DIEREN Een groep van 36 reuzenschildpadden is als onderdeel van een conservatieprogramma uitgezet op het eiland San Cristobal, onderdeel van de Galapagosarchipel, waar de soort Chelonoidis chathamensis een van de 15 inheemse schildpaddensoorten is. De eilandengroep heeft een totale schildpaddenpopulatie van naar schatting 6.700 stuks, aldus het Nationaal Park Galapagos.
“De wetenschappelijke informatie die we over deze schildpadden hebben, bevestigt dat ze in goede gezondheid verkeren, met een goede populatiestructuur die hun voortbestaan garandeert”, aldus parkdirecteur Danny Rueda. De bewuste soort reuzenschildpad wordt echter als bedreigd beschouwd door de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN).
De schildpadden, die tussen de zes en acht jaar oud zijn en tussen de 3 en 5 kilo wegen, zijn een tijdje in quarantaine geweest voordat ze zijn vrijgelaten, aldus Rueda. Met metingen van de lichaamstemperatuur en hartslag, en testen van bloed en ontlasting kon worden uitgesloten dat de dieren ziektes of parasieten zouden meenemen naar hun nieuwe thuis.
Het Dolfinarium in Harderwijk heeft harde kritiek gekregen van de commissie Dierentuinen die het park in opdracht van minister Schouten bezocht. De dieren worden te veel gebruikt als ‘performers’, veel dierverblijven zijn ondermaats en de educatieve boodschap is ver te zoeken, luidt het vernietigende oordeel de commissie. Reden voor de Partij voor de Dieren om bij de minister opnieuw aan te dringen op sluiting van het Dolfinarium.
“De maat is nu echt vol. Er is te veel structureel mis in het Dolfinarium om nog te kunnen verantwoorden dat dit park open blijft. Morgen zal ik voor zo snel mogelijke sluiting pleiten tijdens het debat met de minister over dierenwelzijn”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg.
Minister Schouten van LNV liet het Dolfinarium in oktober 2019 beoordelen door de visitatiecommissie Dierentuinen van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). In aanloop naar het debat van dinsdag 29 september stuurde zij onlangs het uitgebrachte advies naar de Kamer. De commissie heeft forse kritiek heeft op een groot deel van de dierverblijven: “te weinig uitdaging en geen of onvoldoende daglicht”. Verder stelt het rapport dat de dolfijnen en Californische zeeleeuwen te veel worden gebruikt als 'performers' en tijdens de shows onnatuurlijk gedrag moeten vertonen. Als voorbeeld noemt de commissie de clowneske optredens van de zeeleeuwen en het "rijden" van verzorgers op of hangend aan dolfijnen. "Dit brengt een verkeerde en niet educatief verantwoorde boodschap over op het publiek", aldus de commissie.
'Geen knuffeldieren' Over de educatieve taak van het Dolfinarium is de commissie uiterst kritisch: "Er kan zoveel meer verteld worden over het soorteigen gedrag en de bedreigingen waar de diersoorten mee te maken hebben". Vooral de fotomomenten met dolfijnen en zeeleeuwen zijn de commissie een doorn in het oog. "Ze vormen een risico voor de bezoeker en zijn educatief niet van toegevoegde waarde. Ze geven een onnatuurlijk beeld van het dier aan een kind. Deze dieren zijn geen huis- of knuffeldieren. Daarnaast kan het aanraken van het dier tijdens een fotomoment een gevaar voor het kind vormen, doordat het dieren zijn met een roofdierengebit en potentieel dragers zijn van zoönosen."
Circus
De Partij voor de Dieren dringt al langer aan op de sluiting van het Dolfinarium. In 2016 sprak Ric O’Barry, voormalig trainer van Flipper en boegbeeld voor dolfijnenbescherming, op uitnodiging van de PvdD in de Tweede Kamer. Ook hij riep op tot sluiting van het Dolfinarium. Steeds meer landen verbieden het in gevangenschap houden van dolfijnen. Wassenberg: "Het dolfinarium is een circus. Dolfijnen doen kunstjes met geen ander doel dan vermaak. Dat was juist één van de argumenten om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. Verschillende Europese lidstaten hebben om die reden dolfinaria al verboden. Nederland moet dit voorbeeld snel volgen."
Een compleet media-overzicht vind je op onze crowdfundwebsite. En als je daar toch al bent: help ons met de laatste loodjes. Dan kan de rechtszaak van start! Of wanneer je al bijgedragen hebt (veel dank!), stuur deze mail dan door aan iemand anders die het wellicht ook interessant vindt.
