De Nederlandse arts en zijn vrouw in Zuid-Afrika.
Nederlandse arts jaagt op Afrikaans wild: “Wat ik doe is volkomen legaal”
In een onderzoek van de dierenorganisatie PETA is een Nederlandse arts uit West-Brabant opgedoken. Op een foto is te zien hoe hij – met zijn geweer nog in zijn hand – triomfantelijk naast een zojuist geschoten buffel poseert. Uit een interview met het AD blijkt dat hij zich van geen kwaad bewust is; sterker nog, hij vindt juist dat hij iets goeds doet.
PETA deed onderzoek naar de jacht op wilde dieren in Zuid-Afrika en de betrokkenheid van de president hierbij. Cyril Ramaphosa zou heimelijk aan de ontwikkeling van een landgoed voor trofeejacht werken. Op dit landgoed – dat Diepdrift heet – zou hij dieren uit zijn persoonlijke wildfokkerij uitzetten. Daarnaast zou hij een aandeel van 50 procent hebben in Tsala Hunting Safaris.
“Het is gewoon business”
In het onderzoek komt dus ook een foto van een Nederlandse arts voorbij. De mogelijke publicatie van zijn foto wekt bij hem irritatie. Maar hij mengt zich in ieder geval niet in discussies op social media. Hij ziet sommige collega-jagers dat wel doen:
“Dan rollen de doodsbedreigingen weer over ze heen.”
Hij stuit met zijn jaaghobby vaak op onbegrip. Dat is volgens hem onterecht; het wildlife is juist gebaat bij jagers:
“Wat veel mensen toch niet willen snappen is dat het wildlife juist floreert in Afrika, dankzij de jacht. Een koedoe schieten kost 2000 euro, een buffel varieert van 8000 tot 16.000 euro. Het is gewoon business. Van dat geld worden de dieren beschermd, worden de jachtopzieners betaald, plus alle middelen die zij nodig hebben, soms zelfs met helikopters, machinegeweren, zo gaat dat. Van dat geld wordt dus de wildpopulatie op niveau gehouden. In landen waar de jacht wel verboden is, loopt het aantal dieren door stropers keihard achteruit. De meeste mensen in Afrika zijn arm, eten hun laatste papegaai nog op als het moet. Maar zolang de jacht toegestaan is, worden de dieren juist beschermd. In Afrika draait nou eenmaal alles om geld.”
“Volkomen legaal”
Hij geeft verder aan dat wat hij doet “volkomen legaal” is en ziet het jagen als een onschuldige hobby:
“De een koopt een auto van 60.000 euro en ik rijd in een Clio en geef mijn geld hier aan uit. Het daadwerkelijke schieten is maar een klein onderdeel. Het bijzondere is de hele voorbereiding, de zoektocht, de spanning van de kans dat je aangevallen wordt, het bepalen welk dier je gaat schieten, want je wilt het liefst een vrouwtje zonder tanden dat al verstoten is door de kudde en een jaar later toch doodgaat… Je bent er weken mee bezig.”
“Minder vlees gaan eten”
De arts-jager zegt dat hij door de jacht meer begaan is met het lot van dieren en vindt veel mensen hypocriet:
“Door de jacht ben ik zelf juist minder vlees gaan eten, want ik zie de ogen van een ree of welk dier dan ook, nog zo voor me. Ik eet sowieso alleen zelf geschoten vlees, want de manier waarop de varkensindustrie werkt, is vreselijk. Het vlees op míjn bord heeft tenminste nog vrij rondgelopen. Er zijn zoveel mensen met een hele grote bek, maar als we bijvoorbeeld zeggen: oké, we schieten geen ganzen meer die het grasland kaalvreten, we gaan ze verjagen: doe je mee om zes uur ‘s ochtends? Dan komen ze niet. Nee, dan moeten ze vroeg op en met een laserlamp het weiland in, daar hebben ze ook weer geen zin in.”
Trofeejacht is immoreel
Door de trofeejacht worden jaarlijks hoge aantallen wilde dieren, zoals neushoorns, olifanten, buffels of leeuwen in Afrika gedood. Vooral toeristen houden zich ermee bezig. Deze jachttoeristen betalen enorme bedragen om tijdens een vakantie een (wild) dier te mogen doden. Rowena Vanroy, campagnecoördinator Animal Rights:
“Een individu opjagen en doden om geld te genereren dat vervolgens theoretisch gebruikt kan worden om zijn of haar soortgenoten te beschermen is altijd immoreel. De trofeejacht is gebaseerd op uitbuiting en moet verboden worden.”
Animal Rights publiceerde een artikel over de argumenten waarom de trofeejacht niet helpt bij het in stand houden van de wilde dierenpopulaties en dus de dieren nooit beschermt. Jagers willen vooral jonge, sterke dieren doden terwijl bij natuurlijke selectie juist de zwakkere, oudere dieren zouden sterven. Het kunstmatig controleren van een diersoort middels de trofeejacht heeft zelfs nadelige gevolgen voor het soort, omdat de gezondste dieren met de beste genen worden doodgeschoten. Lees het artikel hier.
Bron:
© AnimalsToday.nl Frank Boels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten