Uit een rapport van de Europese rekenkamer blijkt dat de inspanningen van Brussel om de achteruitgang van bijen, wespen, zweefvliegen, vlinders, motten en kevers te voorkomen, grotendeels ineffectief zijn geweest.
Slechts één voltijdse ambtenaar binnen de Europese Commissie is belast met het werken aan een EU-"bestuivers initiatief" dat twee jaar geleden met grote fanfare werd gelanceerd.
Het aantal uren werk dat gewijd is aan de bestrijding van de impact van pesticiden komt overeen met een tweede voltijdse equivalent.
Tussen 2013 en 2019 werden 206 noodvergunningen verleend voor het gebruik van drie neonicotinoïden – imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin. Sinds 2018 zijn ze streng verboden voor gebruik In het speciale verslag van de controleurs wordt verder benadrukt dat de lidstaten hun gebruik van pesticiden die als verantwoordelijk worden beschouwd voor massale verliezen van honingbijen, hebben mogen voortzetten.
Samo Jereb, lid van de Europese rekenkamer die verantwoordelijk is voor het verslag, zei: "Bestuivers spelen een essentiële rol in de voortplanting van planten en ecosysteemfuncties, en hun achteruitgang moet worden gezien als een grote bedreiging voor ons milieu, landbouw en hoogwaardige voedselvoorziening. De EU-initiatieven die tot nu toe zijn genomen om wilde bestuivers te beschermen, zijn helaas te zwak geweest om vruchten af te werpen."
De belangrijkste reden voor het uitzonderlijke gebruik van neonicotinoïden was een gebrek aan alternatieven om de druk op ziekten in hun land aan te pakken, aldus de controleurs.
De Duitse pesticiden fabrikant Bayer en de National Farmers Union in het Verenigd Koninkrijk zijn betrokken bij een juridische strijd bij het Europese hof van justitie over het neonicotinoïden verbod van 2018, waardoor activisten zich zorgen maken over het feit dat het zou kunnen worden vernietigd.
Doug Parr, de belangrijkste wetenschapper bij Greenpeace UK, zei: "Deze 'noodvergunningen' worden verondersteld te worden verleend alleen in uitzonderlijke omstandigheden, maar in het tempo waarin ze worden uitgedeeld, lijkt het erop dat voor sommige landen uitzondering is uitgegroeid tot de regel.
Bijna vier vijfde van wilde bloemen en gewassen is in verschillende mate afhankelijk van insectenbestuiving.
Een door de EU gefinancierd project schatte de jaarlijkse bijdrage van insecten bestuivers aan de Europese landbouw op ongeveer 15 miljard euro.
Een wereldwijd beoordelingsrapport over 2019 bevestigde een negatieve trend in het aantal insecten in het algemeen, waarbij meer dan 40% van de insectensoorten met uitsterven wordt bedreigd. De meest getroffen insectensoorten zijn vlinders, motten, bijen en kevers.
Een verlies aan habitat van omschakeling naar intensieve landbouw, en het gebruik van pesticiden en meststoffen behoren tot de belangrijkste oorzaken van achteruitgang.
Er is gebruik gemaakt van monitoringgegevens voor vlinders om een referentiepunt te bieden over de status van veel andere insecten in de EU. Hieruit blijkt dat sinds 1990 de populatie van gecontroleerde vlinders met 39% is afgenomen.
Ons voedsel zonder bijen
Het verbouwen van voedsel zal zonder de bestuiving van insecten sterk in productie dalen. Als de bestuiving van insecten volledig weg zou vallen zal de wereldwijde voedselproductie met ongeveer 10% verminderen. Met een steeds groeiende wereldbevolking wordt dit al snel een probleem.
Daarnaast is de economische impact groot. Alleen voor Nederland zou het al gaan om een geschat inkomstenverlies van 1 miljard euro.
Er worden nu al regelmatig imkers ingezet, die met hun honingbijen bestuivingsdiensten leveren aan fruit- en groentetelers.
Er worden nu al regelmatig imkers ingezet, die met hun honingbijen bestuivingsdiensten leveren aan fruit- en groentetelers.
In delen van China kunnen we zien wat er gebeurt als de bijen niet meer voor ons bestuiven. De fruittelers hebben daar zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt dat alle bijen zijn uitgestorven. Om toch appels te kunnen telen worden de appelbomen daar met de hand bestoven. Om o,4 ha te bestuiven zijn 20 personen 10 uur lang bezig. Een zeer tijdrovende en kostbare klus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten