Translate

maandag 18 mei 2020

"Nu het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreidt over bontfokkerijen, roept PETA via een brief naar de minister om de fokkerijen nu voorgoed te sluiten ( brief in het artikel)



FOTO'S: DEMONSTRANTEN IN BESCHERMENDE PAKKEN EISEN: 'SLUIT BONTFOKKERIJEN NU'

Nu het Coronavirus is aangetroffen op vier nertsenfokkerijen roept PETA de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op tot actie



Den Haag – Naar aanleiding van berichten dat nertsen inmiddels op vier bontfokkerijen in Noord-Brabant positief getest zijn op het coronavirus, zijn PETA-sympathisanten gekleed in beschermende pakken vandaag neergestreken nabij het binnenhof om de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, op te roepen om de deadline voor de geleidelijke sluiting van nertsfokkerijen in Nederland, die nu is gesteld op 2024, te vervroegen. PETA heeft de minister een brief gestuurd waarin ze wordt opgeroepen actie te ondernemen en het verbod op de bontfok per direct in te stellen.









"Nu het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreidt over bontfokkerijen, kan de regering geen dag langer meer wachten met het sluiten van deze smerige inrichtingen, laat staan vier jaar", zegt PETA's campagne-adviseur, Mimi Bekhechi. "PETA roept minister Schouten op om nu een einde te maken aan de bontfok in Nederland, voordat nóg een nerts of een medewerker dit dodelijke virus oploopt."



SARS en het nieuwe coronavirus infecteerden eerst mensen die in direct contact kwamen met wilde dieren in gevangenschap op levendedierenmarkten. Deze markten vertegenwoordigen een soortgelijk risico voor de volksgezondheid als bontfokkerijen, waar nertsen in krappe kooien zitten opgesloten en waar ziektes zich eenvoudig kunnen verspreiden.





Niet in staat om natuurlijk gedrag te vertonen, worden nertsen vaak gek van hun opsluiting. Sommigen gaan zelfs zelf-kannibaliseren: ze knagen aan hun eigen poten of staart als gevolg van de voortdurende psychische en lichamelijke kwellingen. Ze worden op een gruwelijke manier gedood, bijvoorbeeld door vergassing of elektrocutie.



PETA, wiens motto deels luidt: "dieren zijn niet van ons om te dragen", zet zich af tegen het speciësisme, de overtuiging dat mensen superieur zijn. Bezoek voor meer informatie PETA.nl.


Hare excellentie Mevrouw C. Schouten Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Postbus 20401  2500 EK Den Haag  Nederland



Hooggeachte mevrouw Schouten,

Ik schrijf uit naam van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) – een zusterorganisatie van PETA US, de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld met meer dan 6,5 miljoen leden en aanhangers – naar aanleiding van het nieuws dat nertsen op Nederlandse bontfokkerijen positief zijn getest voor COVID-19. We verzoeken u om de deadline waarop nertsenfokkerijen in Nederland moeten worden uitgefaseerd te vervroegen.

Net als bij het SARS-virus hebben wetenschappers geconcludeerd dat de mens voor het eerst besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus door nauw contact met wilde dieren in gevangenschap op een vleesmarkt voor levende dieren. En als het gaat om het risico voor de volksgezondheid dat zij vormen, zijn deze markten niet anders dan de faciliteiten waar nertsen worden gekooid en gekweekt voor hun bont. Aangezien er een zeer reëel risico bestaat dat nieuwe zoönotische ziekten op de mens worden overgedragen wanneer dieren in intensieve omstandigheden worden opgesloten, moeten verantwoordelijke regeringen alle nodige maatregelen nemen om het risico dat de volgende pandemie in hun land ontstaat tot een minimum te beperken.

Wetenschappers hebben lange tijd ziekten die door wilde dieren worden overgedragen, veroorzaakt door verschillende bacteriën, virussen en parasieten, beschouwd als een groot probleem voor de volksgezondheid. En nu waarschuwen natuurbeschermingsdeskundigen dat de huidenhandel het risico van verdere epidemieën aanwakkert. Net als op vleesmarkten voor levende dieren worden op pelsdierhouderijen nertsen en anderen dieren die voor hun huid worden gedood opgesloten in krappe draadkooien die naast elkaar staan, waardoor besmettelijke ziekten zich heel gemakkelijk kunnen verspreiden via de uitwisseling van urine, uitwerpselen, etter en bloed. Dieren met infecties, zweren en etterende, open wonden veroorzaakt door de draadvloer waarop ze

#


Bron: People for the Ethical Treatement of Animals www.peta.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten