De beruchte Woerdense teckelfokkers moeder en dochter Betty en Marion van Z. zijn door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een boete van 25.000 euro, wegens fraude en oplichting en het op grote schaal verwaarlozen van honden. Ook kregen ze een beroepsverbod opgelegd van 5 jaar.
Woerdense teckelfokkers krijgen boete en beroepsverbod
Malafide Woerdense teckelfokkers krijgen boete en beroepsverbod | Foto: publiek domein
Moeder Betty en dochter Marion van Z. werden beschuldigd van het onthouden van zorg aan tientallen honden, valsheid in geschrifte en het bedrijfsmatig handelen zonder hiervoor de juiste papieren te hebben. Daarbij werden onder meer de honden niet binnen enkele weken na de geboorte geregistreerd, terwijl dit wettelijk verplicht is. Er werd gefraudeerd met de dierenpaspoorten en gelogen over de ouders en herkomst van puppy’s, met alle risico’s van dien, zoals gedragsstoornissen, het overerven van ziektes en afwijkingen. Hierover zijn afgelopen jaren veel meldingen binnengekomen van verdrietige en gedupeerde baasjes.

Boete, beroepsverbod en voorwaardelijke cel

Aanvankelijk was door het OM 40.000 euro boete geëist waarvan de helft voorwaardelijk, maar de rechter legde een hogere boete op van 25.000 euro. Naast de boete en een beroepsverbod kreeg dochter Marion ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Het is niet bekend of ze in beroep gaan tegen de uitspraak.
.
.
De zaak tegen de Woerdense teckelfokkers kwam op gang in 2018 toen het AVROTROS-programma Opgelicht?! aandacht besteedde aan de fraude met dierenpaspoorten. Karen Soeters van House of Animals was in de uitzending aan het woord en zij lichtte toe hoe ‘kinderlijk eenvoudig’ de fraude met dierenpaspoorten en chips is, met de twee teckelfokkers als voorbeeld.
.
.
Al snel volgden inbeslagnames van grote aantallen honden en begonnen de feiten en bewijzen tegen moeder en dochter Betty en Marion zich op te stapelen.
.
.
De situatie verbetert niet, er worden opnieuw honden in beslag genomen. De twee voelen zich in Nederland in het nauw gedreven en vertrekken met de noorderzon naar Hongarije, berucht om de broodfokhandel en malafide puppyhandel.
.