De grote modemerken Tommy Hilfiger en Calvin Klein hebben officieel het gebruik van exotische dierenhuiden verboden. Hun moedermaatschappij PVH Corp. heeft deze beslissing genomen na overleg met de dierenwelzijnsorganisatie PETA.
Met deze overwinning voor PETA wordt dierenleed in de mode-industrie en een mogelijke volgende pandemie voorkomen. De organisatie was bezorgd vanwege het verband tussen de handel in wilde dieren en planten en besmettelijke ziekten zoals COVID-19. Hilfiger meldt het volgende in een verklaring aan PETA:
“Bij Tommy Hilfiger houden we ons bezig met het creëren van een betere mode-industrie, door mode te maken zonder verspilling en waar iedereen welkom is. We nemen het milieu, mensenrechten, onze gemeenschap en verwante zaken serieus. Daarom gebruiken we geen bont of exotische huiden in onze collecties. Samen kunnen we de mode voorgoed vooruit helpen.”
Volgens onderzoek van PETA schuilt er veel dierenleed achter de exotische huidindustrie. Zo worden bij alligators de nek open gehakt en worden metalen staven in hun hoofd geschoven, slangen worden vol water gepompt om hun huid los te maken, die wordt afgepeld, vaak terwijl ze nog bij bewustzijn zijn en bij struisvogels worden de veren geplukt terwijl de vogels nog leven.
Het leed achter exotische dierenhuiden
PETA documenteerde over de wreedheid tegenover dieren en over de onhygiënische omstandigheden op intensieve boerderijen in Azië, Afrika en de VS. De smerige omstandigheden waarin wilde dieren worden grootgebracht en geslacht voor hun huid, zijn te vergelijken met de omstandigheden die aanleiding gaven tot COVID-19. Ze vormen een bedreiging voor toekomstige pandemieën. Dan Mathews, Senior Vice President van PETA zegt:
“Achter elk item van krokodillenleer of slangenleer zit een dier dat een gewelddadige, bloedige dood heeft meegemaakt. Zoals biologen aangeven, is het vangen, opsluiten en slachten van wilde dieren niet alleen wreed en onnodig, maar ook de oorzaak van pandemieën zoals die waar we nu allemaal mee te maken hebben.”
Naast Tommy Hilfiger en Calvin Klein stoppen de volgende merken van PVH ook met het gebruik van exotische dierenhuiden: IZOD, Arrow, Geoffrey Beene, Warner’s, TRUE, Van Heusen en Olga by Warner’s. PVH voegt zich bij andere bedrijven zoals Brooks Brothers, Jil Sander, Chanel, Diane von Furstenberg, HUGO BOSS, Victoria Beckham en Vivienne Westwood die exotische huiden verbieden. Let bij het kopen van kleding en accessoires op het ‘PETA Approved Vegan‘ logo, dat wereldwijd inmiddels door ruim 1000 modebedrijven wordt gehanteerd.
Als je dit ziet, weet je dat het merk nooit wol, bont, leer, veren, schubben of andere dierlijke materialen gebruikt.
Op dit moment zitten er meer dan 40 apen in het proefdiercentrum van de KU Leuven. De dieren worden onderworpen aan een strikt waterregime. De dorstige apen krijgen pas water als ze hun taken goed uitvoeren. Op deze manier worden de apen gedwongen mee te werken. De dieren hebben open wonden op hun hoofd die zorgen voor irritatie. Via boorgaten in hun schedel worden elektroden geïmplanteerd.
Deze universiteit voert al 30 jaar vreselijke experimenten uit en dit jaar zijn 3 nieuwe projecten met resusapen gestart. Maar liefst 12 dieren zullen de komende jaren zware trainingsprogramma’s doorlopen, ingrijpende hersenoperaties ondergaan waarbij elektroden worden geïmplanteerd en op strenge waterdiëten worden gezet.
Met cement wordt een "hoedje" aan de schedel vastgehecht.
Wist je dat Nederland het Europese centrum is van de internationale apenhandel voor dierproeven? Jaarlijks worden er maar liefst 10.000 apen in Europa gebruikt voor dierproeven. Apenhandelaar Hartelust uit Tilburg importeert de apen uit China en verhandelt de dieren aan binnen- en buitenlandse laboratoria zoals het Erasmus MC en de KU Leuven.
Jij kan de apen helpen. Op donderdag 1 oktober organiseren we een demonstratie voor de ingang van de universiteit. Ook zijn we een petitie gestart en eisen we de vrijlating van de 40 proefapen die opgesloten zitten in het proefdiercentrum. Kom naar onze demonstratie en deel onze petitie!