Translate

maandag 5 april 2021

Zware straffen: Uganda pakt 4 verdachten op na brute moord op 6 leeuwen voor de illegale handel van lichaamsdelen van wilde dieren voor alternatieve medicijnen

 


Het volgende is een update van het artikel World Animal Nieuws gepost vanochtend over de zes leeuwen die dood werden gevonden van vermoedelijke vergiftiging in de Ishasha sector van Queen Elizabeth National Park in Oeganda op vrijdag.



Vandaag heeft uganda wildlife authority (UWA) een verklaring vrijgegeven waarin wordt aangekondigd dat vier mensen zijn gearresteerd in verband met de brute moord op de zes leeuwen. De organisatie meldde dat de 26-jarige Ampurira Brian, de 49-jarige Tumuhire Vincent, de 40-jarige Aliyo Robert en de 68-jarige Miliango Davi gisteravond werden gearresteerd tijdens een gezamenlijke operatie van UWA, UPDF en politie in het dorp Kyenyabutongo, de provincie Rusoroza, kihihi Sub County, het district Kanungu.



Volgens UWA namen de verdachten het beveiligingsteam mee naar een locatie waar drie leeuwenkoppen verborgen in een boom werden gevonden en de vierde werd begraven. Gruwelijk werden er ook 15 poten onder dezelfde boom gevonden. De verdachten zeiden dat ze één poot in het park lieten vallen.

Drie flessen met een chemische stof die algemeen bekend staat als Furadan en een jerrycan van twee liter leeuwenvetolie werden teruggevonden in een bananenplantage. Twee speren, een panga en een jachtnet werden gevonden verborgen in een tuin in het huis van Tumuhire Vincent.

Maandagavond ontving UWA geloofwaardige informatie over de mensen die verdacht worden achter de moord op de leeuwen te zitten, een gezamenlijke operatie van UPDF, Politie en UWA werd uitgevoerd die leidde tot de arrestatie van de vier verdachten. De verdachten worden voorgeleid voor de rechtbank in Oeganda.

___________________________________

Uganda Wildlife Authority maakte het hartverscheurende nieuws in het weekend bekend dat zes leeuwen vrijdagavond dood en in stukken zijn gesneden in de Ishasha-sector van Queen Elizabeth National Park. Het gebied staat bekend om zijn boom klimmende leeuwen.

Volgens een verklaring van het UWA werden er ook dode gieren gevonden in de buurt van de karkassen van de overleden leeuwen, wat suggereert dat de dieren hoogstwaarschijnlijk vergiftigd zijn door onbekende mensen.

Helaas is dit niet de eerste keer dat leeuwen worden gedood in Queen Elizabeth National Park. In april 2018 werden 11 leeuwen dood gevonden na een vermoedelijke vergiftiging. Een soortgelijke situatie gebeurde ook in mei 2010, met de dood van vijf leeuwen tot gevolg.

Een team van onderzoekers is momenteel ter plaatse om samen te werken met de politie in het district Kanungu. Gezien het feit dat sommige lichaamsdelen van de leeuwen ontbreken, geloven de autoriteiten dat de moorden verband houden met de illegale handel in wilde dieren en planten.

UWA veroordeelt ten zeerste het illegaal doden van wilde dieren, het heeft niet alleen een negatieve invloed op het toerisme in het hele land, maar ook op het genereren van inkomsten die het behoud en het gemeenschapswerk in beschermde gebieden ondersteunen.

Het toerisme is een hoge deviezenverdiener voor het land geweest die bijna 10% van het BBP en 23% van de totale buitenlandse uitvoer bijdraagt. Natuurtoerisme heeft 1,6 miljard dollar bijgedragen aan de economie en draagt ook bij aan het welzijn van gemeenschappen rond de beschermde gebieden voor wilde dieren.

Zoals eerder gemeld door WAN, zijn er nog maar naar schatting 20.000 leeuwen over in de Afrikaanse wildernis.

De Uganda Wildlife Authority verklaarde dat ze de bescherming van leeuwen en andere soorten dieren in het wild in het hele land zullen blijven versterken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten