Translate

woensdag 27 mei 2020

Wakker Dier vraagt in een brief aan de minister LNV een 'Nationaal Hitteplan' voor landbouwdieren (brief bij artikel)



Vorig jaar werd de vee-industrie verrast door de extreem hoge temperaturen. Daardoor kon men niet adequaat reageren en zeker 163.000 dieren bezweken door de hitte. De kans is groot dat de komende zomer weer net zo heet wordt als die van 2019. Meteorologen voorspellen meerdere hittegolven en tropische temperaturen. “Een drama voor de dieren, zij hebben vanaf 25 °C al echt last van de warmte,” zegt Hilhorst.

Hittestress

Bij hittestress kunnen dieren niet meer genoeg afkoelen, met allerlei welzijnsproblemen tot gevolg. Bij extreme hitte sterven er zelfs dieren. Vooral ‘hoogproductieve’ dieren, zoals plofkippen en koeien die heel veel melk geven, hebben veel last van warmte. In de Nederlandse stallen is het lastig voor dieren om af te koelen. Weilanden hebben vaak geen schaduw en in kippen- en varkensstallen is het meestal nog warmer dan buiten.

Stalbezetting

Bij extreme hitte kunnen boeren de stallen vaak niet voldoende koelen. Daarom is het raadzaam daar nu al op te anticiperen. Een effectieve maatregel is om zomers minder dieren in de stal te plaatsen. “Voor varkens, koeien en kalveren is dat nu al te laat, die stallen zijn al helemaal gevuld. Maar plofkippen leven veel korter, dus voor hen kan nog tijdig iets worden gedaan,” zegt Hilhorst.

Hitteplan voor dieren

Wakker Dier vraagt de minister om een ‘Nationaal Hitteplan voor dieren’. Er is een vrijwillig hitteplan voor diertransport, maar de eisen zijn slap en niet iedereen houdt zich eraan. Om hittestress in stal of weide te voorkomen, heeft de overheid nog geen enkele maatregel genomen. “Totdat er een hitteplan is, is de kans groot dat er ieder jaar duizenden dieren bezwijken,” zegt Hilhorst.




Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit t.a.v. minister Schouten  Postbus 20401  2500 EK Den Haag 

        Amsterdam, 26 mei 2020

Betreft: maatregelen tegen hittestress bij dieren
CC: Tweede Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 

Geachte minister Schouten,

Wij staan aan de vooravond van een verzengend hete zomer, waarin miljoenen dieren weer last zullen hebben van hittestress. Er is tot nu toe niets waaruit blijkt dat uw ministerie en de Nederlandse veesector hierop is voorbereid. Dit betekent dat er ook dit jaar weer duizenden dieren kunnen stikken in hun stal of bezwijken op transport. Terwijl u vorig jaar in september in de Tweede Kamer aangaf dergelijke situaties onacceptabel te vinden. 

Landbouwhuisdieren hebben volgens het ‘Besluit houders van dieren’ recht op bescherming tegen slechte weersomstandigheden en recht op een goed stalklimaat. Een recht dat nu niet wordt beschermd. Terwijl er voldoende oplossingen zijn om hittestress te voorkomen of te verminderen. Wij hebben dit vorig jaar al in een rapport aangetoond bij onze oproep tot een Nationaal Hitteplan voor dieren. De veeboeren zijn niet machteloos overgeleverd aan het weer, en u heeft de verantwoordelijkheid om in te grijpen nu het opnieuw mis dreigt te gaan.

Meer ruimte in de stal Technische oplossingen blijken in de praktijk niet toereikend om de ernstige hitte van de komende zomers tegen te gaan. Landen waar ze meer gewend zijn aan dergelijke temperaturen pakken het daarom anders aan. Zij verlagen de dichtheid in de stal, een bewezen effectieve methode. Met name bij vleeskuikens is dit essentieel om er voor te kunnen zorgen dat de hitte niet tussen de dieren blijft hangen. 

Om te voorkomen dat er straks op hete dagen doden vallen in de volgeladen stallen, vraag ik u om nú maatregelen te nemen. De eerste hittestressdagen zijn alweer achter de rug. Dit betekent dat er weken, zo niet maanden geleden al aanpassingen in gang gezet hadden moeten worden op boerderijen en fokkerijen. Voor veel dieren is het al te laat, maar voor vleeskuikens kunt u nog deze zomer het verschil maken. Bent u bereid nu maatregelen te nemen en de dichtheid in de stallen te verlagen?

Transport Daarnaast wil ik u vragen om wettelijke maatregelen op te stellen voor transport van dieren op hete dagen. Deze blijken noodzakelijk, aangezien de vrijwillige afspraken binnen de sector niet voldoende zijn. Vorig jaar heeft u aangegeven dat u wettelijk wilt vastleggen wat de maximumtemperatuur is waarbinnen dieren mogen worden getransporteerd. Deze wetgeving laat nog altijd op zich wachten. Kunt u aangeven wanneer het wetgevingsvoorstel er komt?

Wat nog erger is dan de misère tijdens het transport van dieren op hete dagen, is dat u de maximumtemperatuur wilt vaststellen op 35 graden Celsius. U acht het dus in de meeste gevallen verantwoord om dieren te transporteren bij extreme hitte. En dat terwijl deze grens op geen enkele wetenschappelijke grond kan worden verantwoord. Het is immers al lang en breed bekend dat hitteproblemen bij de meeste dieren ontstaan bij 21 tot 25 graden Celsius.


Het is mij niet ontgaan dat uw ministerie onlangs een zogenaamde ‘Certificering onder extreme temperatuuromstandigheden’ voor de exporttransporten heeft opgesteld. Ook daar  zet u de grens op 35 graden. Terwijl u eerder heeft aangeven dat u vindt dat lange transporten sowieso niet zouden moeten plaatsen bij temperaturen boven de 30 graden. Wij zijn dan ook erg verbaasd dat u deze grens niet in de certificering hebt opgenomen. Bent u bereid de maximumtemperatuur vast te leggen op 30 graden voor binnenlands transport én export? 

Nationaal hitteplan  Binnen Nederland gelden er geen wettelijke maatregelen bij hoge temperaturen en zijn de dieren overgeleverd aan de economische motieven van de sector. U erkent de schadelijke welzijnsproblemen door hittestress, maar doet niets om dit tegen te gaan. We vragen u in actie te komen nu het nog kan. Verlaag de toegestane dichtheid in kippenstallen in de zomermaanden, verbied transport bij temperaturen boven 30 graden en stel concrete richtlijnen op voor de handhavers van de NVWA. 

Daarna is het tijd om de wettelijke kaders ter bescherming van de dieren tegen hitte, te vertalen in een concreet ‘Nationaal hitteplan voor dieren’. Een stevig wettelijk basis waarmee het welzijn van dieren in de stal, op transport en in de slachterij gewaarborgd wordt. Ik hoor graag of u bereid bent een dergelijk Nationaal Hitteplan

Ik kijk uit naar uw reactie.

Hoogachtend,

Anne Hilhorst

Campagneleider Wakker Dier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten