Translate

zaterdag 10 oktober 2020

Trieste foto van paarden in de Oostvaardersplassen bedekt met distels: Staatsbosbeheer schaam je......


Actie tegen hinderlijke distels in Oostvaardersveld



Stichting Hart voor Dieren Oostvaarderplassen heeft gisteren actie gevoerd in het Oostvaardersveld. Naar verwachting zullen zo'n vijftig mensen het gebied intrekken om zogenoemde klissen te verwijderen. De distels zijn volgens de stichting namelijk hinderlijk voor de grote grazers en de dieren zouden er ziek van kunnen worden.

"De grote klis is een soort distel en komt in de haren, de manen en de staart van de paarden", legt Eddy Nagel van stichting Hart voor Dieren Oostvaardersplassen uit. "De staart heeft bijvoorbeeld een functie om vliegen mee weg te slaan en door de klissen kan dat niet meer. Sommige staarten zijn dertig centimeter dik van distels. En als ze in de manen komen dan veroorzaken de naaldjes van het onkruid oogontstekingen en kunnen de dieren zelfs blind worden."

Het Oostvaardersveld maakt onderdeel uit van het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Het verschil is dat het Oostvaardersveld vrij toegankelijk is voor bezoekers. De dieren die er staan zijn gehouden dieren die worden gevoerd en verzorgd, mocht dat nodig zijn. In de Oostvaardersplassen zijn de dieren wild.

De actie is volgens Nagel niet alleen om de dieren te helpen maar het is ook symbolisch. Er lopen namelijk nog een aantal juridische procedures om Staatsbosbeheer te dwingen iets aan het probleem te doen. Met de actie willen de actievoerders druk op de ketel zetten. "We willen dat Staatsbosbeheer het probleem erkent en dat ze daadwerkelijk de grote klis gaan verwijderen in het gebied. Machinaal is dat geen grote klus dus moet het kunnen. Het gaat om het welzijn van de grote grazers."

Wat vindt Staatsbosbeheer van de actie?
"Het is een teken van betrokkenheid van bezoekers bij de paarden in het Oostvaardersveld. Maar het is niet de bedoeling dat mensen op eigen initiatief aan de slag gaan om planten te verwijderen", aldus Staatsbosbeheer. De organisatie is eigenaar van het Oostvaardersveld en beheert het gebied. "Bezoekers zijn natuurlijk altijd welkom in het Oostvaardersveld, zolang ze zich aan de huisregels van het gebied houden en op de paden blijven."

De grote klis is een plant die veel voorkomt op de vruchtbare grond van het gebied. De plant hoor dus bij het Oostvaardersveld en hij 'gebruikt' de paarden om zijn zaden te verspreiden. "We zien dat paarden tranende ogen hebben en dit kan een gevolg zijn van de aanwezigheid van de klissen in het gebied. We vinden dit natuurlijk ook niet prettig om te zien. Maar de grote klis, komt nu eenmaal voor in gebieden als het Oostvaardersveld."

Bron: Omroep Flevoland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten