Translate

donderdag 2 januari 2020

Wetenschappers van de universiteit van Sydney schatten dat zo’n 480 miljoen dieren het leven hebben gelaten bij de bosbranden ( vreselijk, maar hoe komen ze aan die cijfers ? )



Wetenschappers van de universiteit van Sydney schatten dat zo’n 480 miljoen dieren het leven hebben gelaten bij de bosbranden die het land sinds september teisteren. In dat aantal zit ook bijna een derde van alle Australische koala’s ( 8000 )


Verbrande kangoeroes

De bosbranden vormen ook een ramp voor de kangoeroes, slangen, koala’s en de vele andere dieren die het land rijk is. De Australische milieuminister Sussan Ley zei vorige week dat zo’n 30 procent van het leefgebied van de koala’s al is verdwenen. Geschat wordt dat zo’n 8.000 koala’s zijn omgekomen. Philpott zag op een tocht door een getroffen bos verschillende koala’s die zo waren verbrand dat ze met de boom versmolten waren.



Om de achterliggende oorzaak van de bosbranden – klimaatverandering – kan niemand heen. Sinds 1960 is het aantal hete dagen in Australië verdubbeld. Normaal liep het bosbrandseizoen van december tot februari, nu begint het ‘seizoen’ al in september. ‘Het zijn normaal gesproken vooral de makkelijk brandbare eucalyptusbossen die in brand vliegen, maar in de afgelopen tien jaar zijn ook delen van onze tropische bossen eraan gegaan. 
Die bossen zijn eeuwenlang gevrijwaard gebleven van branden’, zegt hoogleraar vuurwetenschappen David Bowman van de universiteit van Tasmanië. Hij noemt de reikwijdte en de duur van de huidige branden ‘niet te bevatten’. ‘In zo ongeveer alle staten woeden branden en ze gaan niet uit. De brandweermannen zijn uitgeput, Sydney zit al weken in de rook en we hebben nog zeker vijf, zes weken van hitte voor de boeg. Het is bizar.’
De branden hebben de discussie over het klimaatbeleid op scherp gezet. Deze week haalde burgemeester Clover Moore van Sydney uit naar de regering. ‘Als het droogste continent op aarde zien we als eerste de gevolgen van de versnelde opwarming’, aldus Moore. ‘De regering laat ons in de steek. Het is tijd dat we echt iets gaan doen.’
Moore staat niet alleen. De brievenrubriek van de Sydney Morning Herald stroomde deze week vol met post van lezers die vinden dat Australië een voortrekkersrol moet gaan spelen in de strijd tegen de uitstoot van CO2. Oud-brandweercommandant Greg Mullins schreef recent in dezelfde krant dat hij de regering vorig jaar twee keer heeft gewaarschuwd voor ‘ongekend’ brandgevaar. ‘Ik ga ervan uit dat onze regering, als het vuur is gedoofd en de rook is gaan liggen, eindelijk het onvermijdelijke zal inzien en echt iets zal gaan doen om de grondoorzaak – CO2-uitstoot – aan te pakken.’
Tot nu toe houdt de door liberaal John Morrison geleide regering vol dat Australië al een ‘rechtvaardige’ en ‘krachtige’ bijdrage levert. Het land heeft beloofd om over tien jaar de CO2-uitstoot met ruim een kwart terug te dringen ten opzichte van het niveau in 2005. Dat is ambitieus, maar het laat buiten beschouwing dat Australië indirect veel bijdraagt aan de wereldwijde uitstoot omdat het een van de grootste kolenexporteurs is.
Hoewel de bosbranden een kantelpunt zouden kunnen vormen, is de kans klein dat Morrison een radicale koerswijziging zal voorstellen. Als minister nam hij in 2017 een stuk steenkool mee naar het parlement om zijn steun aan de kolenindustrie duidelijk te maken. En bij de verkiezingen vorig jaar ging de concurrent, de Labour-partij, met een ambitieus klimaatbeleid de campagne in om vervolgens een grote nederlaag te lijden.
Maar Morrisons harde opstelling kan ook een misrekening blijken. In december ging de premier doodleuk op vakantie in Hawaii terwijl het land in brand stond. Na hevige kritiek brak hij zijn vakantie vroegtijdig af.
Hoogleraar Bowman noemt het ‘jammer’ dat het onderwerp een politieke splijtzwam blijkt. ‘Daardoor is het moeilijk om een rationele discussie te voeren hoe we ons gedrag en beleid moeten aanpassen’, aldus de hoogleraar. ‘Ik bedoel: kijk om je heen. Als dit elk jaar gebeurt, gaat onze economie, die voor een deel op toeristen leunt, in elkaar klappen. Waarom zou je willen verdedigen dat wat er nu gebeurt, normaal is?’
Ook koalaverzorger Philpott maakt zich zorgen. Door de droogte neemt de hoeveelheid proteïne in de bladeren af en gaat het gifgehalte juist omhoog, zegt hij. ‘Als we de trend niet weten te stoppen, weet ik niet of de koala’s het overleven.’
MEER OVER DE BOSBRANDEN IN AUSTRALIË
Australische leger ingezet voor bevoorrading van door branden geteisterde oostkust
De Australische regering heeft woensdag het leger ingezet om de duizenden bewoners en toeristen aan de oostkust te helpen. Zij zijn door de bosbranden in problemen gekomen. De bevoorrading zal volgens de autoriteiten zeker twee weken lang doorgaan. Omdat de temperaturen in het weekend naar verwachting weer gaan stijgen, hebben de autoriteiten in de deelstaat New South Wales grootscheepse evacuaties gelast.
Correspondent vanuit Australië: ‘Het is een apocalyptisch landschap, een woestenij’
Hevige bosbranden teisteren Australië. Het dodental staat inmiddels op twaalf, miljoenen hectares bos zijn verwoest. Correspondent Jeroen Visser is ter plaatse: ‘Het is alsof je van Groningen naar Maastricht rijdt en nog verder, en alleen maar zwartgeblakerd bos ziet.’
Ten minste 8.000 koala’s kwamen om in Australische vlammenzee
Bij de aanhoudende bosbranden in Australië zijn ten minste 8 duizend koala’s om het leven gekomen. De Australische milieuminister Sussan Ley zei vrijdag dat zo’n 30 procent van het leefgebied van de ‘iconische diersoort’ verdwenen is in de regio waar de hevigste branden woeden. 

Onderste tekst Bron: Volkskrant




Geen opmerkingen:

Een reactie posten