Translate

zondag 17 mei 2020

“Belachelijk dat er honden gefokt worden met waterhoofdjes, te kleine schedels en heftige afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg waardoor deze dieren continu vreselijke pijn ervaren.” zeggen dierenartsen





Tea cup - hondje

Chihuahua’s en Dwergkezen hebben altijd hoofdpijn

Dier&Recht start een voorlichtingscampagne over de vele gezondheidsproblemen van miniatuurhondjes. Eigenaren, kopers, fokkers en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van het lijden van deze dieren. De organisatie pleit voor duidelijke regels en strikte handhaving rondom het fokken en verkopen van deze populaire hondjes.
Vlinder hondje


Wat zijn miniatuurhondjes?
Het gaat om extreem kleine hondjes die meestal lichter zijn dan vijf kilo. Er vallen drie groepen te onderscheiden:
  • Dwergrassen (bijvoorbeeld Chihuahua’s, Dwergkeesjes, Vlinderhondjes)
  • Bestaande rassen die steeds kleiner worden gefokt of gekruist worden tot nieuwe minirassen (bijvoorbeeld mini-Jack Russels, Maltipoos)
  • TeaCup-hondjes (hondjes die zo klein zijn dat ze als pup in een theekopje passen)
Chronische hoofdpijn door te kleine schedel
Het kleine formaat van deze hondjes veroorzaakt ernstige problemen. Het grootste probleem is hun schedel: die is te klein voor hun hersenen. De hondjes hebben hierdoor altijd hoofdpijn. Die kleine schedel zorgt ook voor uitpuilende ogen en gebitsproblemen. Verder kampen deze hondjes met pijnlijke skelet- en gewrichtsaandoeningen, en breken ze heel gemakkelijk hun broze botjes. Het komt ook regelmatig voor dat zo’n hondje per ongeluk wordt doodgebeten door een andere hond.
Dwergkeesje

Miniatuurhondjes zijn wettelijk verboden
Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die hun welzijn schaden. Toch worden miniatuurhondjes volop gefokt en aangeboden, hun populariteit groeit met de dag.

Dierenartsen spreken zich uit
De vele gezondheidsproblemen van deze dieren zijn nog nauwelijks bekend. “Er lopen ontzettend veel Chihuahua’s en Dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet,” aldus Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht. Ook dierenarts en presentator Piet Hellemans maakt zich grote zorgen: “Belachelijk dat er honden gefokt worden met waterhoofdjes, te kleine schedels en heftige afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg waardoor deze dieren continu vreselijke pijn ervaren.” Dierenartsen van Caring Vets sluiten zich aan bij deze campagne, zij komen zelf ook met een officieel statement.

De campagne
Dier&Recht wil consumenten duidelijk maken dat het fokken van minihondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De organisatie pleit voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. Dan weten 
fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben, en kan de NVWA handhaven op naleving.

In het bijgevoegde rapport vindt u meer informatie over de vele gezondheidsproblemen bij miniatuurhondjes.

Rapport Klein kleiner kleinst Miniatuurhondjes onder embargo tot maandag 18 mei 6.00 uur.pdf
1.46 MB
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten