Translate

vrijdag 27 juni 2014

Uw overleden huisdier kan levens van proefdieren redden......Goed idee of niet ? Uw mening graag !

Bericht van Proefdiervrij   www.proefdiervrij.nl

Dat overleden huisdieren het leven van proefdieren kunnen redden weten steeds meer huisdiereigenaren. Maar deze kennis verspreidt zich als een lopend vuurtje onder dierenartsen. Het dierdonorcodicil is daardoor in korte tijd heel veel groter geworden. Dit project startte in 2011 met vijf dierenartsen. Drie jaar later zijn dit er zeven keer zoveel!  Van vijf naar drieënveertig dierenklinieken in de regio Utrecht!  
 
 Heeft u hier een mening over? Ik kom er niet uit. Aan de ene kant is het een goed streven aan de andere kant zou ik heel veel moeite hebben om mijn overleden dieren te doneren aan Proefdiervrij en de Universiteit van Utrecht. Raar eigenlijk want ik heb zelf wel een donorcodicil.  Gemengde gevoelens. Moet er nog eens goed over nadenken.


 

 Door de samenwerking tussen Proefdiervrij en de Universiteit van Utrecht ontstond in 2011 het dierdonorcodicil. Het doel van dit project? Het afschaffen van het fokken van proefdieren voor onderwijsdoeleinden. Dit doel werd in 2013 gehaald! De Universiteit van Utrecht meldde ons dat er alleen dieren uit het dierdonorcodicil worden gebruikt om studenten diergeneeskunde op te leiden. Een besparing van 340 (proef)dieren per jaar!

 

poster_ddc.jpgDierenklinieken in regio Utrecht meldden zich enthousiast aan nadat diereneigenaren hierom vragen. De dierenartsen van het eerste uur zijn lovend over het project.  Proefdiervrij is blij dat mensen actief meehelpen aan het vervangen van proefdieren door het doneren van hun huisdier. Het doneren van je geliefde huisdier blijft emotioneel een moeilijke beslissing. Maar “het is een fijne gedachte dat je dier ook na diens dood nog  veel kan betekenen”, aldus diereneigenaren.

  :


Foto: Anti Dierproeven Coalitie
 
Dierenklinieken buiten de regio Utrecht kunnen zich jammer genoeg niet aanmelden voor het dierdonorcodicil. Wil je als diereigenaar toch met je huisdier een proefdier redden? Vraag bij Marieke Krikhaar (krikhaar@proefdiervrij.nl  of bel naar 070 3062468) naar de mogelijkheden. Sommige dieren kan de Universiteit van Utrecht gebruiken en anderen weer niet.

Helaas is het tot heden nog niet mogelijk om je als dierenkliniek aan te melden als je buiten de regio Utrecht bent gevestigd. Diereneigenaren hebben nog wel de optie om het dier zelf te brengen naar de universiteit. Neem contact op met Marieke Krikhaar via krikhaar@proefdiervrij.nl  of bel naar Proefdiervrij (070 3062468) om te vragen of dit een optie is voor jou en je dier.

Wij zijn altijd geïnteresseerd in de verhalen achter de donaties van geliefde huisdieren aan het dierdonorcodicil. Marjoleine en Bo hebben met hun huisdier een proefdier gered. Heb jij je huisdier gedoneerd en wil je net als Marjoleine en Bo je huisdier eren? Stuur dan een mail naar Marieke Krikhaar. We geven graag jouw geliefde huisdier een ereplaats op onze website met een mooi verhaal en foto.


  

 

hondkatrat

 


 


 

3 opmerkingen:

  1. Ik persoonlijk zou heter zeker wel voor over hebben. Per slot als wij allen zouden bijdragen in wetenschappelijk onderzoek, zou er zowiezo veel dierenleed bespaard kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk meis ik sta er wel achter maar zou er wel moeite mee hebben
      xxxxx Erna

      Verwijderen
  2. Geen goed idee.

    Ik heb een klein grafheuveltje voor mijn vorige dier gemaakt in mijn tuin.
    Daarop een grafsteentje met zijn naam.
    Lichtjes eromheen. Vrouwenbeeld ernaast.
    Windgong erboven.
    Hij is bij me zolang ik leef.

    Dierproeven moeten op andere manier bestreden worden. Niet op deze respectloze manier.

    BeantwoordenVerwijderen