Translate

woensdag 4 september 2019

U ziet ze overal: paarden die eenzaam en alleen in de wei staan en er is geen wet die ze daar tegen beschermd ( petitie )






Zo alleen ! Wie helpt mij !!



Paarden die eenzaam en alleen in een weide staan, paarden die vele uren doorbrengen afgezonderd in een stal... Veel paarden in Nederland zijn eenzaam en lijden daar enorm onder. Veel paardenliefhebbers hebben hier waarschijnlijk geen weet van. Wij willen bekendheid geven aan dit probleem, en we willen dat er wetgeving komt die ervoor instaat dat deze kuddedieren sociaal gehuisvest worden!

Fysiek contact is een eerste levensbehoefte
Paarden doen van nature vrijwel álles samen: rusten, eten, rondlopen. Ze raken elkaar graag en vaak aan: ze krabbelen elkaars rug, snuffelen aan elkaar. Fysiek contact is een van hun eerste levensbehoeften! Als ze geen ander paard kunnen aanraken, ontstaat er stress. Ze kunnen agressief worden, of juist apathisch – en vaak ontstaan er vreemde, dwangmatige gedragingen. Dit is een uiting van ernstig lijden.

Foto: fysiek contact

Dierenleed in stallen
De meeste paarden in Nederland worden in stallen gehouden. Als ze mazzel hebben, mogen ze af en toe even naar buiten. De meeste stallen zijn zo ingericht dat de paarden elkaar niet kunnen aanraken; er zijn zelfs stallen waar ze elkaar niet kunnen zíén! En het is lang niet vanzelfsprekend dat de eenzame uren in de stal worden afgewisseld met uren van samenzijn in een groepsruimte, weide of paddock. Van de Nederlandse manegepaarden bijvoorbeeld, heeft 17 procent nooit fysiek contact met soortgenoten.
Eenzaam in een paardenstal

Eén op de vijf particulier gehouden paarden in de weide is eenzaam
Dier&Recht heeft in juni 2019 paarden van particulieren onderzocht die buiten in weides of paddocks staan. Van de bijna zeshonderd geobserveerde paarden bleek een vijfde alleen te staan in de wei. Een deel daarvan had zelfs geen andere paarden in z’n blikveld! Een vijfde van de buiten gehouden paarden in particulier bezit is dus eenzaam. De kans is groot dat hun eigenaren daar geen idee van hebben.

Teken de petitie
Duizenden paarden lijden aan eenzaamheid, en er is geen wet die ze daartegen beschermt. Ze hebben onze hulp nodig! Teken de petitie en roep de minister op om door middel van wetgeving in ieder geval de meest essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen!



PETITIE:


1 opmerking: