Jachtluipaarden massaal verkocht als huisdier aan Midden-Oosten
Door Sjoerd Valkering 03 augustus 2020 | 16:55
In het onafhankelijke staatje Somiland wordt massaal gehandeld in jachtluipaarden. De organisatie Cheetah Conservation Fund (CCF) probeert met man en macht te voorkomen dat pups worden verkocht aan het Midden-Oosten.
Daar is de snelste dier ter wereld populair als huisdier. Er worden duizenden dollars betaald voor de katachtigen. Handelaren krijgen een klein percentage daarvan, maar dat schrikt ze niet af om de dieren over de Golf van Aden, gelegen tussen Somalië en Jemen, te transporteren zodat ze uiteindelijk huisdieren worden in de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.
Minder dan twintig procent van de pups overleefd het, waardoor er zelfs angst is voor uitsterven van de jachtluipaard. Sinds 2015 is er in het staatje een verbod op het handelen in jachtluipaarden, maar dat houdt het vooralsnog niet tegen. Daarom zijn organisaties als het Cheetah Conservation Fund nodig.
Een jachtluipaard kan snelheden van 112 km/u halen. Hem opsluiten als huisdier of noodgedwongen in 'safe houses' van de CCF betekent 'een marteling' laten kenners weten. 'Dit is een dier zijn grootste nachtmerrie', zegt Laurie Marker, oprichter van de CCF in Namibië in de jaren '90, tegen NBC News.
Onder andere het geweld en de oorlog in Somalië hebben een negatief effect op de handel. Daarnaast worden de jachtluipaarden vaak te jong bij de CCF gebracht, waardoor het niet meer mogelijk is om de roofdieren in het wild uit te zetten. Het gevolg is dat ze opgesloten zitten.
Tot slot is men ook nog bang voor verdere verspreiding van ziekten. Onder andere het coronavirus zou van vleermuizen afkomstig zijn. De handel in jachtluipaarden kan ook ziektes verspreiden over de wereld. 'We moeten stoppen met het halen van dieren uit landschappen. Voor hen, maar ook voor ons', aldus Marker. (foto: Pvandijk/Pixabay)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten