Na schaap Dolly is er nu ook het paardje Kurt. Die eerste ging de geschiedenisboeken in als het eerste volwassen gekloonde zoogdier, die tweede zal voor het voortbestaan van de wilde przewalskipaarden zorgen.
“Hij is volledig gezond en normaal”, klinkt het. “Hij geeft kopstoten en trapt er op los wanneer hij zich bedreigd voelt. En hij vraagt om melk van zijn surrogaatmoeder.” De San Diego Zoo in de Amerikaanse staat Californië is erin geslaagd om voor het eerst een przewalskipaard te klonen. Het veulen genaamd Kurt werd op 6 augustus geboren bij een surrogaatmoeder in Texas. Hij is een kloon van een mannelijk przewalskipaard waarvan het DNA zo’n veertig jaar geleden ingevroren werd.
De geboorte van Kurt is uitzonderlijk, al is hij niet het eerste gekloonde paard. Wetenschappers gingen met tal van gedomesticeerde dieren aan de slag nadat werelds meest bekende kloon, het schaap Dolly, in 1996 succesvol geboren werd. Vissen, muizen, varkens, honden, kamelen, geiten en enkele kleinere apensoorten werden in het verleden al eens ‘gedupliceerd’. Maar voor wilde soorten, zoals onder andere het przewalskipaard, is de techniek nog erg nieuw.
Dag op dag 15 jaar geleden is ’s werelds bekendste schaap op zesjarige leeftijd overleden. Het dier, annex wetenschappelijke mijlpaal, werd genoemd naar een rondborstige countryster en sloeg de (academische) wereld met verstomming. Een team Schotse onderzoekers had een techniek uit de jaren 50, die enkel getest was op kikkers, van onder het stof gehaald om zonder enige aanloop, precedent of ander vooronderzoek een zoogdier te klonen. Poef, uit het niets verscheen Dolly.
Schaap Dolly
Twaalf voorouders
En de geboorte van Kurt is niet enkel uitzonderlijk, maar ook erg belangrijk. Rond 1960 werd het przewalskipaard als ‘uitgestorven in het wild’ bestempeld en waren de paarden enkel in de dierentuin te vinden. “Intensieve kweekprogramma’s hebben de wilde soort doen herstellen, maar hebben wel voor grote genetische verliezen gezorgd.” Op de grasvlaktes van China en Mongolië zijn er vandaag opnieuw wilde przewalskipaarden te vinden, maar die zijn allemaal terug te leiden naar twaalf voorouders. En die inteelt is geen goed nieuws voor het voortbestaan van de soort.
Kurt moet daar nu verandering in brengen. Hij zorgt voor nieuw genetisch materiaal en hopelijk voor nageslacht dat op zijn beurt weer genetisch anders in elkaar zit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten