebeurd, dat we door blijven gaan totdat het echt zo ver is en het Leidens Ontzet gebruik maakt van statiegeldbekers. En dan hebben we 2 en 3 oktober een heel leuk feest, mét herbruikbare bekers en zonder plastic bekers in de gracht.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten